InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Celní správa: Za nepodané hlášení o příležitostném prodeji alkoholických nápojů hrozí pokuta až 800 tisíc

19.08.2022
Pořádáte mysliveckou zábavu, zámecké slavnosti, jarmark, hasičské závody či výlov rybníka? Budete u této příležitosti prodávat alkohol? Nezapomeňte svůj úmysl oznámit celnímu úřadu!
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Celní úřady zaznamenávají stále více případů opomenutí podat hlášení o příležitostném prodeji alkoholických nápojů. S přibývajícími venkovními akcemi přibývá i případů, kdy prodejce zapomene celnímu úřadu oznámit záměr prodávat alkohol.

Alkoholické nápoje lze v rámci příležitostného prodeje prodávat na ochutnávce vína, ochutnávce částečně zkvašených hroznových moštů, farmářském a tradičním trhu, veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní, taneční a jim podobné akci.

Osoba, která hodlá prodávat lihoviny, je povinna prodej lihovin písemně oznámit správci spotřební daně (celnímu úřadu), v jehož územní působnosti se bude prodej uskutečňovat, nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením prodeje.

Povinnost podat hlášení se týká fyzických osob, spolků, sdružení, nadací, organizací, obcí i všech dalších, kteří akci pořádají a u této příležitosti mají v úmyslu prodávat alkoholické nápoje a lihoviny.

Oznámení musí být učiněno osobně na podatelně celního úřadu, zasláno poštou, datovou schránkou či e-mail podepsaným oprávněným držitelem uznávaného podpisového certifikátu vydaného příslušnou certifikační autoritou, tj. opatřen elektronickým podpisem.

Poslali jste oznámení ve lhůtě e-mailem bez elektronického podpisu? Nevadí. Dodatečně zašlete oznámení znovu některou z kvalifikovaných forem podání, avšak nejpozději do 5 dnů, ode dne, kdy prvotní oznámení došlo celnímu úřadu.

Celní úřad upozorňuje, že za nesplnění povinnosti podání oznámení o příležitostném prodeji alkoholických nápojů a lihovin je oprávněn uložit pokutu až do výše 800.000 Kč, popřípadě zakázat činnosti do 6 měsíců.

Zdroj: Celní správa

Další články z rubriky Domácí

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na energetické využití odpadů" neboli ZEVO). Větší pozornost by se podle ní měla soustředit na zachování ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Vláda rozšířila sankční seznam a schválila další příspěvek České republiky na podporu Ukrajiny

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem ve výši 1,2násobku minimální mzdy. Počítá s ...

Od 1. září 2024 navýší Česká pošta svým zaměstnancům mzdy v průměru o 10 %

V rámci postupující stabilizace provozního hospodaření České pošty bylo rozhodnuto o navýšení mezd v průměru o 10 % od 1. září 2024. Navýšení se bude ...

Novinka v e-shopu Českých drah. Semafor ukáže cestujícím vytížení jednotlivých spojů

České dráhy na svém e-shopu www.cd.cz spouští v pilotním provozu systém tzv. semaforu. Novinka pomůže cestujícím, kte ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »