InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vojáci se předvedli na dostihovém závodišti v Chuchli

27.06.2022
Netradiční podívaná se naskytla návštěvníkům 102. českého derby v prostorách Chuchle Arena Praha. Absolutní vrchol dostihové sezóny v neděli 26. června 2022 byl umocněn přítomností profesionálních vojáků a pracovníků resortu obrany. Prezentační a náborová akce pod názvem Dostihový den s Armádou ČR nabídla veřejnosti to nejzajímavější z činnosti ozbrojených složek. Slavnostního zahájení byl přítomen zástupce náčelníka Generálního štábu - náčelník štábu generálporučík Miroslav Hlaváč.
Foto: acr.army.cz
"Zájem občanů o službu v armádě a aktivní záloze nás těší a je stále velký. My ale nepolevujeme a stále hledáme nové metody, jak nábor podpořit. Pořádání prezentačních akcí pro veřejnost na netradičních a neobvyklých místech k nim patří," vysvětlila brigádní generálka Lenka Šmerdová.

Vojáci předvedli to nejzajímavější


V odpoledním programu vojáci představili vozidla LRD Kajman, Toyota HILUX, Dingo s lafetovaným kulometem MG3A, protiletadlový komplet RBS-70, bezosádkový pozemní průzkumný prostředek UGV SOM-6 a salvový kanón.

K vidění bylo také vojenské vybavení včetně ručních zbraní Posádkového velitelství Praha a Vojenské policie. Návštěvníci si užili ukázku boje zblízka a výcviku služebních psů. Zájemci si vyzkoušeli střelbu na airsoftové střelnici s replikami armádních zbraní. Součástí programu byla výstava popisující příběhy vojáků ze zahraničních operací v letech 1990 - 2020 s názvem ...s vědomím rizika. Účastníci derby měli možnost podpořit Vojenský fond solidarity.

O POKOS byl velký zájem


Zástupci odboru komunikace Ministerstva obrany ČR představili projekt POKOS (Příprava občanů k obraně státu). "Cílem projektu je seznámit veřejnost se skutečnostmi, které souvisejí s obranou státu, historií naší armády a řešením různých krizových situací," vysvětlila Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany.

Pro zvídavé zájemce byla připravena stejnojmenná výstava a s ní spojené vědomostní kvízy, které prověřily, jak pečlivě si soutěžící výstavu prohlédli, respektive, jak hluboké mají znalosti z branné výchovy, bezpečnosti a vojenské oblasti. Za správné odpovědi si mohli vybrat dárky s logem POKOS. Zkrátka nepřišli ani malí návštěvníci - pro ty byly nachystány zábavné křížovky a doplňovačky, hledání rozdílů nebo skládání obřích puzzlí a další hry a soutěže.

Zlatý pohár pro armádu


4. dostihový závod s názvem Zlatý pohár Armády ČR, byl věnován vojákům. Generálporučík Miroslav Hlaváč a brigádní generálka Lenka Šmerdová předali vítězný pohár nejrychlejšímu žokejovi, trenérovi a majiteli stáje.

Na místě byli také rekrutéři i příslušníci aktivní zálohy, aby zájemcům přiblížili vojenskou službu a vysvětlili podmínky vstupu do služebního poměru.

> Rekrutační cíl pro rok 2022 je získat 1 800 vojáků z povolání, z toho 460 studentů Univerzity obrany a fakulty Vojenské tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy. Rekrutační cíl pro aktivní zálohu je získat 1 200 vojáků. Podle Koncepce výstavby Armády České republiky je v plánu mít v roce 2030 v aktivní záloze 10 000 vojáků.

> Na zvýšený zájem reagovala armáda posílením všech prvků výběru, jak kapacit v nemocnicích a lékařských zařízeních, tak v kurzu základní přípravy, aby mohli být přijati ti, co uspějí.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velikonočních i rukodělných drobností a různých dobrot tak podpořili pět chráněných dílen, a to celkovou ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Pražská O2 arena slaví 20 let

Největší česká multifunkční hala, pražská O2 arena, dnes slaví dvacet let své existence v kulturním a společenském životě lidí nejen z České republiky ...

Za světovým dědictvím UNESCO v Žatci vyjíždí vlak NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 Ušatá

V sobotu 6. dubna 2024 se uskuteční první veřejná jízda vlaku NTM v čele s parní lokomotivou 464.102 "Ušatá" z roku 1940, která v loňském roce prošla ...

Veterináři v tržnici SAPA odhalili přes 1300 kg potravin neznámého původu

Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »