InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Deodoranty pod lupou: Jsou opravdu bezpečné?

25.07.2022
Spolehlivý pomocník na cestách, při náročném dni nebo před očekávaným dostaveníčkem - deodorant je stálou součástí beauty výbavičky nás všech. Tak v čem je problém? Ty konvenční obsahují potenciálně nebezpečné složky, jejichž seznam možných nežádoucích účinků způsobuje návaly horka. Podívejme se na látky, kterým je lepší se vyhnout! Přidáme také tipy na to, jak je nahradit.
Ilustrační snímek | Foto: pexels.com

Kterým ingrediencím a proč vystavit stopku?


Vesměs se jedná o umělé látky, jenž v deodorantech působí hlavně jako antibakteriální a konzervační složky. Jiné jim dodávají požadovanou vůní, změkčují jejich konzistenci, zjednodušují aplikaci a zamezují jejich drolení. Kromě deodorantů byste je našli také v přípravcích na mytí rukou, tělových mýdlech a šamponech.

Proč jsou nebezpečné? Především tím, že mohou nenápadně narušovat naši hormonální rovnováhu jakmile je veskrze kůži do těla vstřebáme. My ale máme za to, že už jen riziko, že mohou pokožku nepříjemně vysušovat, dráždit a vyvolávat alergické reakce, je dostatečný důvod pro to hledat bezpečnější varianty, které vám pomohou zůstat svěží po celý den.

Triclosan: Antibakteriální chemická látka, která se používá v deodorantech k ničení zárodků bakterií způsobujících zápach. To, že se jedná o endokrinní disruptor, je podloženo řadou vědeckých studií.

Ftaláty: Tyto chemické látky se používají k zajištění větší pružnosti jiných složek a mohou také pomoci prodloužit životnost vůně. I ony mají schopnost narušovat endokrinní systém, jejich zvýšená expozice může dokonce způsobit předčasný nástup puberty. Jsou spojovány s předčasnými porody u těhotných žen, astmatem, vrozenými vadami mužských pohlavních orgánů a pozdějšími reprodukčními problémy.

Parabeny: Jde o složky používané především jako konzervační látky. Po vstřebání v těle napodobují hormon estrogen. Vystavení parabenům je spojováno se zvýšeným rizikem karcinogenních onemocnění.

Umělé parfémy: Složení vůní, které je často považováno za "obchodní tajemství", může obsahovat stovky látek. Protože jejich identita je často neznámá, není možné určit všechny způsoby, jakými mohou ovlivňovat zdraví.

Hliník: Tento kov je běžnou složkou antiperspirantů. Funguje tak, že "ucpává" potní kanálky, aby bránil pocení. Hliník může způsobit genomickou nestabilitu na úrovni buněk a tím zvýšit jejich tendenci k mutacím.

Alkohol: Používá se k rozpouštění různých složek a k rychlému zasychání výrobku při aplikaci. Také ničí některé bakterie, které vytvářejí zápach. Může ale vysušovat pokožku a přispívat k jejímu podráždění.

Toxické látky v deodorantech - povyk pro nic?


Přestože neexistují studie, které by spojovaly běžné deodoranty přímo se vznikem rakoviny nebo jinými nemocemi, negativní vliv těchto chemických látek na fyziologické procesy v našem těle byl prokázán už několikrát. Právě proto mnoho lidí upřednostňuje přírodní deodoranty a spoléhá se na našemu tělu přirozenější ingredience.

Bezpečná volba přírodního deodorantu


Na dnešním trhu jsou dostupné přírodní deodoranty jak ve formě klasických roll-onů, tak balzámů. V jejich základu byste našli jedinečnou směs rostlinných, minerálních i potravinářských složek. Ty přirozeně a účinně neutralizují zápach a potlačují bakterie, aniž by se k tomu potřebovaly agresivní chemikálie nebo blokátory potu. Mezi ty nejoblíbenější clean ingredience patří kamenec, tea tree oil nebo hřebíčkový olej. Ceněné jsou jejich antibakteriální, protiplísňové a antiseptické vlastnosti. Často ve složení najdete i kokosové nebo bambucké máslo, kukuřičný a rýžový prášek či jedlou sodu. Ty mají na starosti absorbci vlhkosti a pachů. Namísto umělých parfémů pak využívají aromatické esenciální oleje.

Jaký deodorant používáte vy? Znáte jeho složení?

Autor: Pl

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »