InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Na posilovací hrazdě můžete efektivně formovat svou postavu i v malém bytě

26.09.2022
Hledáte účinné cvičební nářadí, které navíc nezabere moc místa? Cvičení na hrazdě mimořádně účinně posiluje horní polovinu těla za pomoci vaší vlastní váhy. V různých podobách si ji můžete pořídit také domů, a to i v případě, že je váš byt malý jako klícka.
Univerzální hrazda na cvičení | Foto: Hop Sport

Které hrazdy jsou vhodné na domácí posilování?


Na to, že se na první pohled jedná o nenápadnou tyč, nabízejí obchody se sportovními potřebami až překvapivý výběr hrazd. Ty nejlevnější modely můžeme najít již za několik set korun. Rozdíl v cenách pak závisí především na typu a způsobu upevnění hrazdy v bytě.

Součástí balení některých hrazd jsou také bezpečnostní rukavice na posilování. Díky nim se nemusíte obávat nejen mozolů, ale ani toho, že by vám dlaně klouzaly. To totiž může být při posilování nebezpečné.

Obvykle v obchodech narazíte na tyto druhy hrazd:
- rozpěrné hrazdy do dveří s jednoduchou instalací,
- modely upevňující se do stropu,
- hrazdy, které se zavěšují na žebřiny,
- hrazdy na zeď či do rohu místnosti.

Záleží tak opravdu pouze na vašich preferencích a možnostech. Ať už si ale vyberete jakýkoliv typ hrazdy, rozhodně si domácího posilování užijete do syta.

Jakou posilovací hrazdu zvolit do malého bytu?


Podle toho, jaké máte doma prostorové možnosti, si vybírejte nejvhodnější typ hrazdy. Do bytů, kde není příliš prostoru, si lidé nejčastěji vybírají tu nejlevnější a zároveň nejskladnější variantu.
Tou je jednoznačně posilovací hrazda do dveří, případně ode zdi ke zdi. Díky bezpečnostnímu tlakovému systému, který má hned několik bodů, jde o zcela bezpečné připevnění. Samozřejmě je ale potřeba dodržovat výrobcem uváděnou maximální nosnost hrazdy.

Mezi výhody tohoto modelu patří kromě nízké ceny a jednoduché instalace také možnost přesouvat hrazdu. Klidně ji tak můžete umístit na futra nad podlahu a využít hrazdu jako pomocníka na držení nohou při sed-lezích. Nebo na rozpěru můžete dětem pověsit houpačku.

Dobrou volbou v malých prostorách je také hrazda zabudovaná do stropu. Je ale potřeba nalézt v bytě místo, kde nebude hrazda opticky překážet, ale zároveň budete mít dostatek prostoru pro pohyb při posilování.

Benefity, které posilování na hrazdě přináší


Úžasné je, že už jen tím, že se na hrazdu zavěsíte, zapojíte hned několik svalů naráz. Zejména namáháte a zatěžujete velký zádový sval a bicepsy. V momentě, kdy se rozhodnete naordinovat si na hrazdě i komplikovanější cviky, ale procvičíte ještě širší svalové spektrum. Pokud toužíte po širokých nasvalených zádech, doporučuje se provádět přítahy s dostatečným rozestupem paží. Pro silná ramena a vyrýsované svaly paží naopak zvolte úchop úzký.

Byť jsou bez debat největšími fanoušky posilování na hrazdě muži, přínosný může být tento typ cvičení i pro ženy. Jde totiž o ideální nástroj na zpevnění a formování horní poloviny těla. Tréninky, které obsahují i sety přítahů na hrazdě, si proto pochvalují například ženy po velkém úbytku váhy. Nicméně dámy, jejichž záměrem není zmohutnět, by se ale hrazdě měly věnovat pouze v omezených dávkách.

Autor: ML

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »