InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Náměstek ministra zahraničních věcí Kozák jednal s brněnskými firmami a univerzitami o zahraniční spolupráci

24.06.2022
Špičková vědecká pracoviště, exportní firmy, inovační centra, regionální hospodářská komora i magistrát statutárního města Brna patří k partnerům, se kterými MZV spolupracuje v rámci ekonomické a vědecké diplomacie. O konkrétních krocích při propagaci českých řešení a podpoře exportu v zahraničí jednal se zástupci jihomoravských partnerů v Brně náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák.
Foto: mzv.cz
Ekonomická a vědecká diplomacie MZV podporuje nejen české firmy, ale asistuje i českým akademickým a výzkumným institucím při jejich spolupráci se zahraničím. A to vyhledáváním nových příležitostí pro export českých výrobků a technologií, propagací možností studia pro samoplátce na českých vysokých školách, lákáním světových odborníků k zapojení do českých výzkumných projektů, i zapojováním českých univerzit do zahraniční rozvojové spolupráce.

"Přijeli jsme do Brna projednat aktuální priority českých podnikatelů i akademiků pro zahraniční spolupráci," říká náměstek ministra zahraničních věcí Jiří Kozák, který Brno navštívil dne 22. června 2022. "Jde o další návštěvu v sérii cest vedení MZV do regionů ČR s cílem nabídnout nástroje české diplomacie regionálním partnerům a vyslechnout jejich priority pro zahraniční spolupráci," doplnil.

Návštěvu zahájil náměstek Kozák setkáním s ředitelem Regionální hospodářské komory Čeňkem Absolonem, exportními firmami a univerzitami. Při jednání u kulatého stolu náměstek Kozák ocenil úsilí RHK o vytvoření oborových clusterů firem a universit a jejich společné zapojení do projektů ekonomické diplomacie. Právě oborové zaměření zahraničních misí a nabídka ucelených českých řešení (typu elektrárna, laboratoř či nemocnice dodané tzv. "na klíč") mají větší šanci uspět v zahraničí a znamenají nejvyšší přidanou hodnotu pro českou ekonomiku. Regionální partneři mj. informovali o další připravované komplexní české nabídce, tentokrát v oblasti life sciences, což náměstek Kozák přivítal. Značný zájem o zahraniční spolupráci má Masarykova univerzita, příležitosti budou představovat např. i nově chystané studijní obory v oblasti farmacie a dermatologie.

S primátorkou statutárního města Brna Markétou Vaňkovou hovořil náměstek Kozák o mezinárodně-politických aspektech ekonomické a vědecké diplomacie, i teritoriálních prioritách pro zahraniční spolupráci brněnských subjektů. Vedle tradičních partnerů mají brněnské subjekty stále více zájem spolupracovat např. i s Afrikou.

V Brně dále náměstek Kozák navštívil Kybernetický polygon Masarykovy univerzity, který nabízí zahraničním partnerům jedinečné virtuální prostředí pro výzkum, vývoj a výcvik ochrany proti útokům na kritickou informační strukturu.

Ve firmě G.L.Electronic navštívil náměstek Kozák výrobu elektrických obvodů pro satelity Evropské vesmírné agentury. Díky spolupráci s akademickými institucemi firma patří k předním zástupcům rychle rostoucího českého sektoru vesmírných technologií.

Jihomoravské inovační centrum každoročně podporuje rozvoj stovky českých start-upů, univerzitních spin-offů a inovativních firem. V minulosti jím prošla např. světoznámá spol. Kiwi.com (ex. skypicker). Setkání s ředitelem JIC Petrem Chládkem se zaměřilo na to, jak mohou ekonomičtí diplomaté na českých ambasádách vyhledáváním vhodných příležitostí pro české firmy s nejvíce přelomovými technologiemi přispět k tomu, aby se do světa dostaly nejlepší české nápady a technologie a vzniklo tak ještě více českých "unicorns", tedy start-upů, které získají významný tržní podíl ve světové konkurenci a dosáhnou hodnoty přes 1 mld. USD.

Zdroj: Ministerstvo zahraničí

Další články z rubriky Domácí

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude od května MUDr. Tomáš Boráň

Úkolem MUDr. Tomáše Boráně je zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aktivní přístup SÚKLu při řešení dostupnosti léčiv, hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími ...

Lipavský jednal s ministrem zahraničí Ázerbájdžánu Bajramovem o bezpečnostní situaci v regionu

Dnes 23. dubna se v Černínském paláci setkali ministr Jan Lipavský a ministr zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhun Bajramov. Ministři se věnovali akt ...

Solární panely a tepelná čerpadla se začínají vyplácet. Úspory vidí téměř 90 procent majitelů

Domácnosti, kteří pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplyn ...

Rodiče, kteří vozí děti do školy autem, zhoršují ovzduší pro ostatní

Děti, které chodí do základních škol v centru Brna, jsou vystaveny vyšším koncentracím polétavého prachu než jinde ve městě. Týká se to zejména těch, ...

P ENERGY TRADING porušil zákon, když uskutečnil spojení s Gazela Energy bez povolení Úřadu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil společnosti EP ENERGY TRADING, a.s., pokutu ve výši 18 840 000 korun za uskutečňování spojení soutěžitelů ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »