InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Lépe připravená EU bude více koordinovat činnost států v případě zdravotních krizí

04.10.2022
Evropský parlament schválil nová opatření, která posilují schopnost EU předcházet a kontrolovat výskyt přenosných nemocí a řešit přeshraniční zdravotní hrozby.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Poslanci schválili dohodu s Radou o návrhu nařízení, které svěřuje nové úkoly Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Pro návrh hlasovalo 542 poslanců (43 hlasovalo proti, 9 se zdrželo hlasování). Cílem nového právního předpisu je posílit schopnost EU předcházet ohniskům přenosných nemocí, připravovat se na ně a zvládat je.

Středisko bude mít nyní za úkol spolupracovat s Komisí, státními orgány, unijními institucemi a mezinárodními organizacemi a dbát na to, aby všechny zúčastněné strany postupovaly jednotně a jejich činnost se vzájemně doplňovala. Za účelem získání včasných a srovnatelných údajů bude středisko koordinovat standardizaci postupů sběru údajů, ověřování údajů, analýzu a šíření údajů na úrovni EU.

Středisko bude rovněž sledovat schopnost vnitrostátních zdravotnických systémů odhalovat ohniska přenosných nemocí, předcházet jim, reagovat na ně a odstraňovat jejich následky. Jeho úkolem také bude zjišťovat nedostatky a poskytovat vědecky podložená doporučení.

Prevence, připravenost a plánování zásahů


Parlament také schválil dohodu s členskými státy o souboru opatření, které Evropské unii pomohou lépe se připravit na závažné přeshraniční zdravotní hrozby. Návrh byl přijat 544 hlasy (50 poslanců hlasovalo proti a 10 se zdrželo hlasování).

Nová pravidla zlepší jak prevenci a připravenost, tak i plánování reakce na úrovni členských států a na úrovni EU. Komise bude nyní mít pravomoc uznat "mimořádnou situaci v oblasti veřejného zdraví" s cílem posílit spolupráci v rámci EU a umožnit včasný vývoj a vytváření lékařských zásob.

Nový předpis také vyjasňuje postupy, kterými se řídí nákup léků a zdravotnických pomůcek na úrovni Unie. Bude-li určitý produkt nakupován tímto společným postupem, bude podle nových pravidel možné omezit zúčastněným státům možnost současně nakupovat prostřednictvím jiných kanálů nebo provádět souběžná jednání o nákupech.

Vyjádření zpravodajek


Zpravodajka Joanna Kopcińska (ECR, PL) uvedla: "Středisko bude vydávat doporučení, jak zvýšit kapacitu zdravotnických systémů. Bude se podílet na vývoji ukazatelů, které pomohou čelit hrozbě výskytu nakažlivých chorob a řešit související problémy veřejného zdraví. Získá také lepší nástroje k tomu, aby mohlo vydávat nezávislé vědecké poradenství nejvyšší kvality, a přispívat tak k prevenci přeshraničních zdravotních hrozeb a k jejich zvládání."

Zpravodajka Véronique Trillet-Lenoirová (Renew, FR): "Nově přijaté předpisy jsou přímou odpovědí na přání 74 % evropských občanů, podle nichž by se Unie měla ve zvládání krizí více angažovat. Krůček po krůčku tak vzniká ?evropská zdravotní unie’. V tomto projektu budeme pokračovat v rámci diskusí o konventu, který bude připravovat změnu evropských Smluv."

Další kroky


Jakmile texty schválí plenární zasedání, bude zbývat už jen formální hlasování v Radě. Poté budou nové předpisy vyhlášeny v Úředním věstníku Evropské unie.

Zdroj: Evropský parlament

Další články z rubriky Domácí

Vláda rozšířila sankční seznam a schválila další příspěvek České republiky na podporu Ukrajiny

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem ve výši 1,2násobku minimální mzdy. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda Petra Fialy na jednání ve ...

Od 1. září 2024 navýší Česká pošta svým zaměstnancům mzdy v průměru o 10 %

V rámci postupující stabilizace provozního hospodaření České pošty bylo rozhodnuto o navýšení mezd v průměru o 10 % od 1. září 2024. Navýšení se bude ...

Novinka v e-shopu Českých drah. Semafor ukáže cestujícím vytížení jednotlivých spojů

České dráhy na svém e-shopu www.cd.cz spouští v pilotním provozu systém tzv. semaforu. Novinka pomůže cestujícím, kte ...

Předseda vlády Fiala jednal s ministrem zahraničí Spojených arabských emirátů Al Nahajánem

Premiér Petr Fiala se v úterý 26. března setkal ve Strakově akademii s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů Abdulláhem bin Zájd Al ...

Ministerstvo zdravotnictví: Screening je klíč k časnému odhalení nemoci a účinné léčbě

Cílem screeningu je vyhledávání vážných nemocí u lidí, kteří vůbec netuší, že nějaké onemocnění mají. Odhalení v této fázi umožňuje včasnou a efektivn ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »