InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Válkou sužované Ukrajině i uprchlíkům v Česku pomáhá Charita Česká republika

04.05.2022
Válka na Ukrajině trvá přes dva měsíce. Díky štědrým dárcům jsme na sbírkovém účtu Charita pro Ukrajinu shromáždili 157 300 000 korun. Jak peníze pomáhají?
Foto: charita.cz
Charita Česká republika spolupracuje s partnerskou organizací Charita Ukrajina. Díky tomuto dlouholetému partnerství tak můžeme bezprostředně a cíleně reagovat na potřeby lidí zasažených válkou. Dodáváme materiální pomoc našim partnerům v ukrajinské Charitě v oblastech bojů. Pomáháme uprchlíkům na hranicích, na cestě ze země i vnitřně vysídleným. Ve spolupráci s českými úřady poskytujeme pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice. Široká charitní síť nám umožnuje poskytovat kvalifikované služby na celém území republiky.

Od prvního dne vpádu ruských okupantů na území Ukrajiny jsme ze sbírky realizovali celkem 26 900 000 korun, z čehož 56 % připadá na humanitární pomoc na místě konfliktu a 44 % na pomoc válečným uprchlíkům v Česku. Celkový objem dosud poskytnuté humanitární pomoci činí téměř 15 milionů korun.

"Na Ukrajinu vypravujeme kamiony a vlaky s elektrocentrálami, generátory a akumulátory, trvanlivými potravinami a konzervami pro dospělé, s dětskými výživami, vodou, dekami, lehátky, s hygienickými potřebami a lékárničkami i dalším zdravotnickým materiálem včetně dvou inkubátorů. Součástí naší práce je krom přímé finanční pomoci a dodávek materiální pomoci též zajištění přístupu ke zdravotní a psychosociální péči v zasažených oblastech, stejně tak jako podpora vnitřně vysídlených osob. Lidem prchajícím před válkou pomáháme také v Moldavsku, kde jsme po dlouhodobé partnerské spolupráci založili v roce 2017 misi Charity Česká republika a kde jsme nyní vybavili tři střediska pro ukrajinské uprchlíky. Moldavské misi jsme do současnosti poskytli humanitární a finanční pomoc v objemu 6 milionů korun," říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika, a dodává: "Na realizaci pomoci uprchlíkům v Česku jsme zatím rozdělili 11 500 000 korun jednotlivým arcidiecézním a diecézním Charitám, které peníze využívají operativně dle potřeb v daném regionu, a nyní už připravujeme k distribuci dalších 26 100 000 Kč."

Charita Česká republika má s poskytováním pomoci cizincům dlouholeté a celorepublikové zkušenosti. Široká síť zahrnující na 300 Charit nám umožnuje poskytovat služby na celém území republiky. Dlouhodobě podporuje cizince v situacích, které nedokážou sami řešit - ať už se jedná o problémy běžného života, anebo neočekávané krize a mezinárodní katastrofy. Při realizaci pomoci ukrajinským uprchlíkům na území ČR úzce spolupracujeme s Ministerstvem vnitra, Správou uprchlických zařízení, Integračním centrem Praha, dále s ostatními neziskovými organizacemi a samozřejmě s množstvím dobrovolníků a kolegů z ostatních Charit.

Provozujeme již několik let bezplatnou a anonymní informační linku v českém i ukrajinském jazyce. "Kromě základních informací, důležitých a užitečných telefonních čísel či adres nabízíme také tlumočení a v neposlední řadě i psychosociální podporu. Naši operátoři jsou totiž odborně proškoleni v krizové intervenci a umějí pomoci každému, kdo se na ně obrátí," přibližuje Klára Boumová, manažerka Charity pro advokační činnost v oblasti migrace.

Na této lince jsme zaznamenali výrazný nárůst dotazů, takže jsme rozšířili provozní dobu a posílili ji i kapacitně. Kolegové jsou pod náporem dotazů týkajících se možností příjezdu do ČR, příležitostí sehnat ubytování a zaměstnání, vyřizování formalit potřebných pro dočasný pobyt v Česku a podobně. Linka je nyní dostupná každý všední den od 9 do 13 a od 14 do 18 hodin.

"Na některých pobočkách Odborů azylové a migrační politiky (OAMP) poskytují diecézní Charity přímou asistenci. Pomáhají například s vyplňováním formulářů, tlumočí, usnadňují komunikaci mezi cizinci a úředníky. Jedná se zejména o Prahu, Brno, Hradec Králové, Plzeň a České Budějovice. Charitní koordinátoři v diecézích organizují pomoc příchozím - zajišťují potravinovou i materiální podporu, zajišťují ubytování, shromažďují nabídky pomoci i žádosti o ni. Naší významnou posilou je síť dobrovolníků, kteří po vypuknutí války okamžitě nabídli pomoc," dodává Klára Boumová.

Do pomoci se zapojil také tým Young Caritas v Praze. Za pár dní od vypuknutí ruské invaze tým vybudoval širokou síť dobrovolníků. Během tří týdnů též proškolil na 40 studentů i zaměstnaných, kteří v tuzemsku pomáhají příchozím z Ukrajiny rychle se zorientovat v novém prostředí. Pomáhají hlídat děti ukrajinským maminkám, asistují sociálním pracovníkům či dělají průvodce ukrajinským rodinám.

Zdroj: Charita ČR

Další články z rubriky Domácí

Potravinářská inspekce odhalila v Tescu fazole s nadlimitním množství herbicidů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci pravidelných kontrol zjistila a neprodleně zakázala uvádět na trh nevyhovující potravinu FAZOLE ČERVENÁ TESCO, v balení 500 g, s datem minimální trvanlivosti do: 06.07.2025, země původu: ...

V měsíci únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných hmot

Česká obchodní inspekce monitorovala kvalitu pohonných hmot v měsíci únoru 2024. Odebrala 171 vzorků, 5 vzorků nevyhovělo stanoveným jakostním požadav ...

ÚOHS povolil skupině Colt převzít výrobce střeliva Sellier & Bellot a.s.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů Colt CZ Group SE a Sellier & Bellot a.s. (dále jen "skupina C ...

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší stupeň I ani nepočítá s pravidelným růstem příspě ...

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů ve shodě se zástupci vysokých škol

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy schválilo začátkem dubna 2024 nová pravidla pro vysokoškolské studijní programy, které vedou ke kvalifika ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »