InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

První evropský LNG terminál od zahájení války na Ukrajině odstartoval provoz. Česko je u toho

12.09.2022
Za účasti představitelů české a nizozemské vlády a zástupců ČEZ dnes zahájil provoz plovoucí LNG terminál v nizozemském Eemshavenu, první zařízení svého druhu spuštěné v Evropě od letošního února, kdy začala válka na Ukrajině. LNG terminál se tak podařilo připravit a zprovoznit v rekordním čase během několika měsíců. Zařízení umožní zpracovat až osm miliard kubíků plynu ročně, z toho tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se přibližně třetině české roční spotřeby. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Skupinou ČEZ zajistilo již dříve jak pronájem části kapacity v novém terminálu, tak i cesty pro přepravu plynu do Česka. V tuto chvíli je již na cestě také první zásilka plynu, a to ze Spojených států. Zbytek kapacity terminálu, jehož provozovatelem je nizozemská společnost Gasunie, využijí firmy Shell a Engie.
Foto: cez.cz
"Zde v Nizozemsku se odehrává velmi důležitý krok. Účastníme se otevření prvního LNG terminálu, ve kterém má Česká republika koupenou kapacitu. Ta kapacita je taková, že pokrývá zhruba třetinu roční spotřeby plynu pro Českou republiku. Máme zde uzavřený dlouhodobý kontrakt na pět let. Myslím, že toto je dobrý příklad nejen akceschopnosti české vlády a společnosti ČEZ, jejímž prostřednictvím jsme tuto věc realizovali, ale je to především velký příklad evropské spolupráce," uvedl předseda vlády Petr Fiala. "Dnes je naplněnost našich zásobníků plynu 84 %. Jsme připraveni na nadcházející zimu. Cílem je, abychom měli v ČR dostatek energie pro domácnosti, veřejné instituce i podniky a aby energie byla za přijatelné ceny. Na provozu tohoto terminálu a na tom, že plyn dostaneme do České republiky, se podílí řada zemí. Vedle Nizozemska také Francie či Německo."

"O možnosti získat podíl v LNG terminálu v Nizozemsku jsme jednali od letošního dubna. Je to jeden z dalších kroků, díky kterým se postupně zbavujeme energetické závislosti na Rusku. V tomto případě nám dodávky zemního plynu nahradí až třetinu spotřeby plynu. Jedná se o historický okamžik pro energetickou bezpečnost České republiky, nikdy jsme totiž podíl na LNG terminálu neměli," doplnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Zařízení o celkové roční kapacitě 8 miliard kubických metrů nacházející se v přístavu Eemshaven v provincii Groningen tvoří dvě plavidla, Golar Igloo a Exmar S188, umožňující skladování a zpětné zplyňování (FSRU). Do terminálu se bude na speciálně upravených tankerech dovážet zkapalněný zemní plyn, který se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství vpustí do soustavy přepravních plynovodů. Vedle ČEZ si kapacity v terminálu vyblokovaly další známé energetické společnost, nizozemský Shell a francouzská Engie.

"Je velmi dobrou zprávou, že Gasunie spolu se všemi zúčastněnými stranami doma i v zahraničí dokázala tak rychle zprovoznit nový LNG terminál. Dovoz LNG je vedle maximální úspory energie a naplnění zásobníků dalším nepostradatelným prvkem pro bezpečnost dodávek plynu v nadcházející zimě. Nový terminál pro zkapalněný plyn je v rámci snižování závislosti na energii z Ruska důležitým krokem nejen pro Nizozemsko, ale i pro celou Evropu," uvedl nizozemský ministr klimatu a energetiky Rob Jetten.

Vlastnictví kapacity v importním terminálu, který Česká republika získala v polovině června, bylo první nezbytnou podmínkou pro další jednání o získání zkapalněného zemního plynu. O měsíc později splnil ČEZ ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu také druhou podmínku: získal přepravní kapacitu pro dopravu plynu z Nizozemska do Česka. První tanker už je na cestě.

"První zásilka LNG dorazí zhruba za 10 dnů a půjde o tanker o kapacitě 100 milionů kubických metrů, který přijede ze Spojených států od společnosti Cheniere. Další budou následovat. Do konce roku máme nasmlouváno ještě celkem osm slotů pro osm lodí o podobné kapacitě a obdobným tempem budeme pokračovat i nadále," řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

"EemsEnergyTerminal významně přispívá k bezpečnosti dodávek a pomáhá Nizozemsku a Evropě snížit jejich závislost na ruském plynu. V dlouhodobějším horizontu chce Gasunie využít terminál pro zelený vodík. EemsEnergyTerminal tak bude Nizozemsku i Evropě přispívat k zásobování energií po mnoho příštích let," uzavírá generální ředitel společnosti Gasunie Han Fennema.

Zdroj: ČEZ

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »