InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Porušení unijních omezujících opatření bude trestným činem EU, navrhuje Evropská komise

27.05.2022
Evropská komise navrhuje doplnit porušování omezujících opatření na seznam trestných činů EU. Díky tomu bude možné stanovit společnou základní normu ohledně trestných činů a trestů v celé Unii. Tato společná pravidla by usnadnila, aby se porušování omezujících opatření ve všech členských státech vyšetřovalo, stíhalo a trestalo stejně.
Místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová | Foto: EP
Porušení omezujících opatření splňuje kritéria stanovená v čl. 83 odst. 1 SFEU, neboť se ve většině členských států jedná o trestný čin. Jedná se rovněž o mimořádně závažnou trestnou činnost, neboť může ohrožovat mezinárodní mír a bezpečnost a má jasný přeshraniční kontext, který vyžaduje jednotnou reakci na úrovni EU i na celosvětové úrovni.

Spolu s návrhem předloží Komise rovněž sdělení s přílohou, v němž uvede, jak by mohla vypadat budoucí směrnice o trestních sankcích. Mezi potenciální trestné činy by mohlo patřit: páchání činů či zapojení se do činností, jejichž cílem je přímo či nepřímo obcházet omezující opatření, včetně zatajení majetku, nezmrazení finančních prostředků patřících určené osobě/subjektu nebo držených či ovládaných touto osobou/subjektem nebo účast na obchodu, jako je dovoz nebo vývoz zboží, na něž se vztahují zákazy obchodování.

Jakmile se členské státy Unie dohodnou na iniciativě Komise rozšířit seznam trestných činů EU, předloží Komise legislativní návrh vycházející z doprovodného sdělení a přílohy.

Zpřísnění unijních pravidel pro vymáhání a konfiskaci majetku tak, aby zahrnovala omezující opatření EU


Komise dále předkládá návrh směrnice o vymáhání a konfiskaci majetku. Hlavním cílem je zajistit, aby se trestná činnost nevyplácela. Toho lze dosáhnout tím, že zločince připravíme o jejich neoprávněně nabyté zisky a omezíme jejich možnosti, jak spáchat další trestné činy. Navrhovaná pravidla se budou vztahovat také na porušení omezujících opatření a zajistí účinné vysledování, zmrazení, správu a konfiskaci výnosů pocházejících z porušování omezujících opatření.

Návrh modernizuje pravidla EU pro vymáhání majetku mimo jiné tím, že:
- rozšíří mandát úřadů pro vyhledávání majetku z trestné činnosti s cílem rychle vysledovat a identifikovat majetek osob a subjektů, na něž se vztahují omezující opatření EU. Tyto pravomoci se budou vztahovat i na majetek pocházející z trestné činnosti, včetně urychleného zmrazení majetku, pokud existuje riziko, že by majetek mohl zmizet.

- rozšíří možnosti konfiskace majetku na větší množství trestných činů, včetně porušování omezujících opatření EU, jakmile bude přijat návrh Komise na rozšíření seznamu trestných činů EU.

- zřídí úřady pro správu majetku ve všech členských státech EU s cílem zajistit, aby zmrazený majetek neztratil hodnotu, a umožní tak prodej zmrazeného majetku, který by se mohl snadno znehodnocovat nebo jehož údržba je nákladná.

Místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová uvedla: "Sankce EU musí být dodržovány a ti, kdo se pokoušejí je obejít, musí být potrestáni. Porušení uniijních sankcí je závažným trestným činem a musí mít závažné důsledky. K tomu potřebujeme pravidla platná v celé EU. Jako Unie stojíme za svými hodnotami a musíme se postarat o to, aby ti, kdo Putinův válečný stroj udržují v chodu, za to zaplatili."

Komisař pro spravedlnost a spotřebitele Didier Reynders prohlásil: "Musíme zajistit, aby osoby nebo společnosti, které obcházejí omezující opatření EU, byly pohnány k odpovědnosti. Takové jednání je trestným činem, který by měl být přísně postihován v celé EU. V současné době mohou rozdílné definice trestných činů a sankcí, pokud jde o porušení omezujících opatření, stále vést k beztrestnosti. Musíme zabránit mezerám v předpisech a poskytnout justičním orgánům správné nástroje pro stíhání případů porušování omezujících opatření Unie."

Komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová dodala: "Bossové zločineckých skupin používají k tomu, aby si vynutili mlčení a loajalitu, výhrůžky a zastrašování. Obvykle se však jejich chamtivost projeví přepychovým životním stylem a ten vždy zanechává stopy. Evropská komise nyní navrhuje nové nástroje pro boj proti organizované trestné činnosti, a to sledováním těchto stop. Tento návrh umožňuje úředníkům pro vyhledávání majetku z trestné činnosti provést dva důležité úkony: mohou vysledovat, kde se majetek nachází, a vydat naléhavý příkaz k jeho zajištění. Vysledování umožňuje nalézt majetek a urychlené zajištění poskytuje soudům čas jednat. Tento návrh se bude vztahovat na nové druhy trestné činnosti včetně nedovoleného obchodování se střelnými zbraněmi a vydírání, do výše 50 miliard EUR. Náš návrh se zaměří rovněž na majetek bez prokázaného původu. Osoby stojící v čele zločineckých skupin již nebudou chráněny před trestním stíháním. Skutečnost, že porušení sankcí bude trestným činem, rovněž znamená, že postup proti zločincům bude mnohem rychlejší."

Další články z rubriky Ekonomika

MPO: Více elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jejich rozvoj usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snazší a rychlejší. Vláda schválila usnesení, které Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo spolu s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem ...

Finanční správa začala poplatníkům zasílat údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení da ...

SP ČR: Nařízení o ekodesignu - obava či přínos pro firmy?

Udělat z udržitelnosti pomyslnou normu a napomoci k vytvoření evropského trhu s udržitelnými produkty. To je cílem Nařízení o ekodesignu (ESPR), jehož ...

Ministerstvo průmyslu a obchodu posílí inovační výkonnost firem, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Cíle ...

Obliba elektronických dražeb roste, za 5 let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemců. Celkem za tu dobu proběhlo 2 410 elektronických ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »