InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

ČSOP: Noc kostelů mají každý den - netopýři v podkroví

09.06.2022
Jako každoročně kolem poloviny června, zítra v podvečer se řada z nás vydá do kostelů, ať již za neobvyklým duchovním zážitkem či za poznáním úžasného kulturního dědictví. Vzpomeňme při té příležitosti, že jsou tu i tvorové, pro které jsou noční kostely běžným domovem. Je samozřejmě řeč o netopýrech (i když na některých kostelních půdách se lze setkat i se sovami a dalšími zajímavými živočichy).
Foto: biodiverzita.csop.cz/rok-netopyru
Jednou z nejdůležitějších etap v životě netopýrů je vytváření tzv. letních mateřských kolonií. Kolonie netopýřích samic vznikají mnohdy již koncem dubna a koncem června se jim v nich rodí mláďata. Častým místem, kde se tyto kolonie nacházejí, jsou různé půdní (podkrovní) prostory. A právě kostely, jejichž podkroví obvykle nejsou nijak využívána, hrají v tomto klíčovou roli.

Na kostelních půdách se můžeme setkat zejména s netopýrem velkým, netopýrem brvitým, netopýrem ušatým, netopýrem dlouhouchým, netopýrem večerním a vrápenecem malým. Nejpočetnější kolonie vytváří netopýr velký; složeny jsou běžně z 200 až 500 samic, ale nalézt lze i kolonie čítající několik tisíc samic (například v kostele v Bělé pod Bezdězem). Vrápenci a netopýři brvití tvoří kolonie o počtech zhruba do 150 samic, ostatní pak v řádu jednotek až nižších desítek samic. Po narození mláďat se počet jedinců v kolonii zvýší minimálně o 70 %.

Letní mateřské kolonie nalezneme zhruba v 7 až 10 % kostelů. Uvědomíme-li si, že netopýři jsou živočichové velmi "konzervativní", zvyklí vracet se stále na stejná místa a při jejich zničení mají značný problém s nalezením míst nových, je ochrana netopýřích populací v kostelích pro přežití těchto živočichů velmi významná.

Existence zejména početnějších netopýřích kolonií s sebou přináší jisté problémy. Hlavním z nich je hromadění netopýřího trusu (guána) v půdních prostorách. Aby bylo soužití lidí a netopýrů dlouhodobě možné, je třeba netopýří trus z půdních prostor pravidelně uklízet (při slabých vrstvách guána pomocí vysavače, u větších vrstev pomocí lopat, košťat a pytlů). A zde může pomoci každý milovník přírody. "Zatím je zajištěn pravidelný úklid jen u zhruba stovky kostelů,", uvádí Daniel Horáček z Českého svazu ochránců přírody. "Vyzýváme proto dobrovolníky, kteří chtějí pomoci naší přírodě, aby pomohli majitelům objektů a vzali si nad mateřskými koloniemi netopýrů patronát. Odměnou jim krom dobrého pocitu může být i velmi kvalitní výživa pro rostliny na zahrádky, kterým právě netopýří guáno je. Rád zájemce nasměruji na kolonie v okolí, které pomoc nejvíce potřebují, či jim poradím, jak na to. Mohou mě kontaktovat na mailu daniel.horacek@volny.cz. Samozřejmě nejde jenom o kostely, ale i další půdní prostory."

I v rámci Noci kostelů se Český svaz ochránců přírody snaží o "netopýří" osvětu. Letos si přednášku Daniela Horáčka "Noční život v kostelech aneb zrození života a láska mateřská" můžete vyslechnout od 19. hodin v kostele sv. Máří Magdaleny v Kerharticích u České Kamenice.

V mnoha kostelech je v rámci prohlídek mimořádně zpřístupněno i podkroví. Vystoupáte-li tam, možná některého z netopýrů uvidíte (a pakliže ne, ještě to neznamená, že tam nejsou; zejména jedinci či menší kolonie se dokáží velmi dobře skrýt v nejrůznějších skulinách). Chovejte se zde prosím s ohledem na ně.

Velké poděkování patří všem farnostem, farářům, kostelníkům a dalším správcům či vlastníkům objektů, kteří při ochraně netopýrů s ochránci přírody spolupracují!

Zdroj: ČSOP

Další články z rubriky Koktejl

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Miliardy let starou záhadu se proto s pomocí molekulárních metod snaží rozluštit čeští vědci. Objev by ...

Kdy letos nastane letní čas ?

Letní čas, známý také jako letní časový posun, je praxí, která se každoročně opakuje v mnoha zemích světa, včetně České republiky. Tento časový posun ...

Poznejte rozkoš erotické masáže

Erotika je nedílnou součástí našeho života a uspokojení nám přináší příjemné pocity. Nemusíte tyto intimní slasti sdílet pouze s partnerem. Ať už jste ...

Aukro: Sběratelské vášně v únoru neznaly hranic

Sběratelé zažili v únoru hody. Na Aukru se prali o 2 300 let starou zlatou minci, moskvič, kterým jezdila VB či parádní funkční špindlovky s precizně ...

AV ČR: Páření termitů před 40 miliony lety se uchovalo v jantaru

Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. K dekódování vš ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »