InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Česko obdrží od Německa darem 15 tanků Leopard 2 A4

18.05.2022
Ve středu 18. května informovala ministryně obrany Jana Černochová Vládu České republiky, že se s německou ministryní obrany Christine Lambertovou dohodla na daru 15 tanků Leopard 2 A4. Obě strany zároveň začnou jednat o možnosti pořídit pro Armádu ČR v dalších letech až 50 tanků nejmodernější verze 2 A7+.
Ilustrační snímek, Leopard 2 A7 | Foto: Krauss-Maffei Wegmann
"Německo je dlouhodobě naším klíčovým ekonomickým partnerem. V oblasti obrany to ale dlouho neplatilo a to chceme změnit, nejen v oblasti tankového vojska, ale v bilaterální spolupráci celkově. Věřím, že díky tomu bude naše armáda silnější a naše země bezpečnější," ocenila ministryně Černochová.

Ještě letos by se měl uskutečnit dar, kterým německá strana oceňuje, jak intenzivně Česká republika od počátku ruské invaze podporuje Ukrajinu dary vojenského materiálu. Základem tohoto daru bude 15 tanků Leopard 2 A4, z toho 14 bojových a jednoho vyprošťovacího. Součástí dodávky, kterou zajistí německý obranný průmysl, budou také náhradní díly a munice.

Aby se dar mohl realizovat, je potřeba uzavřít smlouvu, na které se již pracuje. Předpoklad je, že k podpisu bude možné přistoupit v průběhu léta. Nejpozději do šesti měsíců od podpisu bude dodán první tank Leopard 2 A4 a ostatní budou následovat krátce poté. Ministerstvo obrany navíc počítá s tím, že darované tanky budou v budoucnosti modernizovány na verzi 2 A7+.

V letošním roce také bude zahájen výcvik českých vojáků v Německu a následně bude probíhat intenzivnější kombinovaný výcvik českých a německých tankistů i na českém území. Tento přístup zajistí rychlejší přechod na novou platformu a podpoří bilaterální spolupráci obou zemí.

Resort obrany současně začne vyjednávat o pořízení dalších tanků Leopard v nejmodernější verzi 2 A7+. Cílem je v následujících letech pořídit až 50 kusů v různých modifikacích.

"Tanky Leopard má ve výzbroji řada spojenců v rámci NATO i naši blízcí sousedé, třeba Maďarsko nebo Polsko. Toto přezbrojení přispěje také k vytvoření těžké brigády v souladu s našimi aliančními závazky," vysvětlila ministryně obrany.

Nákup nových tanků i modernizace bude prováděna ve spolupráci s německou vládou, jejíž armáda plánuje nákup a modernizaci vlastních tanků Leopard 2. Tento přístup zajistí srovnatelné ceny a efektivní vynaložení prostředků. Zároveň se jedná o příležitost, jak zajistit maximální zapojení českého obranného průmyslu, a to nejenom do dodávek a modernizace pro českou armádu, ale i pro daleko rozsáhlejší dodávky pro armádu německou.

Leopard 2 je německý hlavní bojový tank průběžně vyvíjený od 70. let 20. století do současnosti německou společností Krauss-Maffei Wegmann. První verze tohoto tanku vstoupila do služby v roce 1979, v následujících letech postupně nahrazovaly starší typ Leopard 1.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Domácí

CzechInvest začíná spolupracovat s padesátkou nových startupů v projektu Technologická inkubace

V rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace agentura CzechInvest podpoří 53 startupů částkou přes 135,5 milionu korun. Převládá oblast umělé inteligence a kreativní ...

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společn ...

Suroviny a recyklovatelné materiály zbytečně končí na skládkách a ve spalovnách

Arnika varuje před zvyšujícím se tempem, v jakém v poslední době přibývají v České republice plány na stavbu spaloven (či takzvaných "zařízení na ener ...

MŠMT: Novela zákona o vysokých školách zlepšuje podmínky pro studium doktorandů

Vláda schválila novelu zákona o vysokých školách, kterou předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek spolu s ministryní pro vědu, vý ...

Vláda rozšířila sankční seznam a schválila další příspěvek České republiky na podporu Ukrajiny

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem ve výši 1,2násobku minimální mzdy. Počítá s ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »