InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit osm miliard lidí prodiskutují odborníci na veletrhu vědy v Praze

18.05.2022
Veletrh vědy je za dveřmi. Po dvouleté koronavirové pauze přináší festival, který pořádá Akademie věd ČR, opět bohatý program. Od 2. do 4. června se v pražských Letňanech uskuteční tři panelové diskuse, nebudou chybět oblíbené science show, přednášky o vesmíru nebo o budoucnosti plodin, které by uživily planetu. Té se zúčastní i předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.
Foto: veletrhvedy.cz
Panelové diskuse vedené moderátorem Václavem Moravcem se uskuteční během všech tří dnů Veletrhu vědy vždy od 13 hodin. Ve čtvrtek 2. června budou o tématu Češi na vlnách solidarity diskutovat Jan Lukačevič z organizace Energii lékařům, Adriana Černá (Člověk v tísni) a sociolog Tomáš Kostelecký ze Sociologického ústavu AV ČR.

Diskutující se zaměří mimo jiné na otázky, zda umí Češi pomáhat, jestli jsme štědrými dárci, jak solidární býváme v případě náhlé pohromy, kterou může být například epidemie, válka nebo živelná katastrofa, ale zamyslí se také nad dlouhodobou a pravidelnou podporou.

Pátečním tématem panelové diskuse bude COVID-19 a informace s ním spojené. Své názory představí divákům biochemici Adéla Šimková a Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, publicista Vojtěch Gibiš a studentka medicíny Kristýna Blažková. Debata se zaměří na to, jak složité bylo v pandemické době vyvracet dezinformace, jakou roli sehráli vědci a jakou novináři.

Poslední z panelových diskusí se v sobotu 4. června zaměří na nejbližší budoucnost, která má kvůli aktuálnímu dění mnoho otazníků. Hostem bude například jaderná fyzička Dana Drábová.

Cesta do vesmíru i za dostatkem potravin


Kromě panelových diskusí nabídne Veletrh vědy v rámci doprovodného programu i další zajímavé hosty a témata. Mladší žáci se mohou vydat s Krtkem do vesmíru nebo se dozvědět zajímavosti spojené se vznikem sluneční soustavy. Nebudou chybět ani oblíbené science show plné působivých efektů. Příběh prvních raket v sobotu představí mladý popularizátor chemie Jakub Štěpánek.

Pátečním lákadlem je téma cílových genových editací rostlin. Předsedkyně Akademie věd ČR biochemička Eva Zažímalová s rostlinným genetikem Jaroslavem Doleželem nabídnou odpovědi na otázky, proč jsou genově editované plodiny cestou, jak uživit lidstvo, proč se jich lidé nemusí bát a zda jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Na všechny doprovodné akce Veletrhu vědy, které jsou zdarma, je nutná registrace předem na internetových stránkách www.veletrhvedy.cz.

Autor: Michaela Váňová

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »