InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Když ne nemocnice, tak co? Kde pracovat po ukončení studia medicíny?

13.09.2022
Většina lidí si práci po ukončení lékařské fakulty spojuje s nemocnicí nebo klinikou. Mějte však na paměti, že titul vůbec neznamená, že musíte být až do důchodu připoutáni k ambulantnímu stolu nebo nemocničnímu lůžku. Ať už je vaše situace jakákoli, existuje mnoho alternativních kariérních cest. Které? Zjistěte to níže.
Ilustrační snímek | Zdroj: www.uniformshop.cz

Co jsou lékařské profese?


Definice lékařských profesí je velmi obecná. Jsou definovány jako všechny profese související s lékařskou činností a poskytováním zdravotnických služeb, tj. profese, jejichž cílem je zachránit nebo ochránit něčí život, jakož i zlepšit zdraví a pohodlí.

Taková obecná formulace naznačuje, že lékařská povolání zahrnují širokou škálu profesí, od standardních, jako je lékař nebo zdravotní sestra, až po méně typické, jako je epidemiolog nebo toxikolog. Na otázku, kolik je lékařských profesí, proto neexistuje jediná správná odpověď. Zejména proto, že zdravotníci se nevzdělávají pouze na univerzitách, ale také na pomaturitních studiích, zdravotnických školách nebo odborných učilištích.



Takové rozdělení je však samozřejmě jen výsekem toho, na co se lze specializovat. V závislosti na svých schopnostech, předpokladech a ambicích se můžete věnovat kariéře až v desítkách různých oborů a po ukončení studia se můžete uplatnit na desítkách radikálně odlišných pozic. Je opravdu z čeho vybírat! Níže je uveden výběr tuctu z nich.

Lékařský/ošetřovatelský/zubní asistent


Jedná se o osobu, která v lékařské/zubní ordinaci nebo v nemocnici vykonává především administrativní práce. Asistentem se můžete stát po minimálním zaškolení. Asistent je povinen poskytovat základní péči o pacienty.

Pečovatelka v domácnosti


Jedná se o osobu, která je zodpovědná za pomoc pacientům v domácnosti, například při koupání, oblékání a úklidu. Pečovatel může během dne pomáhat jedné osobě nebo několika osobám. Zaměstnanci v této profesi často pracují se zdravotně postiženými, staršími, chronicky nemocnými nebo handicapovanými pacienty.

Lékárenský technik


Je zodpovědný za asistenci lékárníkům. Musí znát názvy léků a jejich použití, i když nemusí mít nutně znalosti k předepisování léků nebo posuzování jejich kompatibility s jinými léky, které pacienti užívají.

Laboratorní technik/laborant


Provádí různá vyšetření ve zdravotnické laboratoři. Protože denně přichází do styku s různými tekutinami a tkáněmi, pracuje vždy v laboratorním plášti. Provádí testy, aby lékařům a chirurgům poskytla výsledky své práce. Absolventi najdou uplatnění v různých výzkumných institucích, laboratorních laboratořích na klinikách a v nemocnicích a také ve farmaceutických společnostech.

Fyzioterapeut


Jedná se o osobu, která na návrh lékaře pomáhá pacientům zotavit se z úrazů nebo nemocí. Fyzioterapeuti používají ruce a speciální vybavení, aby působili na různé svaly v těle pacienta a posilovali slabší místa. Fyzioterapeut může pomoci sportovci vrátit se do hry nebo oběti úrazu obnovit schopnost chůze.

Ergoterapeut


Jedná se o profesi z oblasti lékařských věd, zdravotnických věd, věd o tělesné kultuře a společenských věd. Zabývá se všestrannou rehabilitací, zlepšováním fyzického, duševního a sociálního stavu jednotlivců a sociálních skupin prostřednictvím podpory účasti na činnostech, které jednotlivec nebo sociální skupina označila za hodnotné a smysluplné. Kandidát by měl rád pomáhat lidem, naslouchat, být kreativní a mít tvůrčí schopnosti.

Odborník na pracovní lékařství


Pokud chcete pomáhat lidem, kteří utrpěli pracovní úraz nebo onemocněli, může být tato práce pro vás ideální. Vaším hlavním zaměstnáním by bylo poskytování zdravotního poradenství nebo školení organizací a jednotlivců v oblasti prevence úrazů a udržování vysokých bezpečnostních standardů.

Lékařský spisovatel/překladatel


Lékařský spisovatel se podílí na převádění vědeckých poznatků do slov, psaní protokolů, závěrečných zpráv, publikačních textů, abstraktů a prezentací. Pomáhá upravovat styl a obsah článků, připravuje je k odeslání do příslušného časopisu a provádí korektury lékařských textů.

Příbuznou profesí je profesionální překladatel po studiu medicíny. Tito lidé jsou velmi užiteční, protože samotná znalost jazyka často nestačí k vytvoření správného odborného překladu. Překlad lékaře, který zná cizí jazyk, bude bližší originálu než překlad filologa.

Lékařský analytik


Provádí různé typy diagnostických testů nařízených lékařem. Může se uplatnit v celé řadě zajímavých institucí, včetně mnoha výzkumných ústavů, výzkumných a vývojových center a často i státních institucí.

Dietolog


Připravuje specializované nutriční plány pro pacienty. Cílem může být snaha zhubnout nebo kompenzovat stavy, jako je cukrovka nebo intolerance laktózy. Dietologové nacházejí uplatnění ve fitness a hubnoucích centrech, ale mohou pracovat i v nemocnicích a na klinikách.

Výzkumný pracovník na univerzitě


Univerzita je dalším místem, kde se student může rozvíjet. Pokud jste měli talent pro výzkum už na univerzitě, můžete se nechat zaměstnat v některém z těchto zařízení a věnovat se výzkumu. Nezapomeňte, že to je obvykle spojeno s povinností učit studenty a neustále zvyšovat svou kvalifikaci.

Lékařský zástupce


Radí lékařům, představuje novinky na farmaceutickém trhu a vysvětluje úhrady léků, podporuje používání přípravků. Někdy připravuje prezentaci, např. na vědeckých konferencích. Takový zástupce musí být nezávislý a schopný organizovat si pracovní dobu.

Dentální hygienistka


Dentální hygienistka je pracovník, který pracuje v zubní ordinaci a stará se o čištění zubů pacienta před, během a po zubním ošetření. Hygienistka je osoba, která spolupracuje se zubními lékaři, ortodontisty a dalšími zubními specialisty.

Masážní terapeut


Provádí nejen léčebné, ale i sportovní a kosmetické masáže v souladu s požadavky lékařských znalostí. Masáž doplňuje procedury pro zlepšení stavu těla.

Radiologický technolog


Odpovídá za provádění diagnostických zobrazovacích vyšetření, jako je pořizování rentgenových snímků nebo CT vyšetření. Radiologičtí technici spolupracují s radiology, ale nejsou vyškoleni k diagnostice výsledků zobrazovacích vyšetření, která provádějí.

Kosmetička


Osoba se specializovanými znalostmi v oblasti anatomie a fyziologie člověka, dermatologie, toxikologie a dokonce i dietetiky. Kromě kosmetických ošetření se kosmetička věnuje také podpůrným dermatologickým nebo chirurgickým ošetřením a poskytuje také poradenství v oblasti péče o tělo.

Jak se mám připravit na lékařské povolání?


Pro každou profesi jsou zapotřebí specifické předpoklady. Bez ohledu na to, kde budete pracovat v lékařské profesi, budete potřebovat upravený vzhled, který vám zajistí kvalitní lékařské oblečení.



Uspokojivá práce ve zdravotnictví


Poptávka po zdravotnických a lékařských odbornících neustále roste. Zdravotnictví a lékařství je řada profesí, které mohou zaručit výnosný příjem, protože zdravotnický průmysl neustále hledá kvalifikované odborníky pro různá pracovní místa. Vystudovali jste vysokou školu, ale nemůžete najít práci? Přemýšlejte o alternativách, které vám mohou přinést uspokojení a vysoký příjem.

Autor: WP
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »