InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov připravuje pestrou dramaturgii ve výjimečném prostředí

01.06.2022
Vodní hudba G. F. Händela na jezírku, Noc romantismu, houslista Václav Hudeček s mladými virtuosy, světová premiéra i barokní opera Farnace - Mezinárodní hudební festival Český Krumlov připravuje pestrou dramaturgii ve výjimečném prostředí. 31. ročník festivalu od 15. 7. do 6. 8. 2022 zaplní svými 16 koncerty 9 malebných venkovních scenérií i historických koncertních sálů města Český Krumlov a jeho okolí. Záštitu nad festivalem převzal také hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.
Foto: kraj-jihocesky.cz
Slavnostní zahájení proběhne v poetické atmosféře jezírka v zámeckém parku. Velkou produkční výzvou slibující neopakovatelný zážitek je usazení Jihočeské filharmonie pod vedením Vojtěcha Spurného přímo doprostřed jezírka - na běžně nedostupný ostrov pod dramaticky pokřivené větve vzrostlých lip. Hudba oživí i nejstarší barokní divadlo na světě, kde bude po dva večery znít opera Antonia Vivaldiho Farnace. Bohatá dramaturgie festivalu připomene také významná hudební výročí. Svým koncertem s mladými talenty oslaví životní jubileum houslista Václav Hudeček a festival připomene i 90. narozeniny hollywoodské legendy, oscarového skladatele Johna Williamse.

"První večer nabídne po více než čtvrt století nejen hudební, ale i vizuální zážitek. Na unikátně scénograficky ztvárněném jevišti, na přírodním ostrůvku jezírka v zámecké barokní zahradě, zazní Handelova Vodní hudba a Hudba k ohňostroji. Milovníky opery jistě nadchne Vivaldiho dílo Farnace, 295 let od světové premiéry. Interpretace se ujme Musica Florea, která oslaví 30 let od svého založení. V období baroka se ocitneme i o posledním festivalovém víkendu díky souboru Barocco sempre giovanne se sólisty Helenou Hozovou, Jiřím Vodičkou a Markem Zvolánkem. Slavnostní atmosféru Barokního večera pak ještě umocní dobové choreografie a opulentní kostýmy tanečníků z Hartig Ensemble - tance tří staletí," zmiňuje jen zlomek programu prezident festivalu Jaromír Boháč.

"Program 31. ročníku oslaví i mnohá další významná výročí a dá příležitost mladým talentům. Houslista Václav Hudeček, který festivalovým koncertem oslaví své 70. narozeniny, vystoupí spolu s mladými umělci - finalisty mezinárodní televizní soutěže Virtuosos V4+. Na koncertě nazvaném Noc romantismu zazní nejslavnější klavírní koncert b moll P. I. Čajkovského v podání mladého virtuosa Ryana Martina Bradshawa, 15letého vítěze Concertina Praga, Virtuosos V4+ a dalších prestižních mezinárodních soutěží. Doprovodí ho Symfonický orchestr Českého Rozhlasu pod vedením nastupujícího šéfdirigenta Petra Popelky. Koncert připomene také 200 let od narození skladatele C. Francka uvedením jeho nejslavnějšího orchestrálního díla - Symfonie d moll," dodává Gabriela Rachidi, ředitelka festivalu.

Také další komorní a symfonické koncerty připomenou hudební výročí a připravena je i světová premiéra soudobého českého hudebního skladatele. Hudba hollywoodské legendy Johna Williamse, jehož filmová tvorba získala několik ocenění Oscar a který letos oslavil 90. narozeniny, zaplní Pivovarskou zahradu. Pozvání do Krumlova přijala Komorní filharmonie Pardubice, která vystoupí na Večeru serenád. Nahlédnout do Duše kytary nás nechá Lukáš Sommer s Nostitz Quartetem, se kterým pro koncert připravil premiéru svého koncertu pro kytaru - Zimní haiku. Písně Jistebnického kancionálu zazní 150 let od svého objevení v podmanivé atmosféře kostela sv. Mikuláše v Boleticích. O jejich historicky věrné podání se postará fenomenální ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble. Na koncertech v maškarním sále se představí i další renomované těleso výhradně dámského složení Kalabis Quintet nebo vynikající hudebníci Dvor?a?kova tria. Na tvorbu Antonína Dvořáka naváže v Prokyšově sále českokrumlovské prelatury Zemlinsky Quartet.

Klášterní zahrada bude letos hostit koncerty a aktivity Festivalové zóny. Ta překlene rozdíl mezi návštěvníky festivalu, turisty objevujícími město a obyvateli Českého Krumlova. Všem nabídne zdarma kromě open-air koncertů také malování s místními umělci, cvičení s živou hudbou, letní kina a další.

"Mezinárodní hudební festival k Českému Krumlovu neodmyslitelně patří. Jsme proto rádi, že naše spolupráce s pořadateli přetrvává, i přes všechny komplikace s pandemií, a my jako město máme možnost každoročně přivítat významné umělce z různých koutů světa. Těší nás, že se MHF nadále rozvíjí a že i letos bude program obohacen o letní Festivalovou zónu, což je opět něco navíc pro občany i návštěvníky Českého Krumlova," uvádí starosta města Český Krumlov Dalibor Carda.

Aktuální informace k programu a podrobnosti k jednotlivým koncertům a Festivalové zóně naleznete na webových stránkách www.festivalkrumlov.cz, kde je také možné zakoupit vstupenky.

Zdroj: Krajský úřad Jihočeského kraje

Další články z rubriky Kultura

Kuře a Peče celá země spojují síly. Pomáhat dětem budou na Velikonoční pondělí

Velikonoční sbírka Pomozte dětem má v České televizi tradiční místo. Benefice se ve svém šestadvacátém ročníku spojila s pořadem Peče celá země. Známé osobnosti budou pro dobrou věc péct na Velikonoční pondělí 1. dubna od 20:05 na ...

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné ...

Velikonoční program ČT art ozdobí světoznámé oratorium Mesiáš i opera Řecké pašije

Kulturní program České televize divákům o Velikonocích nabídne scénické zpracování slavného oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Inscenace v pod ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Finále hudebních cen Žebřík proběhne 5. dubna v areálu DEPO2015 v Plzni

Hudební ceny Žebřík vstupují už do dvaatřicátého ročníku své nepřetržité existence. Vyhlášení výsledků ankety okoření exkluzivní koncerty Chinaski, Mi ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »