InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Ideální zastřešení

15.09.2022
Kdo chce mít před domem nějakou formu venkovního posezení, měl by mimo jiné pamatovat i na vhodné zastřešení. Bez něj to jde sice také, ovšem pak je člověk vystaven negativním vlivům počasí.
Některé verze markýz se vyrábějí i z materiálů, které jsou odolné vůči vodě | Foto: T-bold
Zastřešení by v ideálním případě mělo být nejen maximálně funkční, ale také působit reprezentativně. Takové jsou třeba markýzy.

Jsou i proti dešti


Markýzy mnoho lidí bere pouze jako luxusnější stínidlo, nicméně některé verze se vyrábějí i z materiálů, které jsou odolné vůči vodě. Člověk si tak díky tomu může vychutnat posezení na dvorku i během deštivého dne, aniž by se musel bát promoknutí.

Markýzy proti dešti jsou stále hojněji poptávané, jelikož jsou perfektní alternativou k pergolám, které však zabírají až příliš mnoho místa a někdy mohou působit těžkopádně.

Markýza je v principu pouze plachta se zásuvným zařízením, takže je hlavně ve staženém stavu sotva postřehnutelná. Když však zrovna tvoří zastřešení, rozhodně nevypadá vůbec zle. Právě naopak. Se správně zvoleným zabarvením může klidně fungovat i jako dekorativní zahradní prvek.

Ochrana


Jak již bylo naznačeno výše, markýzy je možné kdykoliv stáhnout. To se hodí třeba při silném větru, případně krupobití. Pro jedince, kteří chtějí mít jistotu, že ani při extrémních výkyvech počasí jejich zastřešení nepřijde k újmě, je určena kazetová markýza.

Kazetové markýzy totiž poskytují látce maximální ochranu, a sice díky odolnému pouzdru, do které se střecha po použití stočí.

Automatické stažení


Luxusnější modely se dokonce stahují, případně vytahují samy, a to bez nutnosti intervence majitele. Jsou totiž obdařeny speciálními čidly, které reagují třeba na silnější vítr, který by mohl konstrukci zásadně poškodit. Zapomenout tudíž takovouto markýzu srolovat nemusí znamenat v případě změny počasí žádný problém, jelikož se stáhne sama.

Kam na nákupy


Kdo touží po opravdové kvalitě, měl by navštívit obchod T-shade, kde najde nejen speciální protidešťové varianty, ale rovněž i boční markýzy, respektive markýzy na balkon.

Boční markýza, na rozdíl od ostatních modelů, funguje hlavně jako ochrana před možnými zvědavci a používá se třeba v kombinaci s pergolami.



Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vztahovat nejen na rodinné a bytové domy, ale také na stavby určené pro rodinnou ...

Chcete si nechat postavit odolnou halu? Mrkněte se na monolitické konstrukce

Chystáte se právě rozšířit své podnikání o zbrusu novou výrobní halu, skladiště nebo třeba administrativní budovu? Pak zajisté chcete mít celý projekt ...

Jak si vybrat box na hračky?

Dětský pokoj je opravdovým pokladem různých hraček. Plyšáci, panenky, autíčka, skládačky, kostky, hry nebo míče - možností je skutečně mnoho a to jsou ...

Rychlovarná konvice a topinkovač jsou praktické spotřebiče do kuchyně, musí ale okouzlit i designem

Při nákupu rychlovarné konvice a topinkovače, většinou sáhneme po praktických modelech, které jsou cenově přijatelnější. Měli bychom ale také zohledni ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »