InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Nový ID. Buzz: Dokonalý partner pro život v digitálním světě

16.06.2022
ID. Buzz míří trvale udržitelně a hospodárně do budoucnosti - a ještě více zdokonaluje silné stránky, jimiž se odjakživa vyznačují modely Volkswagen Bulli. Interiér modelu ID. Buzz je "open space" s velkorysým prostorem, rozsáhlou variabilitou a vysokým komfortem. Model se současně prezentuje jako průkopnický partner pro život v digitálním světě díky konceptu zcela digitálního ovládání a inovativnímu informačnímu a zábavnímu systému s nejlepší možnou konektivitou. Výbava navíc zahrnuje technické detaily, jakými jsou vstupy USB-C, jejichž prostřednictvím mohou cestující rychle nabíjet své chytré telefony, notebooky a další přenosná zařízení, a to výkonem až 45 W. ID. Buzz se tak ve spojení s čistým designem ve svěží dvoubarevné kombinaci promění v "digitální obývací pokoj", který je vstupní bránou do nové dimenze elektromobility.
Foto: volkswagen.cz
Jozef Kabaň, šéfdesignér značky Volkswagen, k tomu vysvětluje: "Vyvinuli jsme uspořádání vozidla s logickým a intuitivním konceptem interiéru a variabilně využitelným prostorem. Z interiéru jsme vytvořili digitální obývací pokoj nebo kancelář - životní prostor, jaký zákazníci znají ze svého domova."

Až osm rozhraní USB. Zákazníci mohou v modelu ID. Buzz používat svá přenosná zařízení v ještě větším rozsahu než dosud. Elektrické MPV tak poslouží jako digitální obývací pokoj nebo mobilní domácí kancelář. Na přání dodává Volkswagen opěradla předních sedadel se sklopnými stolky pro notebooky nebo tablety, které bezpečně zapadnou do speciálně navržené prohlubně stolu.

Napájení chytrých telefonů, herních konzolí, notebooků a tabletů zajišťují v modelu ID. Buzz tři sériově dodávaná rozhraní USB-C. Dvě z nich - ta slouží také k přenosu dat - jsou uložena vpravo od sloupku řízení, třetí je ve dveřích spolujezdce. Zákazníci si navíc mohou objednat další tři vstupy - v patě vnitřního zpětného zrcátka a v obou posuvných dveřích. Zanedlouho budou následovat další dva vstupy ve stěnách zavazadlového prostoru.

Téměř všechny vstupy USB-C, s výjimkou rozhraní u zrcátka, používají nejaktuálnější nabíjecí standard USB Power Delivery (USB-PD). Ten umožňuje rychlé nabíjení s výkonem až 45 W (v závislosti na připojeném zařízení), což je trojnásobek dosavadního výkonu. Kompatibilní kancelářský notebook s vybitým akumulátorem lze znovu nabít na 50 procent celkové kapacity za cca půl hodiny. Nový standard USB-PD podporuje většina aktuálních produktů ze světa zábavní elektroniky.

Digitální ukazatele. Všechny ukazatele v modelu ID. Buzz jsou digitální. Řidič může Digital Cockpit s 5,3" displejem ovládat pomocí dotykových ploch na multifunkčním volantu. Digital Cockpit vyčnívá do prostoru stejně jako velký dotykový displej uprostřed přístrojové desky, který má ve spojení se sériově dodávaným informačním a zábavním systémem "Ready 2 Discover" úhlopříčku 10 palců. Sériový audiosystém disponuje navigační funkcí, kterou lze aktivovat dodatečně. Navigační funkce je od začátku aktivní u informačního a zábavního systému "Discover Pro" dodávaného na přání. V tomto případě má dotykový displej úhlopříčku 12 palců. Pod dotykovým displejem jsou umístěny dvě ovládací plochy. Posunutím se ovládá hlasitost audiosystému a teplota. Digitální tlačítka pod nimi otvírají menu pro parkování, klimatizaci, asistenční systémy a režimy podvozku.

Hlasové ovládání "Ahoj ID.". Kromě multifunkčního volantu a dotykového displeje tvoří třetí úroveň ovládání hlasové ovládání "Ahoj ID." s rozpoznáváním jazyka. Systém rozpoznává otázky a povely rychle a precizně. Také rozumí libovolným formulacím, v případě potřeby klade doplňující dotazy a nechá si také "skákat" do řeči. Odpovědi přicházejí velmi rychle, a to dvěma způsoby: off-line na základě informací uložených ve voze a on-line z cloudu.

Intuitivní ID. Light. Také v modelu ID. Buzz vede pod čelním oknem úzký světelný pruh ID. Light, který předává řidiči různými světelnými impulzy intuitivně vnímatelné pokyny. Může například ukazovat, že se vůz nabíjí nebo jakým směrem se má podle navigace odbočit. V případě, že se ID. Light rozsvítí kompletně červeně, znamená to: Pozor! Brzdi!

On-line s We Connect. Pro všechny varianty modelu ID. Buzz se na přání dodávají on-line služby We Connect a We Connect Plus. Po omezenou dobu jsou součástí sériové výbavy. Po jejich aktivaci propojí vůz s chytrými telefony uživatelů a okolním světem. Mezi highlighty v portfoliu patří kromě on-line hlasového ovládání také navigace s on-line dopravními informacemi, webové rádio, multimediální streaming, hotspot WLAN a Spotify. Aktivovaná smlouva o používání služeb We Connect je předpokladem rovněž pro odběr bezplatných aktualizací OTA (Over-the-Air).

Ovládání na dálku. Další část světa We Connect tvoří služby vztažené k vozidlu. Prostřednictvím aplikace We Connect ID. App mohou majitelé modelu ID. Buzz ovládat na svém chytrém telefonu na dálku nabíjení a elektrickou nezávislou klimatizaci (sériová výbava) nebo zjišťovat stav nabití sady akumulátorů.

Chytré zařízení na kolech. ID. Buzz je díky mnoha funkcím v oblastech informací, zábavy a konektivity chytrým zařízením na kolech. Sériově dodávaný systém App Connect wireless2 zajistí integraci chytrého telefonu. Díky tomu lze vybrané aplikace z chytrého telefonu přenést bez kabelu do uživatelského prostředí modelu ID. Buzz a komfortně ovládat prostřednictvím informačního a zábavního systému nebo hlasového ovládání. Volkswagen přitom umožňuje používat technologie Android Auto a Apple CarPlay. Sériově se dodává rovněž odkládací přihrádka pro chytrý telefon s funkcí indukčního nabíjení. Na přání je k dispozici telefonní rozhraní "Comfort" - v tomto případě je nabíječka integrována do přístrojové desky.

Ergonomické ovládací prvky. Typickým znakem modelů Bulli je zvýšená poloha sedadel řidiče a spolujezdce a jim odpovídající vysoká přístrojová deska. Její striktně horizontální tvarové řešení s jednotlivými úrovněmi uspořádanými nad sebou je skvělou ukázkou moderní interpretace interiéru modelu Bulli. Otočný volič provozních režimů převodovky je umístěn vedle sloupku řízení na pravé straně. Z polohy neutrálu "N" stačí mírně otočit na "D" a vůz je připraven k jízdě. Otočením do polohy "R" se aktivuje zpětný chod. Vedle sloupku řízení vlevo jsou uloženy ovládací prvky stěračů a panel pro ovládání světlometů, vyhřívání skel předního a zadního okna a funkce pro zbavení čelního okna námrazy.

Vysoko umístěná "kapitánská křesla" pro řidiče a spolujezdce vpředu. Přední sedadla v modelu ID. Buzz nabízejí - jako u ostatních modelů Bulli - relativně vysokou polohu, která společně s velkými prosklenými plochami zajišťuje optimální výhled všemi směry. Již v aktuálním vstupním modelu ID. Buzz Pro jsou na vnitřních stranách sedadel loketní opěrky, ve vyšších výbavových liniích i na vnějších stranách. Ve vrcholné verzi, která bude následovat o něco později, nesou sedadla pečeť kvality AGR (Aktionsgemeinschaft Gesunder Rücken). Tato sedadla jsou navíc elektricky nastavitelná.

Multifunkční a vyjímatelný Buzz Box. Na přání lze pro ID. Buzz objednat funkční a chytrý Buzz Box, který lze jedním úkonem ukotvit mezi předními sedadly, nebo naopak snadno vyjmout z vozidla. Buzz Box nabízí v horní části velkou odkládací schránku. V ní je vždy ve snadném dosahu k dispozici škrabka na led a otvírák lahví. Na čelní straně je sklopná přihrádka o objemu 1,4 litru (např. pro lahev s vodou), naproti ní je výsuvná schránka o objemu 5,0 litru pro nejrůznější věci.

Optimální uspořádání díky platformě MEB. ID. Buzz má kompaktní rozměry - vnější délku 4,71 metru, rozvor náprav 2,99 metru, vnější šířku 1,99 metru a vnější výšku 1,94 metru. Přesto však nabízí velkorysý interiér. V době uvedení na trh sjíždí z montážní linky pětimístné verze. Dvoje široké, na přání elektricky ovládané posuvné boční dveře zaručují do otevřeného vnitřního prostoru komfortní přístup. Tři spojitá sedadla vzadu lze podélně posouvat. Jejich opěradla mají nastavitelný sklon. Ve střednědobém horizontu budou následovat šestimístné a sedmimístné konfigurace. Sedmimístný ID. Buzz bude mít prodloužený rozvor. Zavazadlový prostor má v základním uspořádání objem 1121 litrů, maximálně to může být 2205 litrů.

Zdroj: Volkswagen

Další články z rubriky Auto moto

Na silnice po zimním spánku opět vyrážejí cyklisté a motorkáři. S nadcházejícími Velikonocemi zbystřete, vyzývá Besip

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, ...

Společnost Scania urychluje nasazení autonomní přepravy mezi dopravními uzly

Společnost Scania spouští komerční pilotní program autonomní přepravy (Autonomous Commercial Pilot Programme). V plánu jsou automatická řešení s využi ...

Kia EV9 získala dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získa ...

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně, v blízké době přibude další v Ostravě

Kopřivnická automobilka nastartovala procesy restrukturalizačních kroků a investic, která mají výrazně zvýšit objem produkce a také zefektivnit její c ...

Nová Škoda Octavia má český ceník, navzdory mnoha vylepšením se její ceny nezvýšily

Mladá Boleslav - Krátce po uvedení limitované edice First Edition vstupují na český trh další varianty modernizovaného modelu Škoda Octavia. Zákazníci ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »