InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Národní ekonomická rada vlády bude mít 19 členů z řad renomovaných ekonomů

19.05.2022
Vláda Petra Fialy rozhodla na schůzi ve středu 18. května 2022 o obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády. Zároveň schválila její nový statut a její složení. Národní ekonomická rada vlády bude mít 19 členů z řad renomovaných ekonomů, jejím koordinátorem se stal předseda představenstva Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
K obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády jakožto svého poradního orgánu kabinet Petra Fialy přistoupil v reakci na současné problémy české ekonomiky způsobené dopady pandemie nemoci covid-19, neúměrným růstem cen energií a důsledky ruského vpádu na Ukrajinu. NERV se zaměří především na opatření v oblasti podpory podnikatelského prostředí a zaměstnanosti, finančního sektoru a veřejných financí tak, aby stát byl schopen dostát zajišťování poskytování veřejných statků a současně zmírnil negativní dopady na reálnou ekonomiku.

"Od obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády si slibujeme posílení odborného zázemí, expertní síly, která podporuje vládu a její rozhodnutí a přináší i nové impulsy. Když se podíváte na její složení, uvidíte, že inovační potenciál, schopnost dívat se na věci jiným pohledem se tam určitě bude projevovat, a my se na spolupráci určitě těšíme," uvedl premiér Petr Fiala.

Národní ekonomická rada vlády je složena z předních českých ekonomek a ekonomů, kteří mají dlouholeté zkušenosti v práci pro veřejný i soukromý sektor. Členy NERV se s účinností od 18. května stali:

Martin Diviš
Generální ředitel pojišťovny Kooperativa a prezident České asociace pojišťoven. Je také členem koncernového vedení Vienna Insurance Group.

Libor Dušek
Ekonom působící na Právnické fakultě Univerzity Karlovy jako vedoucí katedry národního hospodářství a projektu Legal Data Hub. Zaměřuje se na výzkum ekonomie práva, nelegálního jednání a daňové politiky. Dříve působil mj. na institutu CERGE-EI v akademických i manažerských pozicích.

Dita Formánková
Zakladatelka neziskové organizace Czechitas, institutu neformálního vzdělávání v digitálních a technických dovednostech a rekvalifikace žen do IT. Globální ředitelka pro diverzitu a inkluzi a spolupráci s komunitami v Avast Software. Působí ve správních radách neziskových organizací a dříve jako datový analytik a IT Risk Specialist v EY. Držitelka EU Citizenship Prize, SXSW Community Service Award a New Europe 100 innovators.

Mojmír Hampl
Ekonom, bankéř a publicista. Zastával funkci viceguvernéra České národní banky a ředitele služeb pro finanční sektor v KPMG Česká republika. Je jedním z tříčlenné Národní rozpočtové rady.

David Havlíček
Poradce předsedy vlády. Odborník na ekonomickou analýzu, vedoucí Úseku finančního a správy pojistných událostí v EGAP, v minulosti působil na Úřadu vlády jako vedoucí oddělení ekonomických analýz. Spoluautor knihy Investor 21. století.

Tomáš Havránek
Profesor ekonomie na Univerzitě Karlově. Zabývá se makroekonomií, mezinárodním obchodem a měnovou politikou. Je vedoucím oborové rady pro ekonomii Grantové agentury Univerzity Karlovy. Působil jako poradce viceguvernéra ČNB a také jako zástupce ČR za ekonomii a finance v panelu hodnotitelů pokročilých grantů Evropské výzkumné rady.

Helena Horská
Členka poradního týmu předsedy vlády. Hlavní ekonomka a členka Dozorčí rady Raiffeisenbank. Členka Vědeckého grémia České bankovní asociace, odbornice na měnovou politiku, přednáší na vysokých školách.

Pavel Hroboň
Lékař a ekonom. Má zkušenosti z Ministerstva zdravotnictví, kde působil jako náměstek ministra zdravotnictví zodpovědný za zdravotní pojištění, léky a zdravotnické prostředky. V současnosti je též aktivní v Advance Institute, kde má na starosti například oblast analýzy a výzkumu zdravotnických systémů a informačních technologií ve zdravotnictví.

Petr Janský
Ekonom a akademik na Univerzitě Karlově, kde je vedoucím katedry evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky. Ve svém výzkumu se věnuje veřejným financím, daním a nerovnosti. Má zkušenosti s aplikováním kvantitativních metod, využíváním různých datových zdrojů i s řízením evropských projektů. Je členem představenstva České společnosti ekonomické.

Ján Lučan
Člen představenstva ČSOB. Má za sebou více než 20 let profesních zkušeností a práce pro skupiny ČSOB a KBC. Jeho zkušenosti jsou zejména v oblasti práva, podnikového a institucionálního bankovnictví, fúzí a akvizic.

David Marek
Hlavní ekonom společnosti Deloitte. V minulosti působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a na pozici hlavního ekonoma a člena představenstva ve společnosti Patria Finance. Je členem České společnosti ekonomické, a poradcem Hospodářské komory České republiky.

Daniel Münich
Poradce předsedy vlády. Akademický ekonom se specializací na ekonomii práce, veřejného sektoru, školství a vzdělávání a hodnocení dopadů veřejných politik a vědy. Působí v IDEA při CERGE-EI.

Pavel Neset
Ekonom působící v akademickém prostředí. Je vedoucím Katedry ekonomie a práva na Škoda Auto Vysoké škole. V minulosti působil například jako proděkan pro pedagogickou činnost na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze.

Zuzana Ceralová Petrofová
Prezidentka společnosti PETROF a úspěšná manažerka. V roce 2014 získala titul Manažerka roku 2014. Pravidelně se objevuje v žebříčku nejvlivnějších žen ČR časopisu Forbes a mezi nejlepšími manažerkami ČR.

Jan Procházka
Předseda představenstva státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a je též předsedou dozorčí rady Budějovického Budvaru. V minulosti byl členem Národní ekonomické rady vlády, kde vedl skupinu pro Klíčové výkonnostní ukazatele státní správy.

Daniel Prokop
Sociolog a zakladatel výzkumné organizace PAQ Research. Deset let působil ve výzkumné agentuře Median, z toho tři roky v jejím vedení. Zaměřuje se na témata chudoby a sociální nerovnosti v české společnosti. Pozornost vzbudila jeho kniha Slepé skvrny z roku 2019.

Aleš Rod
Ekonom, odborník na oblast ekonomie regulace a ekonomie veřejného sektoru s aplikacemi především v energetice, finančním sektoru, závislostním chování nebo odpadovém hospodářství. Působí jako člen správní rady a ředitel výzkumu v CETA - Centru ekonomických a tržních analýz, na odborných projektech spolupracuje s tuzemskými i zahraničními institucemi z veřejného, soukromého i neziskového sektoru. Je také členem správní rady Anglo-American University a Spotřebitelského fóra.

Dominik Stroukal
Hlavní ekonom Platební instituce Roger a vedoucí katedry ekonomie na VŠ CEVRO institut. V minulosti působil jako hlavní ekonom finanční skupiny Roklen a ředitel Liberálního institutu a Ludwig von Mises Institutu pro ČR a SK. Je autorem první české knihy o Bitcoinu, či knihy Ekonomické bubliny.

Petr Zahradník
Makroekonomický analytik, specializující se na téma hospodářské politiky EU. Je členem týmu ekonomických a strategických analýz České spořitelny a poradcem prezidenta Hospodářské komory České republiky. V letech 2015-2020 byl členem Evropského hospodářského a sociálního výboru, kde nyní působí jako ekonomický expert. Je též poradcem ministra pro evropské záležitosti a je aktivní v publikační a akademické činnosti.

Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvýšení daňového základu o 5,8 mld. Kč a snížení daňové ztráty o 1,2 mld. Kč, což vedlo k doměření ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Ministr Síkela zamířil s podnikateli do Severní Makedonie a Albánie

Rozvinout stávající obchodní vztahy nebo navázat nové byznysové kontakty v Severní Makedonii a Albánii se během následujících dvou dní pokusilo celkem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »