InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Scania na veletrhu IAA 2022: Z vizionářských řešení se stává realita

19.09.2022
Značka Scania přináší na první veletrh IAA od roku 2018 jasné důkazy o tom, že je schopna zákazníkům nabídnout a dodat udržitelná dopravní řešení. Na třech různých místech je vystaveno čtrnáct vozidel značky Scania. Doprovází je řada služeb. Výsledkem je nejširší možná nabídka pro zákazníky, kteří se rozhodli omezit svoji uhlíkovou stopu a zároveň dosáhnout maximální celkové ekonomiky provozu. Scania přispívá k řešení klimatické krize tím, že zákazníkům nabízí udržitelné produkty, které jsou buď elektrifikované, nebo nadále konvenční, spalovací, ale zvládnou co nejefektivněji využít každou kapku paliva, a digitální služby, jako je nový portál "My Scania".
Foto: scania.com
"Tým Scania na veletrhu IAA prokazuje, že pokud jde o vytváření udržitelných dopravních řešení, naše ambice jsou ty nejvyšší," říká Stefano Fedel, výkonný viceprezident a ředitel pro prodej a marketing společnosti Scania. "Zákazníkům chceme vždy poskytnout maximum, uvádíme proto špičková řešení, která se obejdou bez fosilních paliv a jsou založena na modularitě a digitalizaci. Jsou tak jako stvořená pro transformaci, jíž naše odvětví v současnosti prochází."

Všechna vozidla, která Scania vystavuje na veletrhu IAA, jsou součástí komplexního řešení, které v sobě kromě fyzického produktu kombinuje běžné a digitální služby. Tato řešení jsou sice vždy založena na vozidlech, právě digitální propojené služby jsou ale rozhodující pro maximalizaci zisku zákazníka.

"Naše odvětví vstoupilo do éry, kdy úspěch úzce souvisí s tím, jak dokážeme využít informace a jaké služby na nich založené můžeme ve spolupráci s našimi důvěryhodnými partnery nabídnout," říká Fedel. "Když využijeme dostupná data, můžeme individuálním potřebám každého zákazníka přizpůsobit vše: od financování a pojištění až po preventivní výměnu dílů a služby řidičům. Digitalizace a elektrifikace může znamenat mnoho pro celkový hospodářský výsledek našich zákazníků. A my už dokážeme využít velkou část tohoto potenciálu."

Scania po mnoho let propaguje myšlenku, že v boji se změnou klimatu neexistuje pro odvětví dopravy žádné zázračné ani univerzální řešení. Důležitou roli při dosahování vlastních vědecky podložených cílů v oblasti snižování emisí CO2 hrají rovněž nefosilní paliva, jako je biometan a bionafta.

Centrální část expozice slouží k prezentaci široké nabídky digitálních a propojených služeb a řešení dobíjecí infrastruktury od společnosti Scania. Na veletrhu IAA se poprvé představí dvě nové služby: portál My Scania a aplikace Scania Driver. Obě mají za úkol zajistit zákazníkovi vyšší efektivitu a zisk.

"Uvažujeme modulárně, a naše portfolio tak neustále obohacujeme o další možnosti, které všichni naši zákazníci ocení," říká Fedel. "Aktuální desetiletí je v našem odvětví fascinující, protože zahrnuje více alternativ - a více nejistoty - než kdykoliv dříve. Plavba neprobádanými vodami je ale náročná pro všechny zúčastněné. Jako přední výrobce musíme nabízet všechna odpovídající řešení a podpořit naše zákazníky tím, že je společně s našimi partnery tímto náročným obdobím bezpečně provedeme."

Na letošním veletrhu IAA má Scania na svém stánku také studio. Z tohoto studia bude vysílat on-line vstupy a pořady, v jejichž rámci budou moderátoři a odborníci ze společnosti Scania společně s pozvanými hosty diskutovat o vysoce aktuálních tématech, jako je elektrifikace, doprava bez fosilních paliv a udržitelná řešení. Cílem je zpřístupnit podstatný obsah z veletrhu IAA zájemcům, kteří se nemohou veletrhu zúčastnit osobně.

Vozidla Scania vystavená na veletrhu IAA


Scania vystavuje ve vnitřní i vnější expozici na veletrhu IAA celkem čtrnáct vozidel. Pokud jde o elektrifikaci, na hlavním stánku uvnitř jsou k vidění čtyři bateriová elektrická vozidla: jeden kus nedávno představeného nového BEV pro regionální nasazení, jeden bateriový elektrobus a dva čistě elektrické nákladní vozy pro městské použití. Silně zastoupena jsou ale rovněž vozidla Scania se spalovacím motorem. Vystaveno jich je celkem osm: dvě z nich s motorem V8, tři s pohonným ústrojím Super (tedy s nejúspornějším hnacím ústrojím na trhu) a jedno nákladní vozidlo na biometan, které prezentujte dva nově představované plynové motory.

Ve venkovní aréně o rozloze 800 m2 Scania vystavuje dalších pět vozidel. Mezi nimi je městský čistě elektrický sklápěč, který nabízí všechny oceňované vlastnosti řady XT, zejména robustnost a odolnost. Doprovázejí jej dva konvenční sourozenci XT, z nichž jeden má motor Scania V8, dále jeden osmiválcový tahač těžkých nákladů a autokar Irizar. Do testovací arény IAA Scania přiveze další tři vozidla: jedno s pohonným ústrojím Super, jedno bateriové elektrické vozidlo s hydraulickou rukou a univerzální hybridní nákladní vozidlo.

Zdroj: Scania

Další články z rubriky Auto moto

Na silnice po zimním spánku opět vyrážejí cyklisté a motorkáři. S nadcházejícími Velikonocemi zbystřete, vyzývá Besip

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, ...

Společnost Scania urychluje nasazení autonomní přepravy mezi dopravními uzly

Společnost Scania spouští komerční pilotní program autonomní přepravy (Autonomous Commercial Pilot Programme). V plánu jsou automatická řešení s využi ...

Kia EV9 získala dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získa ...

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně, v blízké době přibude další v Ostravě

Kopřivnická automobilka nastartovala procesy restrukturalizačních kroků a investic, která mají výrazně zvýšit objem produkce a také zefektivnit její c ...

Nová Škoda Octavia má český ceník, navzdory mnoha vylepšením se její ceny nezvýšily

Mladá Boleslav - Krátce po uvedení limitované edice First Edition vstupují na český trh další varianty modernizovaného modelu Škoda Octavia. Zákazníci ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »