InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Evropská komise vyzývá členské státy k úpravě systémů minimálního příjmu

30.09.2022
Evropská komise tento týdne vyzvala členské státy, aby v rámci stávajícího závazku snížit chudobu a sociální vyloučení v Evropě modernizovaly své systémy minimálního příjmu. Navrhované doporučení Rady o přiměřeném minimálním příjmu zajišťujícím aktivní začlenění stanoví, jak mohou členské státy modernizovat své systémy minimálního příjmu, aby byly účinnější, vymanily lidi z chudoby a zároveň podporovaly začlenění práceschopných osob na trh práce.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Minimální příjem je peněžní dávka, která pomáhá domácnostem, které ji potřebují, překlenout mezeru do určité výše příjmu, aby mohly platit účty a žít důstojný život. Jsou důležité zejména v době hospodářského poklesu, neboť pomáhají zmírnit pokles příjmů domácností těch nejpotřebnějších, a přispívají tak k udržitelnému růstu podporujícímu začlenění. Obecně jsou doplněny věcnými dávkami umožňujícími přístup ke službám a cílenými pobídkami pro přístup na trh práce. Systémy minimálního příjmu tak nejsou pasivním nástrojem, ale slouží jako odrazový můstek ke zlepšení vyhlídek na začlenění a zaměstnání. Dobře koncipované systémy minimálního příjmu zajišťují rovnováhu mezi snižováním chudoby, poskytováním pobídek k práci a udržením udržitelných rozpočtových nákladů.

Minimální příjem a záchranné sociální sítě musí zahrnovat dostatečné pobídky a podporu pro příjemce, kteří mohou pracovat, aby se znovu začlenili na trh práce. Jejich koncepce by proto měla také pomoci plně využít potenciál ekologické a digitální transformace tím, že podpoří přechod na trhu práce a aktivní zapojení u znevýhodněných osob.

Sociální a ekonomické výhody přiměřených a cílených sociálních záchranných sítí se staly ještě důležitější během omezení volného pohybu osob v souvislosti s pandemií COVID-19. Přiměřený minimální příjem je nanejvýš důležitý i v současné situaci rostoucích cen energií a inflace po ruské invazi na Ukrajinu, protože příjmová opatření se mohou zaměřit konkrétně na zranitelné skupiny.

Návrh napomůže tomu, abychom dosáhli sociálních cílů EU do roku 2030, tedy snížili počet osob ohrožených chudobou vyloučení nejméně o 15 milionů, jak je stanoveno v akčním plánu pro evropský pilíř sociálních práv. Pomůže rovněž členským státům dosáhnout cíle, podle kterého by alespoň 78 % obyvatelstva ve věku 20 až 64 let mělo být zaměstnáno.

Výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí Valdis Dombrovskis uvedl: "Systémy sociální ochrany pomáhají snižovat sociální nerovnosti a rozdíly. Zajišťují důstojný život těm, kteří nemohou pracovat, a ty, kteří pracovat mohou, podporují v návratu do zaměstnání. V době, kdy má mnoho lidí potíže vyjít s penězi, bude důležité, aby členské státy na podzim modernizovaly své sociální záchranné sítě s přístupem aktivního začleňování a pomohly tak těm nejpotřebnějším. Takto můžeme bojovat proti chudobě a sociálnímu vyloučení a pomoci více lidem v tom, aby v tomto náročném období získali práci."

Komisař pro pracovní místa a sociální práva Nicolas Schmit uvedl: "Více než pětina lidí v EU je dnes ohrožena chudobou a sociálním vyloučením. Systémy minimálního příjmu existují ve všech členských státech, z analýzy však vyplývá, že nejsou vždy přiměřené, nejsou k dispozici všem potřebným osobám nebo nemotivují lidi k návratu na trh práce. V situaci rostoucích životních nákladů a nejistoty musíme zajistit, aby naše záchranné sítě byly schopny plnit svoji funkci. Zvláštní pozornost bychom měli věnovat tomu, aby se mladí lidé vrátili do práce, a to i prostřednictvím podpory příjmu, aby se nedostali do pasti v začarovaném kruhu vyloučení."

Dobře navržené sociální záchranné sítě na pomoc všem potřebným

Přestože minimální příjem existuje ve všech členských státech, jeho přiměřenost, dosah a účinnost při podpoře lidí se značně liší.

Návrh doporučení Rady poskytuje členským státům jasné pokyny, jak zajistit, aby jejich systémy minimálního příjmu účinně bojovaly proti chudobě a podporovaly aktivní začlenění do společnosti a na trzích práce.

Zdroj: EU - ec.europa.eu

Další články z rubriky Ekonomika

MPO: Více elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jejich rozvoj usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snazší a rychlejší. Vláda schválila usnesení, které Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo spolu s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem ...

Finanční správa začala poplatníkům zasílat údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení da ...

SP ČR: Nařízení o ekodesignu - obava či přínos pro firmy?

Udělat z udržitelnosti pomyslnou normu a napomoci k vytvoření evropského trhu s udržitelnými produkty. To je cílem Nařízení o ekodesignu (ESPR), jehož ...

Ministerstvo průmyslu a obchodu posílí inovační výkonnost firem, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Cíle ...

Obliba elektronických dražeb roste, za 5 let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2 410 elektronických ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »