InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Bývalá mluvčí Charty 77 Šabatová kandiduje na primátorku za koalici Solidarita

20.05.2022
Bývalá ombudsmanka a mluvčí Charty 77 Anna Šabatová bude nezávislou lídryní koaliční kandidátky Solidarita. Koalice spojuje Zelené, ČSSD a nezávislé osobnosti pro podzimní volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy.
Foto: cssd.cz
Anna Šabatová byla zástupkyní veřejného ochránce práv v letech 2001 až 2007, od roku 2008 do 2013 působila jako předsedkyně Českého helsinského výboru a v roce 2014 se stala na šest let veřejnou ochránkyní práv (ombudsmankou). Nyní chce hájit práva občanů a občanek Prahy, kde žije již skoro 50 let.

Ke své kandidatuře říká: "To spojenectví má velký smysl. Žiji v Praze a nechci, aby město opět mířilo směrem, který v minulých desetiletích utvářela především ODS. Chci Prahu, v níž se lidé pohodlně dostanou do práce, do školy nebo na procházku, chci Prahu, kde se v parném létě nezalknu vedrem, chci Prahu, z níž se lidé nemusí stěhovat, protože neutáhnou náklady na bydlení a energie. Moderní Praha musí být místem pro všechny Pražany, pro naše děti a vnoučata."

Dvojkou na kandidátce bude sociální demokrat Miroslav Dvořák, dlouholetý ředitel organizace poskytující sociální služby a právní pomoc: "Spojení ČSSD a Zelených je koalicí solidarity a zodpovědnosti. Solidarity s těmi, kteří jsou o něco zranitelnější než ostatní a jsou součástí našeho společenství, a zodpovědnosti k přírodě i podobě veřejného prostoru v Praze."

Zelení vysílají na koaliční kandidátku jako svou jedničku Matěje Michalk Žaloudka, urbanistu a zastupitele z Prahy 3. Na společné kandidátce Solidarity zaujme 3. místo. "Budeme hájit dostupné náklady na život a spravedlivý veřejný prostor. Zároveň budeme zárukou udržitelných a ekologických řešení, nejen v klimatické a energetické politice, ale i v územním rozvoji a dopravě," říká.

Na čtvrtém místě společné kandidátky bude Lukáš Ulrych, středoškolský učitel a předseda Mladých sociálních demokratů, na pátém Anna Junková, právnička a členka vedení Zelených.

Anna Šabatová a zástupci obou stran dnes podepsali společné memorandum o spolupráci. Zahájení kampaně plánují na 6. června 2022.

Hlavními tématy koalice by měly být dostupnost bydlení jako základní lidské potřeby, pomoc Pražanům a Pražankám při zvládání nákladů života v Praze, ochrana životního prostředí, přizpůsobení města změnám klimatu a podpora a rozvoj veřejné dopravy.

Zdroj: ČSSD

Další články z rubriky Domácí

Po zimní přestávce vyjíždí VRTmobil opět do regionů

Mobilní informační centrum Správy železnic, tzv. VRTmobil, se po zimní přestávce vrací na cesty. Po celé republice bude objíždět obce v okolí plánovaných vysokorychlostních tratí (VRT), aby místním obyvatelům přiblížil aktuální stav přípravy ...

Bezpečnostní rada státu se zabývala aktuální situací ohledně vnitřní bezpečnosti v Česku

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi projednávanými tématy byly mimo jiné aktuální situ ...

Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku

V Lucemburku se v pondělí 22. dubna 2024 sešli ministři zahraničních věcí členských států EU na pravidelném zasedání Rady EU (FAC). Českou delegaci ve ...

AČR: Charitativní večer na podporu válečných veteránů se blíží. Komu koupí vstupenky pomůžete?

O tom, že je skvělé pomáhat lidem v nouzi, má podplukovník Petr Matouš, velitel 43. výsadkového pluku, zcela jasno. Jeho myšlenka postavit proti sobě ...

ÚOHS povolil fúzi v oblasti prodeje, servisu a pronájmu osobních automobilů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož důsledku má společnost AutoWallis Nyilvánosan Müködö ...

Doporučujeme



Úterý 23.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »