InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V Jihočeském kraji bude jezdit deset nových elektrických jednotek RegioPanter

03.06.2022
Z českobudějovického nádraží dnes vyjely do čtyř směrů nové vlaky RegioPanter a symbolicky tak odstartovaly novou éru železniční dopravy na jihu Čech. V Jihočeském kraji totiž bude jezdit deset zbrusu nových elektrických jednotek RegioPanter. Se stávajícími čtyřmi Pantery bude v kraji jezdit celkem 14 těchto vlaků, tyto moderní soupravy tak zajistí tři čtvrtiny elektrické regionální dopravy v Jihočeském kraji. Moderní RegioPantery nahradily klasické soupravy ze začátku 90. let.
Foto: kraj-jihocesky.cz
"Nové soupravy RegioPanter přinášejí cestujícím na jihu Čech maximální komfort a pohodlí. Těšit se mohou na klimatizované oddíly, Wi-Fi připojení k internetu nebo elektrické zásuvky a USB konektory pro dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobily, tablety nebo notebooky," popisuje Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel ČD.

Tím ale výčet vybavení nekončí. Cestující s malými dětmi mají k dispozici přebalovací pult a lidé na vozíku budou cestovat zcela bezbariérově. K vybavení vlaku totiž patří i plošina pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu. Novinkou jsou i speciální zásuvky pro dobíjení elektrických vozíků nebo elektrokol.

"Letos by se měla dokončit rekonstrukce budovy českobudějovického vlakového nádraží, dojde k otevření celého prostoru směrem na Suché Vrbné, vyroste tady parkovací dům. Jak jsem Jihočechům slíbil, intenzivně pracujeme na podjezdu pod nádražím. Ale všechny tyto stavby a projekty by nebyly nic platné, když byste pak pohodlně a bezpečně na nádraží přijeli, v klidu zaparkovali, v rekonstruované budově si dali kafe a pak by pro vás přijel vlak z konce minulého století. To nemůže fungovat. Standard je dneska někde jinde. A proto vítám nové RegioPantery na jihočeských tratích a věřím, že nových a moderních vlaků bude přibývat a Jihočechům přinesou pohodlí a užitek," komentuje Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

"Těchto deset nových RegioPanterů budeme nasazovat na regionální vlaky z Českých Budějovic do Strakonic, Písku, Jindřichova Hradce a částečně i do Horního Dvořiště. Poslední dva kusy z této desetikusové série budou zajišťovat pravidelnou osobní dopravu mezi Českými Budějovicemi a Táborem zhruba od září, a to po zahájení jednokolejného provozu po novém koridoru mezi Soběslaví a Doubím u Tábora. V některých úsecích mezi Českými Budějovicemi a Táborem budou RegioPantery moci využít svou maximální rychlost 160 km/h," říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. České dráhy tímto krokem naplňují jeden ze svých největších závazků vůči Jihočeskému kraji a jeho občanům, jehož investiční hodnota je cca 1,2 mld. Kč.

"Věřím, že v nových vozidlech ze Škodovky ocení cestující moderní výbavu, která přispěje ke zvýšení atraktivity cestování veřejnou dopravou, a to i ze strany turistů, pro které jsou jižní Čechy populární destinací. Nová generace vlaků prošla mnoha vylepšeními a významnými změnami oproti prvním generacím RegioPanterů. Prakticky všechny systémy jsou nové generace, a to jak trakční pohon, který je ještě úspornější a bezpečnější, tak řídicí systém, podvozky mají vylepšený chod a vlak je ještě pohodlnější. Samozřejmostí ve výbavě je také evropský vlakový zabezpečovací systém ETCS, který je klíčový pro interoperabilitu v železniční dopravě," uvádí Tomáš Ignačák, prezident regionu CZ/SK ve Škoda Group, která je výrobcem vlaků.

"Při projednání nových desetiletých smluv požadovalo vedení Jihočeského kraje pro železniční tratě v našem regionu zcela nová vozidla. Dnes jsme svědky naplňování této smlouvy. Nové jednotky RegioPanter stojí před námi a jsou připraveny vyjet na elektrifikované jihočeské tratě. Vše v kvalitě a komfortu 21. století. Rád bych jim popřál mnoho ujetých kilometrů a hlavně jenom spokojené cestující," dodává Antonín Krák, náměstek hejtmana pro dopravu Jihočeského kraje.

České dráhy současně jednají s vedením Jihočeského kraje o dodávce dalších pěti kusů RegioPanterů pro tratě 195 Rybník - Lipno nad Vltavou a 196 České Budějovice - Horní Dvořiště, a to zhruba od roku 2024. Nové elektrické jednotky by pak s výjimkou tzv. Bechyňky (tratě Tábor - Bechyně) pokryly téměř všechny jihočeské výkony zajišťované elektrickými vlaky.

Národní dopravce zároveň připravuje nasazení moderních jednotek i na neelektrifikovaných tratích. V roce 2023 tak posílí jihočeskou flotilu sedm motorových jednotek polského výrobce PESA Bydgoszcz. Soupravy budou určeny například pro trať Tábor - Písek a i tyto jednotky nabídnou cestujícím to nejmodernější cestování a řadu služeb. Budou již z výroby vybavené zabezpečovačem ETCS, nebude chybět prostorný interiér se 115 místy k sezení, klimatizace, bezbariérový přístup, Wi-Fi připojení k internetu a zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky.

Zdroj: Krajský úřad Jihočeského kraje

Další články z rubriky Regiony

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí již nabylo právní ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »