InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ministři obrany V4 jednali na Slovensku o zintenzívnění spolupráce i Ukrajině

27.09.2022
Ve slovenské Banské Štiavnici dnes společně jednali ministři obrany států Visegrádské čtyřky. Na programu byla pomoc Ukrajině a zejména možnosti posílení obranné spolupráce zemí V4. Setkání svolalo Slovensko, které uskupení nyní předsedá. ČR zastupovala ministryně obrany Jana Černochová.
Foto: mocr.army.cz
Ke klíčovým tématům jednání ministrů obrany ČR, Slovenska, Maďarska a Polska, které zastupoval státní tajemník resortu obrany Marcin Ociepa, patřilo podle ministryně obrany posilování interoperability, společná cvičení, Visegrádské bojové uskupení EU, Velitelství společné logistické skupiny V4 i hledání nových možností spolupráce, například v oblasti čelení hybridním hrozbám či další pomoci Ukrajině.

V4: Odolný organismus


Ve světle aktuálních bezpečnostních hrozeb, které nyní Evropu sužují, ministři obrany existenci Visegrádské čtyřky ocenili. Podle slovenského šéfa resortu obrany Jaroslava Naďe se jedná o skutečně "odolný organismus", který je velmi důležitý nejen pro celou střední Evropu, ale i EU a NATO. Ministryně Jana Černochová podotkla, že ke spolupráci zemí středoevropského regionu je předurčuje i velmi podobná minulost. "Já jsem podporovatelkou V4. Pokud nebudeme hledat věci, které nás rozdělují, ale které nás spojují, tak V4 může být fungující formát i v současném světě," řekla Černochová.

Armády spolupracují dlouhodobě


Konkrétním příkladem dlouholeté spolupráce v oblasti obrany je například výstavba bojového uskupení EU zemí Visegrádu. Další rotace V4 EU BG se uskuteční v první polovině roku 2023 a ČR do ní vyčlení více než 600 vojáků. V letošním roce proběhne série certifikačních cvičení, které přípravu tohoto celku završí. Významná je rovněž výstavba Velitelství společné logistické skupiny V4. K prvnímu lednu 2023 je plánováno dosažení plných operačních schopností, na konci letošního září odstartuje v polské Opoli certifikační cvičení.

Společný postup při modernizaci


V posledních měsících se i díky ministryni Černochové spolupráce mezi státy V4 ještě zintenzívnila. ČR se Slovenskem koordinuje postup při jednáních se Švédskem o pořízení pásových bojových vozidel pěchoty CV90. Všechny státy V4 budou také v dohledné době disponovat německými tanky Leopard, což otevírá cestu další vojenské i průmyslové spolupráci, protože umožňují i společné budování kapacit pro opravy a údržbu této techniky.

Spolu s Polskem ČR nyní chrání vzdušný prostor Slovenska a je zde možnost, že obě země budou v budoucnu používat stejné víceúčelové nadzvukové letouny F-35. "Naším společným zájmem a cílem je výrazné posílení vojenské přítomnosti na východní hranici Aliance, což se díky společnému úsilí úspěšně daří," zdůraznila ministryně obrany.

Ochrana východního křídla NATO je Combat Ready


Mnohonárodní bojové uskupení, jemuž na Slovensku česká armáda velí, je od minulého týdne tzv. Combat Ready, tedy dosáhlo požadované úrovně schopností. Aktuální počet je 1050 vojáků z pěti států (kromě ČR a Slovenska ještě Slovinsko, Německo a USA). Počet bude postupně narůstat až na 1640. Toto bojové uskupení je jedním ze čtyř, které Aliance zřídila v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a právě na Slovensku v reakci na prudké zhoršení bezpečnostní situace na východě Evropy.

Pomoc Ukrajině musí pokračovat


"Všechny čtyři země se shodují, že chtějí podpořit Ukrajinu proti ruské agresi. Územní celistvost Ukrajiny je společným zájmem všech států V4. Všichni máme zájem, aby se mír na Ukrajinu vrátil tak brzy, jak je to možné," konstatoval Jaroslav Naď. Ačkoliv podle něj každá země pomáhá svojí cestou, nabízí společné řešení například v oblastech odminování či oprav ukrajinské techniky, ošetřování zraněných vojáků či jejich výcviku. "Chtěli bychom se jako V4 v brzké budoucnosti zaměřit na odminování ukrajinského území," potvrdila Jana Černochová. Připomněla, že Česko tyto práce vykonávalo v bývalé Jugoslávii.

V souvislosti s Ukrajinou se mluvilo i o nárůstu hybridních hrozeb. "Naše země se potýkají s obrovským množstvím tzv. trollích farem, které často fungují přeshraničně. Není to nic nového, tento jev se dal sledovat už v minulosti. Každopádně chceme v této oblasti spolupracovat," sdělila Jana Černochová.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále ...

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé i ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »