InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

JÁNOŠÍKOV DUKÁT 2022 - Slovenský folklor ve Valašském muzeu v přírodě již po třiadvacáté!

03.08.2022
Jánošíkov dukát z.s., Obec Slovákov v Českej republike, Folklorní spolek Púčik z Brna, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Svetové združenie Slovákov v zahraničí a město Rožnov pod Radhoštěm pořádají v Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě 5. - 7. srpna 2022 XXIII. Mezinárodní festival slovenského folkloru v České republice JÁNOŠÍKOV DUKÁT 2022 - jediný menšinový festival u nás, věnovaný slovenské lidové kultuře.
Foto: mkcr.cz
"V Dřevěném městečku vystoupí sedmnáct folklorních souborů a skupin jak z České republiky, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům, tak špičkové soubory a sólisté ze Slovenska. Chybět nebudou slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Rumunska a Srbska. Soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR budou letos zastupovat Rusíni a Bulhaři," pozval Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Z festivalového programu

Ve výstavních prostorách Sušáku bude probíhat výstava "Slovensko čarovné" fotografů Igora Čombora, Ivana Kenéze a Ľubomíra Schmida. Vernisáž výstavy se uskuteční ve výstavním sále Sušáku v pátek 5. 8. od 19.00, výstava potrvá do 31. 8. 2022.

Celý festival v pátek večer zahájí Muzika Milana Rendoša z Košic autorským programem "A ti, hudák, šumňe hraj." V sobotu návštěvníky čeká program dětských folklorních souborů "Zahrajme sa...", program krajanských slovenských souborů a zástupců minorit "Aký kraj, taký mrav" a tradiční pořad "Od Tatier k Šumave", v němž se představí soubory z České republiky, které uchovávají a prezentují lidové tance, písně a melodie svých předků - Slováků. Sobotní večerní pořad nazvaný "Harmoňija hrále" je celovečerním program zaměřený na region Abov a Zemplín.

V programové nabídce je i letos "Detský dvor", kde se děti mohou něčemu přiučit v dětských dílničkách, zajezdit si na dřevěných koloběžkách nebo chodit na chůdách. Současně pro ně bude připravena i malá školička tance.

Návštěvníci se mohou těšit na řadu zábavných a soutěžních pořadů. Je to 20. mezinárodní "Mistrovství Valašského království ve stloukání másla", spojené se soutěží jmenovců slavného zbojníka - Jánošíků z Čech, Moravy, Slovenska i ze světa, dále "Malá škola hry na pastýřské hudební nástroje" - na fujaru a píšťalky bude vyučovat známý výrobce, muzikant a pedagog Drahoš Daloš z Lehoty pri Nitre, anebo "Malá škola abovských tanců" pod vedením tanečních pedagogů Martina a Kataríny Topoľovských z Košic.

V neděli určitě zaujme program pro muzikantské labužníky nazvaný "Naladenô?" a všichni účinkující, hosté i diváci se s jubilejním XXIII. ročníkem MFSF Jánošíkov dukát rozloučí na galakoncertu "Z rodného kraja."

Na jarmarku lidových řemesel, který je neoddělitelnou součástí festivalu, mohou zájemci nejen pozorovat mistry lidového řemesla přímo při práci, ale třeba si i některou z činností sami vyzkoušet.

"Jánošíkov dukát patří dnes mezi významné festivaly nejenom v rámci Zlínského kraje, ale i celé republiky. Přijměte už třiadvacáté pozvání do nádherného prostředí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na jedinečný svátek slovenského folkloru," zve ředitel festivalu Vlastimil Fabišik.

Záštitu nad letošním festivalem převzali předseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Ján Pilip a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Zlínského kraje, Města Rožnov pod Radhoštěm, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, a Valašského muzea v přírodě.

Významnými partnery jsou Svetové združenie Slovákov v zahraničí, Ochranný svaz autorský, Slovenský institut v Praze, Vinařství Nešpor a Rajský, Garmet Rožnov pod Radhoštěm, Valašské království, Mlékárna Valašské Meziříčí, Slovak World Network a Folklórna únia na Slovensku.

Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska, Radio Proglas, TV NOE, KORENE - 1. slovenský časopis v ČR, Rádio JankoHraško.sk a Rádio Slovakia International.

Vstupné na akci: základní: 150 Kč, snížené: 120 Kč, dětské: 70 Kč, rodinné: 300 Kč

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Kultura

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejména dvě ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

AV ČR: Architekt a fotografie. Josefa Schulze ukáže nová výstava ve Window Gallery

Praha - Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) včera otevřel výstavu fotografií ve Window Gallery, netradiční galerii ve výlohách knihovny ústa ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »