InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Inspektoři si posvítili na zprostředkovatele smluv energií. Všichni kontrolovaní porušili zákon

30.09.2022
Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií. Ve 2. čtvrtletí ČOI uskutečnila kontroly 4 subjektů a porušení zákona zjistila inspekce při všech kontrolách.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2022 pokračovala v realizaci kontrolní akce zaměřené na nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. Celkem provedla kontroly 4 subjektů a porušení právních předpisů zjistila při všech kontrolách.

Při uvedených kontrolách byla využita podání spotřebitelů, které Česká obchodní inspekce obdržela. Během kontroly jedné společnosti bývá využito více podnětů spotřebitelů na jednoho zprostředkovatele, někdy jde o desítky podnětů, které se během jedné kontroly zkoumají.

Zjištěné nedostatky

V průběhu kontrolní akce byla zjištěna 3 porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

- ve 2 případech obchodník použil nekalou obchodní praktiku, tj. praktiku, která je v rozporu s požadavky odborné péče a podstatně narušuje nebo je způsobilá podstatně narušit ekonomické chování spotřebitele, kterému je určena (§ 4 odst. 1, 4)

- v 1 případě bylo zjištěno klamavé opomenutí, tj. pokud prodávající podstatné informace uvedené v § 5a odstavci 1 (obchodní praktika se považuje za klamavou, pokud ve svých věcných souvislostech a s přihlédnutím ke všem jejím rysům, okolnostem a omezením sdělovacího prostředku opomene uvést podstatné informace, které v dané souvislosti spotřebitel potřebuje pro rozhodnutí ohledně koupě, čímž způsobí nebo může způsobit, že spotřebitel učiní rozhodnutí ohledně této koupě, které by jinak neučinil) zatají nebo je poskytne nejasným, nesrozumitelným nebo nejednoznačným způsobem nebo v nevhodný čas vzhledem k okolnostem popsaným v odstavci 1 anebo neuvede obchodní záměr obchodní praktiky, není-li patrný ze souvislosti, a pokud to v obou případech vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil (ustanovení § 4 odst. 4 v návaznosti na ustanovení § 5a odst. 2)

- v 1 případě bylo kvalifikováno porušení ustanovení § 10 odst. 2 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole, neboť kontrolovaná osoba neposkytla patřičnou součinnost při kontrole.

Uložená opatření


Ve sledovaném 2. čtvrtletí 2022 právní moci nabylo v rámci těchto kontrol 12 pokut v celkové výši 4 710 000 Kč.

Od 1. července 2022 došlo ke změně působnosti orgánů dozoru v oblasti kontrol zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií. Dozor nad zprostředkovateli vedenými v registru zprostředkovatelů (viz - www.eru.cz/registr-zprostredkovatelu) bude vykonávat Energetický regulační úřad.

Zprostředkovatelé, kteří tuto činnost vykonávali na základě oprávnění podle zvláštního zákona a podají do 30. září 2022 žádost o udělení oprávnění k činnosti zprostředkovatele Energetickému regulačnímu úřadu, budou až do pravomocného rozhodnutí tohoto úřadu o udělení oprávnění k činnosti zprostředkovatele podléhat dozoru České obchodní inspekce.





Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Česká pošta opět varuje před podvodnými zprávami

Česká pošta v poslední době opět zaznamenala vlnu podvodů, při nichž je zneužito jméno České pošty a klientům jsou podsouvány nepravdivé informace o jejich zásilkách za účelem vymámit z nich přístupové údaje k jejich elektronickému ...

Z Kanady dorazila do Česka mimořádná dodávka vakcín proti černému kašli pro dospělé

Tato druhá mimořádná dodávka byla zajištěna po dohodě Ministerstva zdravotnictví se společností Sanofi z důvodu zvýšeného zájmu o očkování proti černé ...

Prezident USA Biden přijal Fialu v Bílém domě, jednali o strategické, obranné a ekonomické spolupráci

V Oválné pracovně v Bílém domě přijal v pondělí 15. dubna 2024 americký prezident Joe Biden předsedu vlády ČR Petra Fialu. Oba lídři spolu jednali zej ...

Dávky pro osoby se zdravotním postižením budou podle návrhu MPSV systémově sjednoceny pod ČSSZ

MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlav ...

VZP: Zájem o příspěvky láme rekordy. Za první kvartál dorazilo už 465 tisíc žádostí, o polovinu víc než vloni

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V p ...

Doporučujeme



Středa 17.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »