InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

CSČM: Co válka na Ukrajině dala a co vzala tuzemským výrobcům cihlářských výrobků

28.07.2022
Válka vzdálená stovky kilometrů jednoznačně vzala všechny jistoty v podnikání. A co přinesla: Bezprecedentní zdražování energií. Strmý růst cen stavebních materiálů, umocněný jejich nedostatkem. Odliv ukrajinských pracovníků, kteří dostali povolávací rozkazy. Zdražování cen práce. Prodlužování dodacích lhůt. Nejistotu na trhu. Narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců. To jen namátkou. Proto jsme se obrátili na klíčové hráče tuzemského cihlářského průmyslu, členy Cihlářského svazu Čech a Moravy a požádali je o jejich názor.
Foto: iStock
Problémem, který dopadl na každého občana naší země, je zdražování energií. I nárůst cen energií je spojen s aktuální situací. Situace dopadá nejvíce na ta odvětví průmyslu, které je energeticky vysoce náročné - tím je především i cihlářský průmysl. Pro tyto výrobce je náročné zohlednit rostoucí náklady v ceně svých výrobků.

Položené otázky:


1. Pokud nepřijde nějaké nemilé překvapení z Východu, tak se zdá, že současné ceny dosáhly svého maxima. Některé komodity začaly nepatrně zlevňovat. Jak jsou na tom výrobci cihel?

2. Na trhu se objevily dovozy cihel z Balkánu. Máte k tomu nějaký komentář?

3. Je pravda, že nyní prodáváte cihly v průměru o 200 procent dráž než před dvěma roky? Pokuste se rozklíčovat váhu jednotlivých vlivů.

4. Nejen stavebník ale i každý podnikatel uvítá predikovatelné prostředí. Současná situace je tomuto cíli na hony vzdálená. Co předpovídáte?

Ankety se zúčastnili:


Věra Binderová, specialista marketingu Wienerberger s.r.o.,
Petr Porubský, obchodní a marketingový ředitel společnosti HELUZ,
Jan Fiala, Cihelna Šterboholy,
Marek Žídek, obchodní ředitel KM Beta.

Odpovědi:

Pokud nepřijde nějaké nemilé překvapení z Východu, tak se zdá, že současné ceny dosáhly svého maxima. Některé komodity začaly nepatrně zlevňovat. Jak jsou na tom výrobci cihel?

Věra Binderová: Ceny cihlářských výrobků na trhu ČR jsou v letním období stabilní a nečekáme růst. To platí, pokud nebudou přijaty opatření v oblasti dodávek plynu.

Petr Porubský: Cena cihel je tažena cenou vstupů pro jejich výrobu. Velkou roli v tomto případě hraje cena energií, dopravy či emisních povolenek. Nepatrné zlevnění po několikanásobném zdražení některých komodit je pouze korekcí v rámci vstupů a marže daného výrobce. Aktuální cena cihel i nadále zaostává za trendem růstu vstupů, tudíž nelze vyloučit její další zvyšování. A pokud přijde Vámi zmiňované nemilé překvapení z Východu, bude cihel nedostatek a jejich cena velmi prudce poroste.

Jan Fiala: S tímto tvrzením bych byl opatrný. Nemilé překvapení z Východu již nějaký čas trvá a ceny energií ještě nedosáhly stropu. Hlavně se může ukázat, že hlavně plyn, který je pro průmysl nezbytný (železo, ocel, izolace, dřevo, cement, keramika) může chybět úplně. A to teprve roztočí spirálu cen materiálů, které budou. Nord stream "jede" na 20 % a je před námi zima. Tu asi nějak přežijeme, ale co bude na jaře. Jaká bude situace? Co bude fungovat? Bude funkční pouze kritická infrastruktura? Spousta otázek. V ohrožení je více jak 500 000 pracovních míst v sektoru stavebnictví. Nechci domýšlet sociální aspekty. Pak by se nám všem teprve změnil život od základu.

Marek Žídek: Naše výroba je závislá zejména na ceně plynu, který se nyní v teplém létě stále prodává za ceny, které jsou více než desetinásobně vyšší než březnu 2021. V letošním roce proto nevidím prostor pro výrazné snížení ceny. To může nastat až v příštím roce, pokud by klesla současná velmi vysoká ceny plynu a vytvořila tím prostor pro snížení ceny cihel.

Na trhu se objevily dovozy cihel z Balkánu. Máte k tomu nějaký komentář?

Věra Binderová: Nelze to vyloučit, nedostatek kapacit nutí zákazníky hledat i jiné cesty k cihelným blokům, ale nemám k tomu více informací.

Petr Porubský: Import a export cihel je běžným jevem napříč celou Evropou. I naše společnost dodává své výrobky zákazníkům v zahraničí. Osobně doporučuji a apeluji řádně prověřit kvalitu a parametry těchto výrobků. Ve většině případů tyto dovozové cihly, zvláště ze zemí, které zmiňujete, nedosahují kvalitou a parametry na cihly vyrobené v ČR. Stavitel tak balancuje na hraně životnosti, bezpečí a komfortu samotné stavby.

Jan Fiala:Do České republiky se dováží mnoho cihlářských výrobků, z celé Evropy. Cihly a tašky od našich západních sousedů, lícové cihly z Anglie, Beneluxu, ale i z Polska nebo z Ruska. Je to jedna z nabídek stavebního materiálu a čas ukáže jestli se uchytí cenou, kvalitou a servisem.

Marek Žídek: Nesetkáváme se s nimi.

Je pravda, že nyní prodáváte cihly v průměru o 200 procent dráž než před dvěma roky? Pokuste se rozklíčovat váhu jednotlivých vlivů (energie, doprava, mzdy, emisní povolenky...).

Věra Binderová: Tento cenový růst nemohu potvrdit. Naopak mohu potvrdit, že dominantní vliv na větší růst cen je v důsledku vyšších výrobních nákladů.

Petr Porubský: 200procentní navýšení by bylo příjemným pokrytím aktuálních nákladů. Cena cihel se všeobecně zvedla v řádu desítek procent, nikoliv však v řádu stovek, jak je tomu u jiných komodit.

Jan Fiala: Ne, to pravda není, ale bylo by to lepší, aby to navýšení oproti roku 2021 bylo v sektoru malých formátů 200 %. V našem sektoru to není takto vysoké, ale pouze v desítkách procent. Bylo by více prostředků na plánované opravy a rekonstrukce. Uvědomme si, že život půjde dál a musíme mít pohled dál než do příštího roku. Musíme si uvědomit, že výroba keramiky je energeticky velmi náročný proces a ceny energií se zvedly 4-5x oproti roku 2021. Takže dnešní cena výrobků není úplně mimo realitu. Spíše se modleme, aby to byla cena. která již stoupat nebude. Roste cena energií, nafta vzrostla 50-60 %, mzdy také rostou, inflace je dvouciferná, emisní povolenka za 1 tunu CO2 vypouštěnou do ovzduší stojí dnes 1900 Kč. V roce 2017 byla průměrná cena 144 Kč/tuna, v roce 2018 byla průměrná cena 400 Kč/tuna, v roce 2019 byla průměrná cena 600 Kč/tuna.

Marek Žídek: Ano, je to téměř trojnásobek ceny. Ale byl prudší, než naznačujete, došlo k němu až v posledních 12 měsících (od července 2021), kdy začala prudce růst cena energií, zejména plynu. Ostatní vlivy k růstu cen přispěli, ale nebyli dominantním faktorem.

Nejen stavebník ale i každý podnikatel uvítá predikovatelné prostředí. Současná situace je tomuto cíli na hony vzdálená. Co předpovídáte?

Věra Binderová: Nyní jsou trendy velmi nejasné, protože pracujeme s větším počtem neznámých, velkou roli mimo ekonomické parametry hrají a budou hrát emoce a nálada u zákazníků.

Petr Porubský: Předpovídat v této nelehké době je velmi složité. Aktuálně neeviduji aspekt, který by hovořil o možném poklesu cen. Vyloučit další změny v rámci ceny tedy nelze.

Jan Fiala: Cena energií, jestli k tomu bude i krutá zima, ještě poroste. Vidíme u všech dodavatelů energií, jak se upravují ceny plynu a elektřiny. Změní se způsob chování odběratelů, začne se masivně šetřit a pomůže to novým technologiím a rozmachu alternativních zdrojů i když to nebude stačit. Snad to urychlí postupy spojené s otevřením nových zdrojů elektřiny, mám namysli nové bloky jaderných elektráren. To však zaplatíme všichni v rámci svých cen doma i ve firmách. Za všechno v životě zaplatíme a bude to více, než jsme si mysleli. Určitě nebude konec uhlí. Nebojím se říct, že nás čeká jistý druh revoluce. Změna myšlení. Bude se klást důraz na snížení energetické náročnosti v odvětvích, kde to bude možné. Mám pouze strach, že nám více než kdy jindy bude chybět Jára Cimrman, který by nám ukázal "Kudy né přátelé", abychom se nedostali z louže pod okap. Souvislosti lze najít napříč vším naším počínáním. Optimismu není nikdy dost.

Marek Žídek: Očekávám postupný návrat k běžné výši inflace a dostupnosti zboží.

Zdroj: CSČM

Další články z rubriky Ekonomika

Svaz průmyslu a dopravy chce ještě více podporovat digitální dovednosti

Představitelé Svazu průmyslu a dopravy (SP ČR) a České společnosti pro kybernetiku a informatiku (ČSKI) podepsali v pondělí 22. 4. v Praze Memorandum o spolupráci při rozvoji digitálních kompetencí potřebných, požadovaných a očekávaných trhem ...

Správci lesů se připravují na kůrovce, první masivní rojení čekají v květnu

Aktuální ochlazení zastavilo kůrovce probuzeného nezvykle teplým dubnovým počasím. Na první letošní rojení připravili lesníci téměř sto tisíc lapáků a ...

Finanční úřady přijaly již 2 miliony daňových přiznání, čas na elektronické podání je do druhého května

Finanční správa připomíná termín pro elektronické podání přiznání k dani z příjmů, který v letošním roce připadá na čtvrtek 2. května 2024. Tento den ...

Úřad spouští novou kampaň proti kyberšmějdům

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se spojuje s policií a bankami (ČBA) v boji proti kybernetickým podvodníkům. Jejich spo ...

Příprava na sdílení elektřiny pokračuje. Vyhláška o měření elektřiny jde na Legislativní radu vlády

V druhé polovině letošního roku se spustí sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky. Detaily celkového řešení stanovuje vyhláška o měření elektři ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »