InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

Proteinová dieta je hit. Jak funguje a pro koho je správnou volbou?

30.05.2022
Plavková sezóna je takříkajíc na spadnutí, ale spousta lidí se na příchod prosluněného léta příliš netěší. Kdekdo se se dokonce pobytu u vody děsí, protože doposud svádí litý boj s kilogramy tuku, který se drží kritických partií jako klíště. Na pořadu dne jsou proto diety všeho druhu. Zvučné jméno má ta proteinová neboli keto dieta. V tomto článku se o ní dozvíte vše podstatné.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Co je proteinová dieta?


Bez ohledu na to, jestli narazíte na přízvisko proteinová, ketonová, ketogenní či bílkovinná nebo bílkovinová, vždy jde o jednu a tu samou formu hubnutí. Dieta, jak ostatně napovídá samotná název, je založena na konzumaci pokrmů s vysokým obsahem bílkovin. Konkrétní princip dietního programu spočívá v nahrazení čtyř běžných jídel speciálními proteinovými pokrmy se sníženým obsahem tuků a cukrů, a tedy s nízkou energetickou hodnotou.

Co je to ketóza?


Cílem změny jídelníčku v rámci proteinové diety je vyvolání stavu zvaného ketóza. Dochází k němu díky zvýšenému příjmu vysoce kvalitních bílkovin a sníženému příjmu sacharidů.

Je dobré podotknout, že ketóza není tělu neznámá. Organismus se do ní dostává vždy, když se sníží příjem sacharidů. Vždy během ní dochází k poměrně rychlé redukci tuku, a to podkožního i útrobního. Výhodou vyvolání tohoto stavu v průběhu proteinové diety je ochrana svalové tkáně, ale také snížení pocitu hladu. V tomto směru se proteinová dieta výrazně liší od většiny ostatních redukčních diet. Probíhá bez hladovění. Někteří lidé dokonce pociťují zlepšení nálady až euforii.

Čtyři fáze hubnutí


Pokud se pustíte do hubnutí pomocí proteinové diety, projdete si celkem čtyřmi fázemi. Jejich délka závisí na tom, kolik chcete zhubnout. Logicky platí, že čím déle redukce probíhá, tím jsou výsledky lepší. Jednotlivé fáze se v podstatě liší pouze počtem proteinových a "ostatních" jídel.

Během první, startovací, fáze jsou na denním jídelníčku čtyři proteinová jídla a doporučená zelenina (např. artyčok, lilek, brokolice, cuketa, čekanka, zelené fazolky, houby, polníček, pórek, rukola, ředkev, špenát či hlávkové zelí). Jedná se o velmi intenzivní fázi a je nadmíru důležité dodržovat pravidelný režim. Jedině ten může efektivně zastavit pocit hladu, který by se dostavil při příliš dlouhých pauzách mezi jídly (ideální je proto odstup v rámci 3-4 hodin).

Druhá fáze je o něco volnější. Jedno proteinové jídlo v ní nahrazuje jedno "vlastní" jídlo, ovšem mělo by se jednat o kombinaci nízkotučného masa a doporučené zeleniny. Vegetariáni a vegani mohou jako zdroj bílkovin použít i rostlinný zdroj.

V rámci třetí fáze je poměr speciálních proteinových a vlastních jídel stejný (dva a dva). V jídelníčku se již může objevit jakékoliv ovoce i zelenina.

Finální čtvrtá fáze je v podstatě "dobíhací". Čítá jediné proteinové jídlo a tři vlastní jídla. Omezení jsou minimální.

Jaké výsledky můžete čekat od proteinové diety?


Váhový úbytek bývá individuální a závisí na několika aspektech. Roli hraje především délka jednotlivých fází (nejvíce se hubne během první a druhé fáze, třetí a čtvrtá jsou spíše udržovací), ale také individuální nastavení organismu. Jinými slovy - dva lidé mohou za stejnou dobu zaznamenat jiné výsledky.

Pro koho ke proteinová dieta vhodná a kdo ji držet nemůže?


Bezpečnost proteinové diety potvrdily mnohé zahraniční i tuzemské studie a se zdravotními problémy se potýká jen minimum lidí (obvykle jde o citlivější jedince, kteří se obdobnými komplikacemi potýkají i v době, kdy dietu nedrží).

Bez dohledu lékaře či nutričního specialisty by dietu neměly podstupovat těhotné a kojící ženy nebo osoby trpící některým z následujících onemocnění: alergií na některou ze složek v přípravcích, žlučníkovými kameny, metabolickým onemocněním, onemocněním jater, srdce a ledvin, cukrovkou, poruchou metabolismu minerálů či závažným psychickým onemocněním. Keto dieta zároveň není určena pro děti.

Kde zakoupíte speciální proteinové pokrmy?


Pestrou nabídku sladkých i slaných proteinových jídel, nápojů i pečiva najdete v eshopu Victus.

Autor: Prya

Další články z rubriky Zdraví

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Jaké zdravotnické pomůcky je vhodné mít po ruce?

Smůla nechodí po horách, ale po lidech, jak říká staré známé přísloví. To platí i na různé úrazy, které se nám vždycky přihodí v nejméně vhodnou dobu. ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »