InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Výstava na Ministerstvu zdravotnictví zobrazuje boj za mír na Ukrajině

27.09.2022
Ministerstvo zdravotnictví pořádá výstavu reflektující válku na Ukrajině. Chodby resortu zaplnily obrazy od mladých umělců z celého světa. Cílem je přinést návštěvníkům i zaměstnancům jasné poselství - Ukrajina dnes bojuje za svou svobodu a umění jako mocná zbraň nestojí v tomto boji stranou.
Foto: mzcr.cz
Když válka začala, založila "Umělecká škola" v Chersonu umělecký projekt "Maluji mír", ke kterému se připojilo 1200 mladých umělců (ve věku od 7 do 15 let) z jedenácti zemí.

Projekt "Kreslím mír" se následně připojil k 20. mezinárodnímu fóru "Golden Easel", které iniciovalo štafetu míru. K této příležitosti byla uspořádána řada výstav "Kreslím mír" v mnoha zemích, a sice Mexiku, České republice, Bulharsku, Ukrajině, Slovensku, Tchaj-wanu, Švýcarsku, Turecku, Norsku a další jsou připravované v Litvě, Izraeli, Japonsku.

"Tato iniciativa je jednoznačně odrazem obrovské solidarity s Ukrajinou, jejíž lid netouží po ničem jiném než po ukončení tohoto válečného konfliktu a nastolení míru, neboť tento konflikt stál Ukrajinu nespočet lidských životů a spoustu lidí připravil o jejich domov. Výstava je však výjimečná tím, že reflektuje vnímání války a míru prismatem těch nejmladších - dětí a mladých umělců," řekl Vlastimil Válek.

První výstava, kterou odstartovalo hnutí Štafeta míru po celém světě, byla zahájena 21. dubna 2022 v České republice v Centru Jana Ámose Komenského v Přešticích s podporou nadace Sutnar - Nadace Radoslava a Elaine Sutnarových.

"K misi Centra Jana Ámose Komenského při CČE v Přešticích patří jednoznačně služba potřebným i podpora projektů jako je tento," poznamenal Jan Satke.

"Vlastně Komenský i Sutnar byli běženci a v cizině se angažovali proti zlu války, které je vyštvalo z jejich domovů," dodává doc. Josef Mištera.

"Cílem výstavy je ukázat celému světu, že Ukrajinci jsou lidé nezdolní, silní duchem, vzdělaní, s bohatou kulturou a tradicemi, lidé, kteří sní o světě v míru, plného svobody a demokracie, ke kterému patří," uvedla kurátorka projektu prof. Julie Slipičová.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Pozvání na taneční parket letos přijaly tři herečky, sportovkyně a influencerka. O přízeň diváků se ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Do týmu StarDance přicházejí dva noví choreografové Ivana Hannichová a Martin Kolda

Deset tanečních páru třináctého ročníku divácky oblíbené soutěže StarDance bude od července spolupracovat s renomovanými choreografy Ivanou Hannichovo ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »