InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

14.06.2022
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr zemědělství.
Foto: regionalnipotravina.cz
Patří k nim Jana Vondroušová se zákuskem Boží řez anebo Petr Souček a jeho Kefírový nápoj. Do soutěže se tu přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců. Ocenění předali v pátek 10. 6. za SZIF ředitel Regionálního odboru Hradec Králové Aleš Sobel a za ministerstvo zemědělství náměstek ministra Radek Holomčík. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.

Značku Regionální potravina Pardubického kraje pro rok 2022 získaly tyto výrobky:

1. Masné výrobky tepelně opracované - Tlačenka, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou solí, Josef Morávek, Vračovice

3. Sýry včetně tvarohu - Sloupnický A2 tvaroh tučný, Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici

4. Mléčné výrobky ostatní - Kefírový nápoj, Petr Souček, Pardubice - Cihelna

5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Drobulka, Ing. David Novák, Uhersko

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Boží řez, Jana Vondroušová, Bukovka

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje - Sudlička Ořechovka ořechový likér, FONTICULUS, spol. s r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Hruškovo-jablečný extra džem s ořechy, Bilerbin s.r.o.

9. Ostatní - Kunětické višně v rumu, Zdeněk Pavlis, Kunětice

"Regionální potravina je velmi záslužnou činností, která v českých spotřebitelích probouzí ?výrobkové vlastenectví’. Považuji ji za vynikající nápad, jak tento patriotismus prosazovat. Účast a ocenění v Regionální potravině pro mne také znamená možnost hrdě ukazovat našim a zejména potencionálním zákazníkům, že se v konkurenci lokální kvality ani po třiceti letech provozu neztratíme," shrnul své dojmy David Novák ze Statku Uhersko, který získal ocenění za pečenou sladkou Drobulku.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.


Zdroj: SZIF

Další články z rubriky Regiony

Univerzita obrany zamíří na Veletrh vědy Akademie věd ČR

Ve dnech 8. až 10. června 2023 se na pražském výstavišti v Letňanech uskuteční další ročník Veletrhu vědy Akademie věd ČR, kterého se tradičně zúčastní Univerzita ...

Baťův mrakodrap ve Zlíně se zahaluje do lešení, čeká oprava fasády

Baťův mrakodrap ve Zlíně se už brzy zahalí do lešení. Důvodem je oprava poškozených částí fasády a vnějších prvků budovy, která potrvá až do konce let ...

Cesta vlakem mezi centry Liberce a Prahy se významně zkrátí na 69 minut

Centrální komise Ministerstva dopravy v úterý schválila studii proveditelnosti trati Mladá Boleslav - Turnov - Liberec - státní hranice ve variantě 20 ...

Praha plánuje nakoupit 100 nových elektrobusů za 1,5 miliardy korun

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se chystá v nejbližších letech nakoupit až 100 městských nízkopodlažních elektrobusů typu Standard, tj. s délkou vo ...

Nová trať mezi Soběslaví a Doubím je připravena na rychlost 200 km/h

JIHOČESKÝ KRAJ - Soběslav se dnes stala dějištěm slavnostního ukončení modernizace traťového úseku mezi tamní stanicí a Doubím u Tábora. Jejím výsledk ...

Doporučujeme



Pondělí 5.6.2023
Počasí v ČR
Počasí v regionech »