InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Kriminalisté obvinili čtyři osoby z výroby a distribuce drog. Hrozí jim až desetileté tresty

27.06.2022
PŘÍBRAM - Celkem čtyři osoby - dvě ženy (34 a 53 let) a dva muži (41 a 45 let) "uvízli" v rukou příbramských kriminalistů v rámci realizace akce nazvané "Blatka", při níž se zaměřili na výrobu a následnou distribuci látky metamfetamin - pervitin.
Foto: PČR
Na základě operativních šetření a zjištěných informací se středem pozornosti kriminalistů staly nejprve obě dvě ženy a to v první řadě mladší z nich - bez zaměstnání. Žena měla na různých místech na Příbramsku prodávat pervitin, a to aby získala finanční prostředky na další nákup této psychoaktivní látky - nejen pro sebe, ale opětovně i pro další na sebe navázanou více jak desítku uživatelů pervitinu.

Kriminalistům se ale v rámci rozsáhlého šetření podařilo vypátrat i zdroj, který pervitin pro mladou ženu bez zaměstnání - k další distribuci - vyráběl. Jednalo se o 53letou ženu z Plzeňska, která pro potřebné látky - prekurzory, k výrobě pervitinu, jezdila taxíkem do polských lékáren. Následně pak ve svém bytě, kde měla veškeré potřebné pomůcky, chemikálie a podomácku sestavenou laboratoř, vyráběla z léků dovezených z Polska a dalších k tomu potřebných látek, pervitin. Určitou část výroby omamné a psychotropní látky prováděla také v lese, na campingovém vařiči, a to aby značně nepříjemným "odérem" z vaření neupoutala pozornost dalších nájemníků v domě.

Do května 2022, kdy si pro ni přišli kriminalisté, měla vyrobit bezmála tři sta gramů pervitinu, který byl určen k další distribuci - a tedy prodeji přes 34letou ženu z Příbramska, která jej kupovala jak pro sebe, tak pro další osoby závislé na této psychoaktivní látce.

V rámci realizace zadrželi kriminalisté jak obě ženy, tak i dva muže, kteří se podíleli na distribuci pervitinu, přičemž všechny tyto osoby byly také na této psychoaktivní látce sami závislí. Zaměstnaní z této čtveřice byli pouze dva ze zadržených a následně obviněných, a to 53letá žena, která drogu vyráběla a 41letý muž, který v daném případu - spolu s dalším, 45letým mužem, figuroval jako dealer. Jak ale např. sama 53letá žena doznala, i přesto, že byla zaměstnána, jejím hlavním, a nemalým příjmem, byl právě "výdělek" z prodeje drog. Kriminalisté jí prokázali, že měla vyrobit cca 300 gramů pervitinu a přijít si tak na zhruba 750 tisíc korun.

Všechny tyto osoby zadržely v jeden den předem sestavené týmy složené z policistů SKPV Příbram, doplněné o místní spolupracující součásti, tedy o kriminalisty z Písku a Plzně - venkov. Zadržení proběhlo v bytě v Plzni, v rodinném domě v obci Sedlice u Blatné, v rodinném domě v obci Mirotice (okres Písek) a obci Březnice. Na zadržení a následných úkonech se podílelo bezmála pět desítek policistů, kteří provedli i domovní prohlídky. Například u 53leté ženy, která byla "hlavní výrobce" pervitinu, zajistili spoustu kanystrů s různými chemikáliemi, tablety, zkumavky, baňky, apod., tedy kompletní vybavení k výrobě drog. Zajistili také větší hotovost, a to v řádech desetitisíců - výdělek z vyrobené a prodané psychoaktivní látky.

Kriminalisté již všechny čtyři osoby obvinili ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1,2 písm. c) trestního zákoníku. V případě pravomocného odsouzení jim mohou hrozit tresty odnětí svobody od dvou do deseti let. Proti všem obviněným osobám vedou kriminalisté trestní stíhání na svobodě.

Odhalením provázanosti jednotlivých osob, jejich zadržením a následně obviněním rozbili kriminalisté propracovanou a dá se říci, kompletní "distributorskou síť" - od nákupu léků v Polsku, přes výrobu pervitinu v Plzni, tranzit vyrobené látky do Březnice, následnou distribuci na Příbramsko a Písecko. Kriminalisté tak odhalili nejen výrobce, ale i "převozce" a distributory, na kterých byly závislé desítky osob.

Zdroj: Policie ČR

Další články z rubriky Krimi

Muž pod vlivem alkoholu ohrožoval v Luhačovicích nožem majitele restaurace

Ve vazbě skončil včera osmačtyřicetiletý muž ze Zlínska, který ve čtvrtek večer ve venkovním prostoru restaurace v Luhačovicích nejprve napadl dalšího hosta a poté vytáhl nůž na majitele podniku a vyhrožoval mu, že ho zabije. Recidivista má v ...

Opilý mladík v Ostravě bezdůvodně napadal lidi, seniorku shodil do kolejiště

S otřesným zážitkem se setkali lidé na začátku dubna. Zcela nepochopitelné chování má mít na svědomí teprve 20letý mladík, který bezdůvodně strkal do ...

12 hasičských jednotek zaměstnal požár střechy výrobní haly ve Vítkovicích

V neděli 14.4.2024, v odpoledních hodinách, vyjeli hasiči k požáru střechy výrobní haly společnosti Vítkovice Steel. Velitel zásahu vyhlásil druhý stu ...

Dodávka převážela přes půl tuny drůbežího masa a mořských plodů v nevhodných podmínkách

Ústecký kraj - Mobilní hlídka ústeckých celníků si v uplynulých dnech vytipovala na dálnici D8 u Lovosic ke kontrole malé nákladní vozidlo Mercedes Be ...

Deset hasičských jednotek likvidovalo požár lesního porostu v Měcholupech na Žatecku

Hasiči ze stanice Žatec, Podbořany a Rakovník a dobrovolní hasiči obcí Tuchořice, Domoušice, Chrášťany, Krupá, Milostín, Kněževes a Jesenice v neděli ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »