InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Jsou kryptoměny opravdu tak skvělá investice?

20.05.2022
Jsou tajemné. A lidé odjakživa milují tajemství. Málokdo chápe, jak skutečně fungují. Některým lidem přinesli zázračné bohatství. Neopravňuje nás už toto dost k tomu, abychom se o ně fanaticky zajímali?
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com

Co jsou to kryptoměny


Na začátek musíme položit základy. Kryptoměny jsou stále novinkou a mnoho lidí o nich smýšlí v úzkých souvislostech. Vycházejí přitom z novinových titulků, které jsou často na hony vzdálené realitě. Skutečnost je kdesi uprostřed. Kryptoměny nejsou jen platidlo na černém trhu, ale nejsou ani 100% vstupenkou do světa milionářů. Jak to s nimi tedy je?

Kryptoměnu můžeme definovat jako digitální nebo virtuální měnu, která v materiálním světě nemá žádnou reprezentaci. Z toho důvodu je téměř nemožné kryptoměny falšovat. Většina kryptoměn funguje na principu blockchainu. Decentralizované systémy využívající blockchain jsou kartotékou anonymních a nevysledovatelných transakcí po celém světě.

Svoboda kryptoměn


Na rozdíl od klasických jmen, o jejichž počtu a oběhu rozhoduje centralizovaná instituce, kryptoměnám inflace nehrozí. Právě naopak, jsou deflační, což znamená, že jejich cena roste. Žádný vnější činitel nemůže do koloběhu kryptoměn zasahovat a ovlivňovat jejich množství.

Jak získat kryptoměny?


Jsou dva způsoby, jak můžete své investiční portfolio obohatit o virtuální měnu. Jedním z nich je těžba, analogická k těžbě zlata v reálném světě, druhým je nákup za centralizovanou měnu.

Těžba kryptoměn


Tak jako těžba ve skutečném světě, i těžba v tom virtuálním klade na "majitele dolu" velké energetické nároky. Potřebuje výkonné stroje, do kterých musí investovat spoustu peněz, aby surovinu vytěžil. Ta je však natolik hodnotná, že se mu to z dlouhodobého hlediska vyplatí. Při těžbě kryptoměn se sice nevyužívají důlní vozíky, ale bez extrémně výkonného počítačového systému se neobejdete. Těžbou je v tomto případě ověřování transakcí čekajících na zařazení do blockchainu.

TIP: Těžbu kryptoměn jednotlivcům nedoporučujeme z důvodu stále se zvyšujících vstupních nákladů na nákup hardwaru a snižující se odměny.

Nákup kryptoměn


Nákup kryptoměn je jednodušší než jejich těžba. Nakupovat kryptoměny můžete ve speciálních kryptoměnových automatech. Najdete je také v Čechách, hlavně v obchodních domech a supermarketech.

Druhou možností je nákup kryptoměn od brokera, tedy od finanční instituce. Princip je stejný, jako byste nakupovali dluhopisy nebo cenné papíry.


Zdroj: Unsplash.com

Nejpopulárnější kryptoměny


Na trhu naleznete více než 1000 různých kryptoměn. Některé z nich nemají budoucnost a jsou jen spekulací, jiné si získávají pozornost ekonomů z celého světa.

Bitcoin


Co by to byl za článek o kryptoměnách, kdybychom se v něm nezmínili o Bitcoinu, byť jen ve zkratce. Je to nepochybně pionýr celé virtuální měny a pro většinu laiků je symbolem kryptoměn jako takových. Vznikl ještě v roce 2009. Za jeho tvůrce označujeme Satoshiho Nakamota, který do dnešního dne zůstává v utajení. Existují spekulace, že to není jednotlivec, ale celá skupina anonymů.

Ethereum


Ethereum vlastně není název měny, ale platformy. Samotná měna se nazývá Ether a do oběhu se dostala v roce 2015. Jedná se o takzvanou next-generation kryptoměnu.

Litecoin


Litecoin vznikl již v roce 2011, tedy dva roky po Bitcoinu. Maximální počet Litecoinů je nastaven na 84 milionů.

Proč byste měli investovat do kryptoměn


V první řadě je třeba si uvědomit, že kryptoměny jsou stále ještě v plenkách. Před třiceti lety si nikdo nedokázal představit, že budou počítače vážit méně než několik stovek kilo a stanou se součástí našich každodenních životů. Stejná budoucnost čeká s největší pravděpodobností i kryptoměny.

S investováním byste měli začít co nejdříve. Zatím kryptoměnám mnoho lidí nedůvěřuje, a proto jsou jejich těžba i nákup snazší. Naopak, stále hlasitěji se mluví o vstupu velkých finančních korporací s vysokým kapitálem do světa virtuálních měn. Příliv kapitálu zvýší hodnotu kryptoměnového trhu. Diverzifikujte své investiční portfolio a připravte se na budoucnost, které bude vládnout decentralizovaná měna.

...ale pozor!


Kryptoměny jsou velmi volatilní. Co to znamená? Volatilita vyjadřuje nestabilitu jejich hodnoty. Ta dokáže během jednoho dne vzrůst o 100 % a další den klesnout o 300 %. Investovat byste proto měli vždy jen tolik peněz, kolik si se svým příjmem můžete dovolit.

Závěr


Kryptoměny jsou stále pro většinu běžných lidí velkou neznámou. Proto na investičním portálu winsidetrading.com naleznete další informace o tomto tématu.

Virtuální měna může obohatit vaše investiční portfolio. Myslete dopředu. Budoucnost patří digitalizaci. Jak už dnes můžeme vidět, nevyhnula se ani financím a můžeme směle předpokládat, že s postupem let bude proces digitalizace ještě intenzivnější.

Autor: WP
Fotogalerie:

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »