InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Letní Flora Olomouc je zrušená, vše urychlila pandemie koronaviru a zdražování

24.08.2022
Řada pádných argumentů i faktorů daných vnějšími okolnostmi stojí za rozhodnutím vedení Výstaviště Flora Olomouc o zrušení letošní letní etapy výstavy Flora Olomouc.
Foto: flora-ol.cz
Tento krok výstaviště spolu s vedením Statutárního města Olomouce zvažovalo delší čas. Nastalou situaci vedení výstaviště využije k dalšímu pozvednutí úrovně výstav Flora Olomouc. Jejich příznivci se tak již nyní mohou těšit na podzimní výstavu Flora Olomouc - Hortikomplex, jež se koná od 29. 9. do 2. 10. 2022.

Načasování rozhodnutí o zrušení letní etapy výstavy Flora Olomouc urychlila pandemie koronaviru a také výrazné zdražování vyvolané strmým růstem inflace a posléze i válečným konfliktem na Ukrajině.

"Nebylo to snadné rozhodnutí. S vedením města Olomouce jsme však přesvědčeni, že jde vzhledem ke všem okolnostem o jediný možný správný a také logický krok. Naším základním východiskem byla premisa, že raději uspořádáme dvě kvalitní výstavy s různým zaměřením na jaře a na podzim než tři průměrné," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

To při přípravě výstav spolupracuje pouze s renomovanými architekty, floristy a grafiky. "Tito profesionálové - mnohdy špičky svého oboru - znají zcela oprávněně svoji cenu," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Jak reaguje Výstaviště Flora na růst cen? Zodpovědným hospodařením


Významnou roli při rozhodování o budoucnosti letní etapy sehrálo i nynější všeobecné a prudké zdražování. Negativně se projevilo také u stavebního a floristického materiálu, jenž je pro výstavy Flora Olomouc nezbytný.

"Vše výrazně zdražilo. U květin jde o nárůst v řádu několika set procent, u stavebního materiálu se ceny zvýšily v průměru o více než sto procent. V rámci našeho rozpočtu již není možné uspořádat tři plnohodnotné a kvalitní výstavy Flora Olomouc. Nebylo by to ani finančně zodpovědné. A to vzhledem k tomu, že jako městská akciová společnost hospodaříme de facto i s veřejnými prostředky," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Pro zrušení letní etapy, které již dříve projednala rada města Olomouce, hovoří také termín jejího konání. Z agrotechnického hlediska jde o období, jež není příliš bohaté na zahradnické a zemědělské výpěstky - ovoce a zeleninu či okrasné rostliny a keře. Ty proto dostávaly větší prostor na jarních a podzimních výstavách. A patřit jim zde bude i nadále.

O letní květinovou akci lidé nepřišli, roste festival Vyznání růžím


Místo, které letní etapa uvolnila v plánu akcí olomouckého výstaviště, pomohl zaplnit festival pod širým nebem Vyznání růžím, který Výstaviště Flora Olomouc uspořádalo v olomouckém rozáriu v ulici 17. listopadu na konci června.

Unikátní areál olomouckého rozária se třemi tisíci keři růží díky této třídenní akci s bohatým program navštívilo na pět tisíc lidí, což je o zhruba tři tisíce návštěvníků více než na Vyznání růžím v roce 2020.

"U této outdoorové akce každý rok pracujeme na jejím rozvoji a vylepšení. Festival Vyznání růžím nám tak roste pod rukama, a proto nás velice těší, že to lidé oceňují a našli si do rozária cestu. Vyznání růžím i díky jeho festivalovému ladění a jedinečnému místu konání plánujeme ještě výrazněji zacílit na mladší skupiny návštěvníků," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.





Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Další články z rubriky Regiony

Speciální pasti pomohou při monitoringu sršně asijské

PLZEŇ - Invazní sršeň asijská, která představuje značné riziko pro chovy včel a volně žijící druhy hmyzu, se v České republice poprvé objevila v říjnu předchozího roku v Plzni. Nejnovější nález pochází z letošního února z Hrádku u Rokycan. Klíčovým ...

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá o ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »