InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Rok od přezbrojení: Protiletadlové komplety nové generace se plně osvědčily

24.06.2022
STRAKONICE - Na začátku července to bude přesně rok, co strakoničtí vojáci převzali poslední část dodávky nových zbraňových systémů. "Protiletadlové raketové komplety RBS-70NG se ukázaly jako spolehlivé zbraně, které jsou schopné ničit široké spektrum prostředků vzdušného napadení, včetně aktuálních hrozeb v podobě dronů," říká podplukovník Petr Řezníček, velitel oddílu, který je systémy RBS-70NG vyzbrojen.
Foto: acr.army.cz
Moderní systémy RBS-70NG, které vyrábí švédská společnost Saab Bofors Dynamics, nahradily zastaralé sovětské systémy STRELA 10. Šestnáct kusů RBS-70NG přibylo ke stejnému počtu, tj. 16 kusům systémů předchozí generace RBS-70, které strakoničtí vojáci již řadu let používají. Oba typy systémů jsou součástí výzbroje 252. protiletadlového raketového oddílu ve Strakonicích.

Vojáci obdrželi nové systémy na základě kupní smlouvy, která byla podepsána v prosinci 2018. O tři čtvrtě roku později proběhly vojskové zkoušky, které předchází zavedení každé nové zbraně do Armády ČR. Na podzim roku 2020 převzali vojáci první systémy RBS-70NG. Hned na to absolvovala část vojáků - instruktoři a technici, přímo u výrobce ve Švédsku, přeškolení na nové systémy. Zbývající část dodávky pak vojáci obdrželi během loňského roku s tím, že poslední kusy dorazily do Strakonic na začátku července.

Testování nových systémů


Nové systémy vojáci vyzkoušeli při zkušebních střelbách. "Zkušební střelby jsme provedli v době zákonné záruky, abychom ověřili funkčnost nových systémů. Dále jsme prověřili úroveň vycvičenosti operátorů a možnost implementace do systému velení a řízení," vysvětlil podplukovník Petr Řezníček, který zkušební střelby řídil.

První zkušební střelby proběhly vloni v červnu ve výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku a otestováno bylo při nich celkem osm kompletů RBS-70NG. Dalších osm kompletů bylo prověřeno letos v červnu při střelbách, které se rovněž uskutečnily ve výcvikovém prostoru Hradiště. "Využili jsme celé portfolio vzdušných cílů, dostupných v podmínkách tuzemských střelnic. Celkem jsme vystřelili 18 raket typové řady Mk II a Mk III Bolide," upřesnil podplukovník Řezníček.

Úspěšnost střelby se vyhodnocuje pomocí videozáznamu, který nahrává a archivuje každý zaměřovač RBS-70NG. Rakety totiž nezanechávají kouřovou stopu, proto nelze sledovat jejich dráhu. Malé cíle a zároveň jejich velká vzdálenost od střílejícího kompletu zase znesnadňuje sledování volným okem. "Analýza těchto záznamů potvrdila schopnosti systémů v souladu s tím, jak jsou deklarovány výrobcem," potvrdil podplukovník Řezníček.

Z modernizace mají prospěch čeští zbrojaři


Z pořízení nových systémů má prospěch i český zbrojní průmysl. Smluvním partnerem pro integraci nových zbraní do systému velení a řízení byla česká společnost RETIA, která k protiletadlovým kompletům RBS-70NG dodala terminály palebného prvku. Vojenský technický ústav zase dodá vozidla označovaná jako T-815 6x6 PVO, která zabezpečí přepravu protiletadlového družstva s kompletní výbavou. První vozidla z celkové dodávky 16 kusů převezmou vojáci v nejbližších dnech, zbytek pak obdrží do konce letošního roku.

"V souladu s Koncepcí výstavby Armády ČR je naším hlavním cílem to, abychom byli schopni zabezpečit protivzdušnou obranu pozemních jednotek v dynamických fázích bojové činnosti. Toho nelze dosáhnout bez plánované druhé etapy pořízení přepravního prostředku s odpovídající balistickou ochranou, u kterého bude možnost využít mimořádnou schopnost zaměřovače RBS-70NG, tj. možnost rychlé a snadné zástavby do dálkově ovládané věžičky umístěné na vozidle. Velký potenciál vidíme v tom, že výrobce RBS-70NG si jako dodavatele podvozkové platformy pro tuto universální modifikaci zvolil českou zbrojní firmu," uzavřel podplukovník Petr Řezníček.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »