InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Královéhradecký kraj staví druhou část opočenského obchvatu

18.05.2022
Stavba druhé etapy přeložky silnice II/298, jíž se dokončí obchvat města Opočna, dnes oficiálně začala slavnostním poklepáním základního kamene. Terénní práce ale na místě probíhají již od konce února. Zakázku v hodnotě téměř 219 milionů korun včetně DPH vysoutěžily společnosti M-SILNICE a EUROVIA. Celkové náklady budou 235 milionů korun včetně DPH. Stavba bude trvat tři roky a propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Přeložka je nezbytná vzhledem k dopravní situaci ve městě. "Centrum Opočna je zvláště v posledních letech zatížené nadměrnou dopravou. První část ochvatu, kterou kraj dokončil před téměř dvěma lety, přinesla místním jen dílčí úlevu. Tato stavba je významná vzhledem k dopravnímu napojení na nově dokončenou dálnici D11 do Jaroměře a také jako přístupová komunikace do Orlických hor," říká hejtman Martin Červíček.

Délka úseku je půl druhého kilometru. Je tedy kratší než zprovozněná část, ale po technické i finanční stránce mnohem náročnější.

"Komunikace musí překlenout údolí Zlatého potoka. Nový most o čtyřech polích bude mít rozpětí 129 metrů a šířku 12,5 metru. Stavba se navíc musí vypořádat se ztíženými geologickými podmínkami údolní nivy. Je také nezbytné vystavět tři opěrné zdi," vysvětluje první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.

Součástí stavby budou přeložky účelových komunikací, kanalizačních a vodovodních přípojek a veřejného osvětlení. Vyžádá si úpravu meliorací a následnou rekultivaci okolí. Vzniknou také nové chodníky a nové nasvícení kruhové křižovatky.

Během skrývky ornice došlo k archeologickému nálezu - pozůstatků dvou chat čtvercového půdorysu a zbytků keramiky. Jedná se o stopy germánského osídlení z období 100 až 250 let našeho letopočtu.

Dobrou zprávou pro motoristy je, že většina stavebních prací bude probíhat bez dopadu na silniční provoz. Omezení si vyžádá pouze závěrečné napojení na stávající silniční síť. Stavbu dodavatelé dokončí na jaře roku 2025.

Stavba první dvoukilometrové části obchvatu Opočna za zhruba 150 milionů korun skončila v létě 2020. Začala v březnu roku 2019.

Přípravu, administraci a realizaci této akce zajišťuje oddělení průmyslových zón Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI). Stavba bude financována prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) v rámci Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Dopravní podnik hl. m. Prahy opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou tramvajové tratě na Letenském náměstí. Práce zde potrvají do neděle 28. dubna 2024 do zhruba půlnoci. Z tohoto důvodu bude obousměrně přerušen ...

Projekt Naše stopy v NATO zabodovaly na jihu Čech. Vzdělávací projekt o armádě si škola pozvala už podruhé

Obléknout si protichemický ochranný oblek, vyzkoušet srdeční masáž nebo si prohlédnout pyrotechnický materiál. To vše bylo náplní projektu Ministerstv ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

V Mněticích a Ostřešanech se chystají opravy silnic a mostů, doprava bude omezena

Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) v blízké budoucnosti zahájí opravy silnic a mostů v bezprostřední blízkosti krajského města. Staveb ...

V Benešově u Prahy se v sobotu uskuteční Regionální den PID

V sobotu 20. dubna 2024 se ve vlakové stanici a v autobusovém terminálu v Benešově u Prahy uskuteční Regionální den PID. Téměř po celý den od 10:00 do ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »