InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Vyvážený letní jídelníček na dovolené

05.08.2022
Léto je v plném proudu a řada z vás plánuje pobyt v zahraničí. Častou volbou bývají dovolené all inclusive, které zahrnují neomezenou konzumaci jídla, pití, alkoholických nápojů nebo třeba dezertů. Lze vůbec odolat nástrahám a neskočit do nezřízeného přejídání?

Skladbu potravin si vybíráte sami


All inclusive dovolenou nemusíte brát jako neřízenou konzumaci, ale spíše jako příležitost si opravdu vybrat, jak má skladba vaší stravy vypadat, a také jak ušetřit čas čekáním na servírované jídlo. Tento čas můžete využít na pohybovou aktivitu. Na dovolenou si jedete odpočinout, což ale nemusí a nemělo by znamenat absenci sportu.

Denní plán


Snídaně - Co si vybrat?

Základem by měly být čerstvé potraviny, vyhněte se vysoce zpracovaným potravinářským produktům. Pokrýt potřebujete zejména bílkoviny. Najděte nějaký zdroj vlákniny a zamyslete se nad tím, zda máte i vhodné zdroje mikronutrientů, což při výběru ze skupiny čerstvých potravin není problém. Dát si tak můžete vejce na různé způsoby spolu se zeleninou. Pokud toužíte po sladší variantě, sáhněte po bílém jogurtu a přidejte do něj trochu ovoce, nejlépe s nižším obsahem sacharidů (jahody, borůvky, aj.). K pití zvolte vodu, čaj nebo kávu.
 
Rozhodně se vyhýbejte koblížkům, koláčkům, slazeným cereáliím nebo džusům. Přes tyto potraviny cesta k udržení nebo ztrátě hmotnosti nevede.

Dopolední aktivita

Následně máte celé dopoledne pro sebe nebo svoji rodinu. Na výběr máte dvě varianty - lenošení na pláži spojené s opalováním, občasnou konzumací nealkoholických nápojů, nebo si vymyslíte nějakou aktivitu - což doporučujeme.

Pokud máte rádi potápění nebo plavání, je o zábavu postaráno. Pokud vodu moc nemusíte, nebo dovolenou netrávíte u moře, zkuste výšlap po okolí nebo se zabavte s přáteli kolektivními sporty.

Oběd

S all inclusive nabídkou na vás čekají obdobné nástrahy jako u snídaně, ale ve výsledku je zde snadná orientace. Zdroj bílkovin je na oběd jasná volba - rozmanité druhy ryb a různě připravená masa. Jako příloha může posloužit zelenina - grilovaná, připravovaná v páře nebo jako salát. Pozor také na sladkou tečku, ať to není spíše kalorická bomba. Pití řešte stejně jako na snídani.

Odpolední aktivita

Po obědě je možná čas se schovat na chvíli před sluníčkem a trochu si odpočinout. Nicméně okolo 15. hodiny je možné vyjít bez problémů ven (včetně pobytu v subtropických oblastech) a začít se věnovat pohybové aktivitě, která vás baví. Do večera času dost a ve výsledku můžete klidně 1 až 2 hodiny sportovat.

Na pláži často bývá v nabídce celá řada snacků - různé minihoustičky, pizzy, zmrzlina a samozřejmě i výběr nápojů - opět platí čím méně, tím lépe. Dobrá odpolední káva je lepší než sklenice sladkého džusu se zmrzlinou.

Večeře

Skladba večeře bývá podobná jako u oběda a doporučení jsou tedy totožná. Nemá význam se přejídat, cílem je doplnit bílkoviny a vhodně je zkombinovat se zeleninou. S přílohami opatrně, hlídejte si množství.

Jsme sice na dovolené, ale to rozhodně neznamená, že se budeme věnovat nadměrné konzumaci alkoholických nápojů. Určitě pozor na pivo, které má v průměru 25 g sacharidů na 0,5 l (5 g na 100 ml). Neříkám, že si člověk nemůže nic dát, ale je dobré přitom myslet na to, co jsem přes den dělal, kolik energie jsem spálil a možná také to, jak chci ráno vypadat.

Poznávací dovolená bez all inclusive


Na poznávacích dovolených představují velkou výhodu "hotové" produkty. Mít připravené jídlo, které jste schopni zkonzumovat třeba i na horách bez složité přípravy, může být velmi užitečné. S přípravou takového jídla vám může pomoci certifikovaný výživový poradce.



Kromě pravidelného jídla je také důležité dodržovat pitný režim. Obzvlášť je třeba si na něj dávat pozor během dlouhých letních dovolenkových dnů. Když už nebudete mít velké starosti s přípravou jídla, můžete vyzkoušejte 4 zábavné typy, jak dodržovat pitný režim, aby Vaše mysl a tělo zůstaly neohrožené a byly plné energie.

Zdroj obrázků: depositphotos.com a spolukiladolu.cz

ID Redakční článek
Fotogalerie:

Další články z rubriky Zdraví

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Jaké zdravotnické pomůcky je vhodné mít po ruce?

Smůla nechodí po horách, ale po lidech, jak říká staré známé přísloví. To platí i na různé úrazy, které se nám vždycky přihodí v nejméně vhodnou dobu. ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »