InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Jak na skandinávský styl?

31.08.2022
Líbí se vám skandinávský styl bydlení? Poradíme vám, jak ho v interiéru docílit. Lehké, příjemné a útulné bydlení, kterému nechybí šmrnc. Tak by se dal charakterizovat tzv. skandinávský interiérový styl, který si nachází cestu do stále většího počtu domácností. Oslovil i vás? V tom případě čtěte dál a dozvíte se, jak ho docílit.
Ilustrační snímek | Zdroj: facebook.com/restilocz

Jak vypadá skandinávský domov?


Skandinávské domovy bývají ležérní, pohodlné, praktické, útulné, vyladěné s citem a do posledního detailu. Typický je pro ně minimalismus. Místnosti Skandinávci nezahlcují nábytkem, který zároveň nevyužívají. S citem také kombinují staré prvky s novými. Designové kousky se starožitnými, moderní s rustikálními. K modernímu stolu na kovových nohách tak klidně postaví staré židle po babičce.

Okna bez záclon


Okna ve skandinávském interiéru jsou holá, bez závěsů a záclon, tedy umožňující průnik co největšího množství denního světla, kterého si Seveřané velmi váží. Možná proto, že se jim ho po většinu roku tolik nedostává.

Dekorační a zdobné prvky


Velmi opatrně obyvatelé severských zemí nakládají s dekoracemi a nefunkčními zdobnými prvky. U těch rozhodně upřednostňují kvalitu před kvantitou. Typické pro skandinávský interiér jsou například kovové svícny, velké hodiny či fotografie na stěnách. Své místo ve skandinávských interiérech také má zeleň, tedy pokojové rostliny a vázy s čerstvými květinami.

Zaměřeno na barvy


Co se barev týče, z těch ve skandinávských interiérech dominují ty neutrální. Barvy světlejších odstínů, které opticky zvětšují interiér. Oblíbené jsou především bílá, krémová, jemně pastelová či šedá. Světlé jsou nejenom stěny, ale také nábytek a podlahy.

Nebojte se kontrastů


Nezbytný šmrnc pak místnosti dodají kontrasty. Bílou se proto nebojte zkombinovat třeba s černou (například na doplňcích, jako jsou rámečky na fotografie) nebo s citem zvolené dekorace (například svícny). Dobře se ale ve světle laděných skandinávských interiérech vyjímají černé skandinávské židle (https://restilo.cz/skandinavske-zidle) a lustry.

Zaměřeno na materiály


Z materiálů vedou především ty přírodní v čele se dřevem (bříza a borovice), které volí nejenom pro nábytek, nýbrž také podlahy. Příroda ale dýchá také z textilních materiálů, jako jsou bavlna, vlna, len či kůže. Ty zase mají své místo na dalším typickém skandinávském prvku, jako jsou deky, plédy, dekorační polštářky a kusové koberečky, tedy bytový textil, který prostorám propůjčuje příjemnou hřejivou atmosféru.

Nábytek a doplňky


Pro nábytek jsou typické jednoduché a čisté linie. Jako příklad můžeme uvést typické skandinávské stoly (https://restilo.cz/stoly-skandinavske) a židle, které nacházíme i v řadě českých domácností. Většinou bývají dřevěné ozdobené prvky z kamene, skla, kovu či mramoru (krásné jsou k dostání například na e-shopu Restilo.cz).

Celkově je interiér zařízený ve skandinávském stylu světlý a vzdušný. Dobře se v něm dýchá i žije. Jeho uživatel se v něm cítí příjemně a útulně. On totiž takový je.

Autor: WP
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »