InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Kdo platí nemocenskou při pracovním úrazu?

19.09.2022
V mnohých povoláních se i drobné nehody mohou podepsat na vašem zdraví. Utrpěli jste pracovní úraz? V tomto článku se dozvíte, jak zákon pracovní úraz definuje a na jaké odškodnění máte při pracovním úrazu právo. Zjistíte také, kdo je za vyplacení odškodnění zodpovědný a odkud k vám peníze doputují.
Ilustrační snímek | Foto: dreamstime.com
V případě, že se vám přihodí pracovní úraz, je dobré být náležitě informován o právech, která z toho pro vás plynou. Čtěte dále a dozvíte se vše, co potřebujete.

Co je pracovní úraz?


Pracovní úraz je právně definovaný v zákoně č. 262/2006 sb. zákoníku práce. Podle tohoto zákona je pracovní úraz definován jako poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, ke kterému došlo nezávisle na jeho vůli rychlým, náhlým a násilným působením vnějších vlivů při plnění pracovních úkolů, anebo v přímé souvislosti s nimi.
Jako pracovní úraz se posuzuje také takový úraz, který zaměstnanec utrpěl při plnění pracovních úkolů. Je ovšem dobré vědět, že podle zákoníku práce není pracovním úrazem zranění, které se zaměstnanci přihodilo na cestě do zaměstnání a zpět, nebo pokud ke zranění došlo prokazatelně vinou zaměstnance.

Na jaké odškodnění máte právo?


Jak se platí pracovní úraz? Podle zákona máte právo na odškodnění za újmu na zdraví od svého zaměstnavatele. Výše tohoto odškodnění se odvíjí od povahy a závažnosti úrazu, ke kterému jste přišli. Neváhejte proto o svém zranění bezodkladně říct svému nadřízenému či zaměstnavateli, jak to říká zákon. Promlčecí lhůta jsou 3 roky.

Nemocenská
Pracovní úraz může vést ke krátkodobé nebo i trvalé pracovní neschopnosti. Výplata nemocenské dávky nastane po doložení pracovní neschopnosti. Tyto dávky jsou vypláceny z nemocenského pojištění a jejich výše závisí na vašem průměrném výdělku a čase stráveném v práci. Toto pojištění je pro všechny zaměstnance v ČR povinné.

Náhrada za ztrátu výdělku během neschopenky a po jejím skončení
Nemocenské dávky pokryjí pouze část výdělku, o který byste vinou neschopnosti mohli přijít. Kvůli tomu je zaměstnavatel povinen vyplácet jednou měsíčně rozdíl mezi nemocenskými dávkami a vaším průměrným výdělkem před úrazem.
Zaměstnavatel je povinen nahrazovat tento rozdíl také po skončení pracovní neschopnosti, pokud kvůli následkům zaměstnanec nemůže vykonávat takové množství práce jako před úrazem.

Bolestné
Zaměstnanec, kterého potká pracovní úraz nebo nemoc z povolání, má nárok na náhradu za bolest, tzv. bolestné, a náhradu za ztížení společenského uplatnění. Obojí se vyplácí jako jednorázová dávka. Výše odškodnění za bolest závisí na lékařském posudku a výpočtu "bodů" podle zákona.

Dbejte na své bezpečí


Nejlepší je ovšem pokud možno k úrazu vůbec nepřijít - k tomu jsou nejlepší kvalitní ochranné oděvy a pomůcky Ardon. Navštivte náš e-shop a přesvědčte se sami.

Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »