InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonky

01.07.2022
Letošní hodnocení Regionální potraviny dokráčelo do finále. Komise se sešla v posledním, Jihomoravském kraji, kde se o ocenění ucházelo 154 výrobků. Nominaci nakonec získala například Tučibomba od Veroniky Kropáčkové a bio čerstvý sýr od Markéty Šedivé. K slavnostnímu předání ocenění dojde na Krajských dožínkách ve Vyškově.
Kompozice | Foto: regionalnipotravina.cz
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihomoravského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:



"Ocenění Regionální potravina je pro nás kromě zpětné vazby, že věci, které děláme, tak je děláme dobře, také prestižní ocenění, díky kterému je zjevný zvýšený zájem o naše produkty i větší publicita. Při současném trendu rostoucího zájmu o lokální produkci je tak pro nás značka Regionální potraviny potvrzením kvality našich výrobků," vysvětlil pan Vlastimil Sapák ze společnosti Chuť Moravy, nositel Regionální potraviny za Slaninádu, Svatojánské ořechy, Kdoulovou vejmrdu a nyní za Olej z vlašských ořechů.

V Hodnotitelské komisi se sešli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory Jihomoravského kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Krajských dožínek ve Vyškově v neděli 28. srpna.

"Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2022 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 33 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi došlo k obměně a více než polovina účastníků se do soutěže přihlásila poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, protože všichni uchazeči o titul měli své výrobky na opravdu vysoké úrovni," řekl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Tento týden startuje v Brně 49. ročník EKOFILMu. Ministr Hladík zde bude debatovat s aktivisty a influencery

Festival EKOFILM, který se koná od 5. do 8. října v Brně, zahajuje svůj program úvodní ministerskou diskuzí Petra Hladíka už v úterý 3. října od 16 hodin na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Organizátoři tentokrát zvolili nový koncept ...

Modernizace mezi Karlštejnem a Berounem startuje. Práce méně ovlivní dopravu

Správa železnic podepsala v tomto týdnu smlouvu na rekonstrukci trati mezi Karlštejnem a Berounem. Stavbu budou realizovat společnosti Elektrizace žel ...

Na nové řidiče čeká v Brně náborový příspěvek 100 tisíc korun

Dopravní podnik města Brna láká nové řidiče na náborový příspěvek. Aktuálně zaměstnává 1400 šoférů; jejich řadu by rád rozšířil o dalších 50. Všichni, ...

České dráhy posilují bezpečnost v příměstských vlacích ve Středočeském kraji

Od začátku září České dráhy zvyšují bezpečnost ve vybraných příměstských vlacích v Praze a Středočeském kraji. "Nyní máme k dispozici šest hlídek, kte ...

Na brněnský Šotodays se sjeli fanoušci MHD z celé republiky

Sobota 23. září byla svátkem pro fanoušky veřejné dopravy. V Brně se pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) konal nultý ročník Šotodays, ...

Doporučujeme



Úterý 3.10.2023
Počasí v ČR
Počasí v regionech »