InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

SVS: V okolních státech přibývá případů západonilské horečky u zvířat i lidí

13.09.2022
V uplynulých týdnech zaznamenala Státní veterinární správa (SVS) informace o výrazném šíření případů západonilské horečky z jihu Evropy směrem na sever do střední Evropy, konkrétně do Německa a Rakouska. Současně se šířením u zvířat dochází také k šíření případů onemocnění u lidí. SVS provádí již deset let monitoring výskytu protilátek proti nákaze u koní.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V dosavadním průběhu letošního roku nahlásilo sousední Německo zatím celkem 22 případů západonilské horečky, z toho tři případy u koní a 19 u ptáků (dravců, sovy, pěnkav či ptáků patřících mezi čeleď krkavcovití). Případy se objevily poblíž německých měst Berlín, Drážďany, Lipsko, Hamburk a Postupim. Rakousko oficiálně eviduje dva případy nemoci, jeden u koně, druhý u orla královského, v obou případech v blízkosti Vídně.

Západonilská horečka je infekční onemocnění zvířat přenosné i na člověka. U lidí se onemocnění zpravidla projevuje obdobnými příznaky jako chřipka, může však dojít i k postižení centrálního nervového systému. Člověk se může nakazit nejen poštípáním nakaženými komáry, ale také transplantací orgánů či krevní transfuzí. Sledování a kontrola výskytu původců zoonóz (nákaz přenosných ze zvířat na člověka) je jednou z dlouhodobých priorit SVS.

Virus západonilské horečky je rozšířen celosvětově. Výskyt onemocnění byl popsán v Africe, Eurasii, Austrálii a od roku 1999 se rozšířil po celém americkém kontinentu. V roce 2004 byl prvně prokázán také ve střední Evropě. Rozšiřování výskytu nákazy do Evropy bývá odborníky přisuzováno mimo jiné také globálnímu oteplování a s ním spojeným šířením přenašečů - komárů rodu Culex směrem na sever.

Vzhledem k potvrzeným případům západonilské horečky v některých státech Evropy, byl v ČR v letech 2012 až 2015 prováděn plošný monitoring výskytu protilátek proti západonilské horečky u koní. U koní nákaza často probíhá bez příznaků, případně se může projevit mírnými příznaky jako je horečka, únava, pouze u malé časti koní se objevuje i postižení nervové soustavy (paralýza, ulehnutí, encefalitida). Každoročně bylo vyšetřováno necelých 800 vzorků. Procento pozitivních nálezů se pohybovalo od 0,51 % (rok 2012) do 1,66 % (rok 2014). Po ročním přerušení byl od roku 2017 plošný monitoring opětovně zaveden.

"V roce 2021 bylo vyšetřeno celkem 844 sér koní z celé ČR na přítomnost protilátek proti viru západonilské horečky. Z celkového počtu vzorků sér vyšetřených na přítomnost protilátek proti viru reagovalo pozitivně 21 vzorků," řekl ředitel sekce veterinární SVS Petr Šatrán.

Sezóna přenosu v Evropě probíhá od května do listopadu a epidemiologická situace je monitorována. Případy západonilské horečky u lidí Státní zdravotní ústav (SZÚ) průběžně hlásí z národního do evropského systému sledování. V ČR byly hlášeny ojedinělé případy.

"Nejvíce případů jsme v ČR zaznamenali v roce 2018, kdy byl vysoký výskyt i v Evropě. Tehdy bylo v Česku hlášeno pět případů místních a dva importované z Řecka a Rakouska). V roce 2019 byl pak jeden případ místní a jeden importovaný z Bulharska. V letošním roce 2022 je evidován zatím jeden importovaný případ z Izraele," uvedla Hana Orlíková z oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ a doplnila: "Pacienti s neuroinfekcí jsou léčeni při hospitalizaci a diagnóza západonilské horečky je potvrzována v Národní referenční laboratoři pro arboviry Zdravotního ústavu Ostrava,"

Moniroring komárů na přítomnost viru západonilské horečky provádí SZÚ a Akademie věd České republiky. Nakažení komáři byli zachyceni ojediněle na jižní Moravě a v jižních Čechách. "Základním opatřením proti nákaze u lidí je ochrana před poštípáním komáry a dočasné vyřazení z dárcovství krve na 28 dní u osob, které pobývaly v rizikových oblastech," sdělil vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Zdroj: SVS ČR

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Ekonomická migrace se orientuje na levnou pracovní sílu

Levná zahraniční pracovní síla je pro český stát a zaměstnavatele věcí národního zájmu a státní priority. Jasně to ukázala pandemie covid-19, která prohloubila rozdíly na pracovním trhu. Vládní opatření byla koncipována tak, aby přístup k zahraniční ...

V loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k diskriminaci spotřebitelů. Provedla celkem 136 kont ...

Potravinářská inspekce v roce 2023 uskutečnila téměř 49 tisíc kontrol a uložila pokuty za více než 128 milionů korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven spole ...

Vláda schválila další krok na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezen ...

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »