InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonky

01.07.2022
Letošní hodnocení Regionální potraviny dokráčelo do finále. Komise se sešla v posledním, Jihomoravském kraji, kde se o ocenění ucházelo 154 výrobků. Nominaci nakonec získala například Tučibomba od Veroniky Kropáčkové a bio čerstvý sýr od Markéty Šedivé. K slavnostnímu předání ocenění dojde na Krajských dožínkách ve Vyškově.
Kompozice | Foto: regionalnipotravina.cz
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihomoravského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:



"Ocenění Regionální potravina je pro nás kromě zpětné vazby, že věci, které děláme, tak je děláme dobře, také prestižní ocenění, díky kterému je zjevný zvýšený zájem o naše produkty i větší publicita. Při současném trendu rostoucího zájmu o lokální produkci je tak pro nás značka Regionální potraviny potvrzením kvality našich výrobků," vysvětlil pan Vlastimil Sapák ze společnosti Chuť Moravy, nositel Regionální potraviny za Slaninádu, Svatojánské ořechy, Kdoulovou vejmrdu a nyní za Olej z vlašských ořechů.

V Hodnotitelské komisi se sešli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory Jihomoravského kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Krajských dožínek ve Vyškově v neděli 28. srpna.

"Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2022 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 33 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi došlo k obměně a více než polovina účastníků se do soutěže přihlásila poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, protože všichni uchazeči o titul měli své výrobky na opravdu vysoké úrovni," řekl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, silný vítr nebo vlny veder je zaměřena soutěž Adapterra Awards. Ta hledá projekty, které mají ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

BMW se během letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vrací před Císařské lázně

Ve dnech od 28. června do 6. července 2024 se Karlovy Vary opět přemění na filmové centrum Evropy a značka BMW bude v roli oficiálního vozu tradičně v ...

Ovzduší v Brně se zlepšuje navzdory narůstající zátěži z dopravy, zjistili vědci z Masarykovy univerzity

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji díky fungujícím opatřením dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou or ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »