InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Dopravní podnik hl. m. Prahy pokračuje v rekonstrukci stropní konstrukce stanice metra Florenc C

04.08.2022
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pokračuje v rekonstrukci stropní desky a vestibulu stanice metra Florenc C. O tomto víkendu DPP demontuje nad stanicí dalších devět starých nosníků. Z tohoto důvodu nebude v sobotu 6. srpna a v neděli 7. srpna 2022 v provozu metro na lince C v úseku Hlavní nádraží - Vltavská. DPP během výluky zavede náhradní tramvajovou dopravu XC Hlavní nádraží - Výstaviště a linku č. 36 Zvonařka - Sídliště Ďáblice.
Ilustrační snímek | Foto: DPP
DPP v uplynulých týdnech již odstranil 9 ks starých předepjatých nosníků z celkových 131, které nahradil za zcela nové. Společně s monolitickou betonovou deskou pod křižovatkou ulic Křižíkova a Ke Štvanici tvoří současný strop nad vestibulem stanice metra Florenc C. V odkryté části stanice společnosti, které na místě provádí stavební práce, realizují postupně sanace betonových konstrukcí, demontují původní ložiska, geodeticky vyměřují polohy pro nová ložiska a nosníky, a nová (případně repasovaná) ložiska osazují zpět.

O tomto víkendu budou práce pokračovat v demontáži starých předepjatých nosníků. Celkem jich bude devět, každý z nich váží až 28 tun. Během manipulace s nimi bude proto kvůli bezpečnosti o tomto víkendu přerušen provoz metra na lince C v úseku Hlavní nádraží - Vltavská. Metro na lince C bude tuto sobotu 6. a neděli 7. srpna 2022 v provozu pouze v úsecích Háje - Hlavní nádraží a Vltavská - Letňany.

Metro na lince B bude v provozu v celém úseku, na Florenci ale nebude možné přestupovat na linku C. Stanice Florenc B bude přístupná pouze prostřednictvím vstupu/výstupu E1 v Sokolovské ulici. Provoz metra na lince C bude opět obnoven od pondělí 8. srpna 2022 od ranního provozu.

Ve vestibulu stanice Florenc C stavební společnosti již v pondělí 6. června zahájily přípravné práce související s další fází výměny stropní desky a rekonstrukcí samotného vestibulu. Stavební společnosti zde odstraňují podhledy, realizují ochranu dlažby, zřizují provizorní ocelové konstrukce a zahájí bourací práce, aby uvolnění a montáž dalších předepjatých nosníků mohla proběhnout v plánovaných termínech víkendových výluk.

Dopravní opatření


Z důvodu rekonstrukce stropní desky stanice Florenc C bude od soboty 6. srpna 2022 od zahájení provozu do neděle 7. srpna 2022 do ukončení provozu obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku Hlavní nádraží - Vltavská.

Náhradní tramvajová doprava XC a linka č. 36


Po dobu víkendové výluky metra na lince C DPP zavede v denním provozu náhradní tramvajovou dopravu XC v trase Hlavní nádraží (v Opletalově ulici) - Masarykovo nádraží - Bílá labuť - Těšnov - Štvanice - Vltavská - Strossmayerovo náměstí - Veletržní palác - Výstaviště.

Kromě toho bude cestujícím k dispozici tramvajová linka č. 36 v trase Zvonařka - I. P. Pavlova - Karlovo náměstí - Václavské náměstí - Masarykovo nádraží - Bílá labuť - Vltavská - Výstaviště - Nádraží Holešovice - Kobylisy - Ládví - Sídliště Ďáblice. Mezi zastávkami Kobylisy a Sídliště Ďáblice pojede každý druhý spoj linky č. 36, tj. interval v tomto úseku bude 15 minut.

Změny tras tramvajových linek


Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Bruselská odkloněna přes zastávku Nuselské schody do obratiště Náměstí Bratří Synků (výstupní zastávka v ulici Na Zámecké, nástupní zastávka v obratišti).

Změny v zastávkách tramvají


Zřizují se (pro oba směry) zastávky Vltavská na předmostí Hlávkova mostu a Hlavní nádraží v Opletalově ulici.

Přestupní vazby


O tomto víkendu DPP doporučuje cestujícím v oblasti Florence využívat následující přestupy:

Z linky B na C

Směr Háje: Na lince B dojet do stanice Můstek, přestoupit na linku A a ve stanici Muzeum přestoupit na linku C

Směr Letňany: Na lince B dojet do stanice Náměstí Republiky, přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XC nebo linku č. 36 a v zastávce Vltavská přestoupit na linku C, případně linkou č. 36 dojet do oblasti Holešovic, Kobylis, Ládví či Ďáblic.

Z linky C na B

Směr od Hájů: Na lince C dojet do stanice Muzeum, přestoupit na linku A a ve stanici Můstek pokračovat v cestě linkou B

Směr od Letňan: Na lince C dojet do stanice Vltavská, přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XC nebo linku č. 36 a v zastávce Masarykovo nádraží přestoupit na linku B (stanice Náměstí Republiky)

Podrobnější informace jsou také k dispozici na webu, sociálních sítích, v informačních střediscích, nebo na telefonické infolince DPP.

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Další články z rubriky Regiony

Již tento víkend odstartuje na Brněnské přehradě 78. plavební sezóna

Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v bystrckém přístavišti v sobotu 20. dubna začne v pořadí 78. plavební sezóna. Potrvá do 30. ...

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a d ...

Dopravní nostalgie přinese jízdy historickými vozy i otevřenou vozovnu ve Slatině

Brno - Dopravní nostalgie IGNIS BRUNENSIS po roce opět nabídne přehlídku historických a retro vozů v centru Brna i projížďky pro veřejnost. V sobotu 1 ...

Penta chce narychlo protlačit změnu přes Prahu 2: Kolejiště Hlavního nádraží se má stát staveništěm

Rada městské části Praha 2 v pondělí projednávala podání podnětu na změnu územního plánu na kolejiště Hlavního nádraží. Pozemky vlastní České dráhy, a ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou tramvajové tratě na Letenském náměstí. Práce zde ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »