InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Dopravní podnik hl. m. Prahy uloží první nové nosníky stropní konstrukce stanice metra Florenc C

09.06.2022
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pokračuje v rekonstrukci stropní desky a vestibulu stanice metra Florenc C. O tomto víkendu DPP naistaluje a ukotví do stropu nad stanicí prvních devět nových předepjatých nosníků. Z tohoto důvodu nebude v sobotu 11. června a v neděli 12. června 2022 v provozu metro na lince C v úseku Hlavní nádraží - Vltavská. DPP během výluky zavede náhradní tramvajovou dopravu XC Hlavní nádraží - Výstaviště a linku č. 36 Zvonařka - Sídliště Ďáblice.
Ilustrační snímek | Foto: DPP
DPP před třemi týdny uvolnil a odstranil prvních devět starých předepjatých nosníků z celkových 131, které společně s monolitickou betonovou deskou pod křižovatkou ulic Křižíkova a Ke Štvanici tvoří současný strop nad vestibulem stanice metra Florenc C. V odkryté části stanice společnosti, které na místě provádí stavební práce, zrealizovaly sanace betonových konstrukcí, odstranily původní ložiska, geodeticky vyměřily polohy pro nová ložiska a nosníky, a nová ložiska také osadily.

O tomto víkendu, po celou sobotu 11. června a neděli 12. června 2022, budou práce pokračovat instalací a ukotvováním prvních nových předepjatých nosníků. Celkem jich bude devět, každý z nich váží až 28 tun. Během manipulace s nimi bude proto kvůli bezpečnosti o tomto víkendu přerušen provoz metra na lince C v úseku Hlavní nádraží - Vltavská. Metro na lince C bude tuto sobotu 11. a neděli 12. června 2022 v provozu pouze v úsecích Háje - Hlavní nádraží a Vltavská - Letňany.

Metro na lince B bude v provozu v celém úseku, na Florenci ale nebude možné přestupovat na linku C. Stanice Florenc B bude přístupná pouze prostřednictvím vstupu/výstupu E1 v Sokolovské ulici. Provoz metra na lince C bude opět obnoven od pondělí 13. června 2022 od ranního provozu. Vzhledem k uzavření celého podchodu a vestibulu stanice Florenc C bude přístup do této stanice až do října 2023 možný pouze prostřednictvím vstupu/výstupu E1 v Sokolovské ulici přes stanici Florenc B.

Ve vestibulu stanice Florenc C stavební společnosti v pondělí 6. června zahájily přípravné práce související s další fází výměny stropní desky a rekonstrukcí samotného vestibulu. Stavební společnosti zde odstraňují podhledy, realizují ochranu dlažby, zřizují provizorní ocelové konstrukce a zahájí bourací práce, aby uvolnění a odstranění dalších devíti předepjatých nosníků mohlo proběhnout v plánovaném termínu o víkendu 6. a 7. srpna 2022.

Dopravní opatření


Z důvodu rekonstrukce vestibulu stanice Florenc C bude od soboty 11. června 2022 od zahájení provozu do neděle 12. června 2022 do ukončení provozu obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku Hlavní nádraží - Vltavská.

Náhradní tramvajová doprava XC a linka č. 36
Po dobu víkendové výluky metra na lince C DPP zavede v denním provozu náhradní tramvajovou dopravu XC v trase Hlavní nádraží (v Opletalově ulici) - Masarykovo nádraží - Bílá labuť - Těšnov - Štvanice - Vltavská - Strossmayerovo náměstí - Veletržní palác - Výstaviště.

Kromě toho bude cestujícím k dispozici tramvajová linka č. 36 v trase Zvonařka - I. P. Pavlova - Karlovo náměstí - Václavské náměstí - Masarykovo nádraží - Bílá labuť - Vltavská - Výstaviště - Nádraží Holešovice - Kobylisy - Ládví - Sídliště Ďáblice. Mezi zastávkami Kobylisy a Sídliště Ďáblice pojede každý druhý spoj linky č. 36, tj. interval v tomto úseku bude 15 minut.

Přestupní vazby
O tomto víkendu DPP doporučuje cestujícím v oblasti Florence využívat následující přestupy:

Z linky B na C

- Směr Háje: Na lince B dojet do stanice Můstek, přestoupit na linku A a ve stanici Muzeum přestoupit na linku C

- Směr Letňany: Na lince B dojet do stanice Náměstí Republiky, přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XC nebo linku č. 36 a v zastávce Vltavská přestoupit na linku C, případně linkou č. 36 dojet do oblasti Holešovic, Kobylis, Ládví či Ďáblic.

Z linky C na B

- Směr od Hájů: Na lince C dojet do stanice Muzeum, přestoupit na linku A a ve stanici Můstek pokračovat v cestě linkou B

- Směr od Letňan: Na lince C dojet do stanice Vltavská, přestoupit na náhradní tramvajovou dopravu XC nebo linku č. 36 a v zastávce Masarykovo nádraží přestoupit na linku B (stanice Náměstí Republiky)

Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Další články z rubriky Regiony

Od soboty 27. dubna čeká MHD v Brně řada změn, většinou jsou příjemné

Tramvají opět až do Obřan, retro vozy na běžných linkách nebo provoz cyklobusů. Změny v provozu městské hromadné dopravy v Brně od 27. dubna cestující v Brně potěší. Trpělivostí se ale budou muset obrnit lidé v jižní části města, kde od 29. dubna ...

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl výkon 513 MW, poprvé v historii

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku - špičkově až 513 MWe. Právě třetí výrobní blok ze čtyř duk ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) včera v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do provozu svůj první průjezdný, třístupňový lakova ...

Na Písecku byl otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách

V letech u Písku byl slavnostně otevřen nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Naplnily se tak dlouholeté snahy přeživších, pamětníků, aktiv ...

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »