InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Kanadský hudebník Daniel Romano, nominovaný na prestižní ceny Juno Awards a Polaris Music Prize, zavítá do Prahy

21.06.2022
Daniel Romano je jedním z nejoriginálnějších současných kanadských umělců s několika nominacemi na prestižní kanadské ceny Juno Awards a Polaris Music Prize. Je nejen talentovaným hudebníkem, textařem, skladatelem a zakladatelem vydavatelství You´ve Changed Records, ale také výtvarníkem, grafikem i nadšeným výrobcem kytarových popruhů. Navíc s osobitým módním vkusem, který se promítá také celkové vizuální stránky jeho projektů. V Praze se 26. června 2022 představí vůbec poprvé se svou doprovodnou kapelou The Outfit. Jako support vystoupí texaská písničkářka Carson McHone a britský hudebník Adrian T. Bell s kapelou.
Daniel Romano | Foto: ampromotions.cz
Kanadský hudební magazín Exclaim! popsal Daniela Romana jako hudebního chameleona a identifikoval základní hudební žánry, mezi kterými na svých albech i koncertech volně přechází: jemný rustikální folk, retro country, klasický i psychedelický rock a punk. Ostatně v recenzích je často přirovnáván k Bobu Dylanovi a tvorbě kapel 60. a 70. let.

Romano během covidu nezahálel, sám nebo pod jménem Daniel Romano's Outfit vydal čtrnáct alb nového i archivního materiálu, včetně 23 minutové suity Forever?s Love Fool s bubeníkem Tool, Danny Careym.

Životní příběh Romana by vydal na film. Rodiče se ho vzdali krátce po narození, v pěti letech ho adoptovali starší manželé, hráči na kytaru a autoharfu. A k hudbě vedli také Daniela, který se začal učit na kytaru, vyrůstal na folku, country a rocku. Ve třinácti letech se mu ozvali biologičtí rodiče, s překvapením zjistil, že se jedná o rodinu profesionálních hudebníků. Romano si díky nim vyzkoušel nejrůznější nástroje, oblíbil si bicí, jednu dobu dokonce bubnoval v rodinné kapele. Přesto se nejvíce toužil stát pilotem letadla, problémy se zrakem mu ale pilotování znemožnily.

Na střední škole hrával především v punkových kapelách. S kamarády a bratrem Ianem založili Attack in Black. I když se na deskách Attack in Black už objevily folkové a rockové prvky, ve své nejranější podobě byla především punkovou kapelou, Romano naplno své bubenické zanícení projevil v punkovém projektu Ancient Shapes. V létě 2009 se spolu s písničkáři Julií Doiron a Frederickem Squire sešli u mikrofonu a natočili rustikální folkovou desku Daniel, Fred & Julie. Domácky laděná nahrávka je sbírkou lidových písní i několika Romanových originálů, těžko je od sebe rozpoznáte.

Ačkoli je country nádech patrný z mnoha Romanových nahrávek, svůj retro countryový zvuk začal skutečně zdokonalovat až s deskami Sleep Beneath the Willow z roku 2011, Come Cry With Me (2013) a If I've Only One Time Askin' (2015. Nebylo neobvyklé vidět Romana na pódiu v "Nudie suit", obleku pošitém cinkrlátky a výšivkami.

Na rockabilly albu Mosey z roku 2016 spojil Romano svůj countryový talent s rock and rollem a vytvořil tak jedno z nejvýraznějších alb své diskografie. Na Mosey je Romano vším najednou: punkáčem, rockovou hvězdou i kovbojem v obleku s kravatou, dokonce si zazpívá duet s herečkou Rachel McAdamsovou v jímavé rockové skladbě "Toulouse".
Zatímco na albu Mosey se Romanův zvuk začal rozšiřovat do psychofolk a rockových teritorií, na desce Modern Pressure z roku 2017 se do psychedelie ponořil naplno. Po několika letech odstupu od country se Romano po boku Kay Berkel vrátil k žánru na Human Touch, což stvrdil roku 2020 albem Content to Point the Way s doprovodnou kapelou The Outfit.

V rámci karantény se Romano se rozhodl neohlášeně vydat Visions of the Higher Dream, bublající rockovou desku, kterou z větší části natočil sám v domácím studiu před odjezdem na turné. A to byl teprve začátek. Jak se pandemie prodlužovala, Romano pokračoval ve vydávání materiálu.

Spolu s bubeníkem skupiny Tool Dannym Careym natočili třiadvaceti minutovou progresivní skladbu Forever Love's Fool a vydal dokonce knihu poezie s názvem At Last There Is No End (The Love Poems of Daniel Romano). Kvantita si překvapivě drží neoddiskutovatelnou kvalitu, ještě působivější je, že se každá deska drží jedinečného stylu - country, progrocku, punku atd. Alba z roku 2020 tak posloužila jako mikrokosmos celé Romanovy diskografie.

Umělci jako Daniel Romano nově definují, co znamená být country hudebníkem současnosti. Čerpají z řady neortodoxních vlivů, rock, punk, world music i noise se vkrádá do riffů a refrénů. Country, stejně jako všechno ostatní této neuchopitelné doby, se proměňuje. Ve své nejaktuálnější podobě s kapelou Outfit je Daniel Romano nejrockovější, což nesou konzervativní fanoušci nelibě. Trvat však na jednom směru by bylo u kanadského umělce zcela zbytečné, právě v pestrosti je jeho síla.

Carson McHone je oceňovaná americká písničkářka z Texasu. Její album "Carousel" bylo časopisem Rolling Stone zařazeno mezi nejlepší country & americana alba roku 2018. Letos vydala nové album "Still Life", které produkoval právě Daniel Romano.

Vstupenky zakoupíte v prodejní síti GoOut.net. Více informací naleznete na earthmusic.eu.

Autor: Anna Mašátová

Další články z rubriky Kultura

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné vidět od 27. března v Návštěvnickém centru České národní banky (ČNB). Pro veřejnost se otevře ...

Velikonoční program ČT art ozdobí světoznámé oratorium Mesiáš i opera Řecké pašije

Kulturní program České televize divákům o Velikonocích nabídne scénické zpracování slavného oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Inscenace v pod ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Mi ...

Hrdinka nového seriálu České televize hledá adoptivní rodinu pro své nenarozené Děcko - v hlavní roli Judit Pecháček

Desetidílné komediální drama ze současnosti je o rozvedené matce, která se během třetího těhotenství rozhodne pro neobvyklé řešení své životní situace ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »