InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministryně Černochová: Export českého vojenského materiálu na Ukrajinu by měl letos přesáhnout hodnotu 40 miliard korun

06.10.2022
Ministryně obrany Jana Černochová se sešla ve středu 5. října se zástupci českého obranného průmyslu. Tématem jednání byla opět pomoc Ukrajině, podpora obranyschopnosti ČR a spolupráce s resortem obrany jako taková.
Ministerstvo obrany Jana Černochová (ODS) | Foto: MO ČR
Naposledy se diskutovalo o tom, jakým způsobem by se čeští zbrojaři chtěli a měli podílet na obranyschopnosti ČR a jak by měla probíhat spolupráce s resortem obrany.

Podle Lubomíra Kovaříka, předsedy sekce obranného průmyslu Hospodářské komory ČR, společnosti oceňují především efektivnější strategickou podporu Ministerstva obrany jak při vyjednávání se zahraničními firmami, které mají dodávat do Armády ČR, tak při vývozu českých produktů zbrojního průmyslu za hranice:

"Obrana je vysoce konkurenční prostředí, kde strategická podpora ze strany státu hraje významnou roli. Zapojení českých firem do akvizičních projektů Armády ČR se zahraničními dodavateli přispěje nejen k její modernizaci, ale pomůže také českým firmám získat nové know how a zapojit se do globálních dodavatelských řetězců těch největších světových výrobců," upozornil Kovařík.

Účast českého průmyslu na zbrojních zakázkách je vládní prioritou


U nových BVP CV90 od švédského výrobce například resort obrany požaduje minimálně 40% angažmá včetně podílu na následném servisu. "Zapojení českých firem do akvizic jednoznačně zvyšuje naši obranyschopnost. Díky soběstačnosti snižujeme závislost na zahraničních dodávkách, opravách a údržbě zakoupeného materiálu či techniky," vysvětlila ministryně Jana Černochová.

Ministerstvo obrany se snaží české výrobce maximálně podporovat i na zahraničních trzích, kam směřuje přes 90 procent jejich produkce. Podle Lubomíra Kovaříka exportu výrazně pomohlo zřízení resortní agentury AMOS: "Poskytuje, co tu předtím nebylo, tzn. podporu obchodů ve formě vláda-vláda, protože spousta zemí tento typ garancí vyžaduje," vyzdvihl.

Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci už rok a půl na mezivládní úrovni zastřešuje projekty s partnerskými zeměmi tak, aby byly v bezpečnostním, zahraničně-politickém a ekonomickém zájmu ČR. "Ve zkratce poskytujeme českým firmám kompletní servis od navázání kontaktů s příslušnými partnery přes pomoc s financováním a pojištěním ze strany státem zřízených institucí ČEB a EGAP, až po zastřešení mezivládním ujednáním či dohodou. Význam naší agentury v poslední době vzrostl tím, že české firmy mohou své produkty nabízet už jen na úrovni vláda-vláda, tedy prostřednictvím AMOS," podotkl ředitel Aleš Vytečka.

I v souvislosti s konfliktem na Ukrajině se očekává, že budou hodnoty vývozu letos rekordní. Export českého vojenského materiálu do této země by měl přesáhnout hodnotu 40 miliard korun, minulý rok to bylo 14 miliard.

Na úspěchu Ukrajinců má podíl i technika a materiál z ČR


První pomoc Ukrajině vláda ČR schválila už dva dny po útoku 26. února. Dosud ČR dodala materiál v hodnotě 4,2 miliard korun a Česko je nyní mezi pěti největšími podporovateli Kyjeva. Podle ministryně obrany stojí za současnými úspěchy ukrajinských vojáků i technika a materiál z České republiky. "Ukazuje se, že cesta, kterou jsme zvolili, je jednoznačně správná. Kromě postupu ukrajinské armády nám také zajistila respekt a uznání našich západních spojenců," prohlásila s odkazem na vojenskou podporu ve výši 106 milionů dolarů, kterou ČR dostane od USA.

Podle ministryně Černochové české firmy vyrábějí a dodávají životně důležitý materiál a mnoho z nich poskytlo ukrajinské straně velkorysé dary. "Děkuji českým firmám za to, že pomáhaly a nadále pomáhají," zdůraznila.

Zdroj: Ministerstvo obrany
Související:

Další články z rubriky Domácí

Stát upravuje pravidla pro dárcovství krve tak, aby nebyli diskriminováni homosexuálové

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od poloviny roku dojde ke zjednodušení procesu darování krve pro dárce, kteří jsou přitahováni osobami stejného pohlaví. Dosud mohli gayové darovat krev pouze po půlroční sexuální abstinenci. Česká republika ...

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »