InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V Karlovarském kraji se po dvou letech omezení opět otevírají lázně

02.05.2022
Po dvou letech omezení kvůli koronaviru se tuzemské lázně chystají v květnu a červnu slavnostně přivítat návštěvníky. Začíná tradiční lázeňská sezóna. S plnou parádou se postupně otevřou Karlovy Vary, Mariánské lázně, Františkovy Lázně, Jáchymov, Lázně Libverda, Luhačovice, Jeseník aj. Přinášíme přehled, jak bude zahájení v tuzemských oázách pro zdraví a pohodu vypadat.
Lázně Karlovy Vary | Foto: pixabay.com
Slavnosti českých lázní odstartují 6. - 8. května tradičně v Karlových Varech. Letos jde už o 665. sezonu. V sobotu čeká hosty družina Karla IV., svěcení pramenů papežským nunciem nebo fanfáry ze Zámecké věže. Pak se slavnosti každý víkend přesouvají do dalších lázeňských měst Karlovarského kraje. 13. - 15. května v Mariánských Lázní oživí zapomenutou tradici: oslavu Dne Matek. 21. května projde Františkovými Lázněmi pochod mažoretek, 28. května si v Jáchymově mimo jiné prohlídkou štoly Astoria připomenou 110. výročí založení Radium Palace. 4. června v Lázních Kynžvart vystoupí mažoretky, uskuteční se žehnání pramenů a bude možné si vyzkoušet vybrané procedury.

"V roce 2019, tedy před covidem, do tuzemských lázní přijelo 884 tisíc hostů, z toho bylo 55 % Čechů, 24 % Němců a 7 % Rusů. Dva ze tří lázeňských návštěvníků mířili do Karlovarského kraje. Lázně bývaly zejména o bonitních klientech, ty nejžádanější v Karlovarském kraji často o hostech z Ruska. Protože je teď kromě koronaviru vše složitější kvůli válce na Ukrajině, v CzechTourismu se zabýváme i tím, kdo výpadek ruské klientely nahradí," říká ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Jan Herget a dodává: "Naším hlavním trhem pro české lázně je Německo. Pracujeme na tom, aby ruské návštěvníky alespoň částečně nahradili hosté z Blízkého východu (státy GCC) a částečně Izraele. Věříme, že pomůže nejen naše kampaň, ale i spolupráce s letištěm Praha na přímých leteckých spojeních s Blízkým východem."
 
"Pro Karlovarský kraj je lázeňský cestovní ruch klíčový. V roce 2019 znamenal na 549 tisíc hostů, přičemž v této části ČR jako v jediné převažovali zahraničí návštěvníci lázní," říká ředitelka odboru produktového managementu a regionální spolupráce České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Veronika Janečková a dodává: "I proto v Karlových Varech od 23. do 24. května ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj, městem Karlovy Vary a za podpory Karlovarského kraje chystáme výroční Travel Trade Day. Tj. obchodní jednání českých podnikatelů, regionů a dalších subjektů působících v cestovním ruchu s mezinárodními odběrateli. A to s cílem podpořit návštěvnost České republiky."

"Lázně v Karlovarském kraji zažily kritické dva roky spojené s covidovou krizí, s odlivem ruských lázeňských hostů se navíc musely přeorientovat na jiný typ návštěvníků a přizpůsobit nabídku na míru i české klientele. Pro všechny je to velká výzva a jsem přesvědčen, že díky vysoké úrovni naší lázeňské léčebné péče a atraktivitě regionu bude nová sezóna jednoznačně úspěšná. V závěru května u nás rovněž přivítáme účastníky Travel Trade Day, což je příležitost k výměně aktuálních informací mezi aktéry v cestovním ruchu z ČR i zahraničí a platforma k řešení a uzavírání smluv. Karlovarský kraj to vnímá jako prestižní událost, kterou hrdě podporujeme," zdůrazňuje hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a připomíná, že Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně jsou zajímavým cílem návštěvníků také proto, že byly v loňském roce zapsány na seznam UNESCO.

Program k zahájení lázeňské sezóny v Karlovarském kraji je na www.zivykraj.cz.
 
Slavnosti chystají i jinde v České republice. Už 868. sezónu zahájí nejstarší středoevropské lázně Teplice v Čechách. Od 27. do 29. května se střed města promění v jednu velkou slavnost pod širým nebem. Hudební scény různých žánrů nabídnou koncerty, letní kino, muzikál, historické tržiště i poděkování teplickým vodám za jedinečný dar. A v předvečer dané akce 26. května se uskuteční Beethovenův festival, tedy série 20 koncertů s mezinárodní účastí.
 
Lázně Libverda připravily farmářské trhy. Budou se konat každou první sobotu od dubna do září. Termíny na www.lazne-libverda.cz/cz/trhy.
 
Lázně Mšené vstoupí v sobotu 7.května do 226. sezóny. Na návštěvníky čeká třeba výstava historický traktorů a motocyklů JAWA, stánky s nápoji a s ochutnávkou vín a sýrů. Program je k dispozici na www.msene.cz.
 
"Misi Velichovky" připravili na 8. května Lázně Velichovky. Při 7. výročí otevření lázní čeká návštěvníky komentovaná přehlídka historických vozidel z 2. světové války, veteránů, ukázka dobového vojenského tábora, vystoupení mažoretek, řemeslné trhy či swingová kapela Swing sextet z Náchoda.

30. výročí založení společnosti Lázně Bělohrad a zahájení sezony oslaví 21. května v Lázních Bělohrad. Chybět nebudou hudební vystoupení, one woman show Haliny Pawlowské, animační program pro děti, sportovní aktivity, food festival, jarmark aj.
 
Janské Lázně v sobotu 4. června budou v duchu česko-polského lázeňství. Vystoupí třeba kapela SLZA, zpěvačka LENNY a další české i polské kapely. Připraveny budou stánky českých a polských řemeslníků, s tamními specialitami, retro plechová autíčka, kreativní dílny či loutkové divadlo. To vše díky projektu "Kouzlo česko-polského lázeňství" spolufinancovaného z Fondu mikroprojektu v Euroregionu Glacensis v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
 
V lázních Třeboň se v sobotu 28. května bude slavit začátek sezony v parku Lázní Aurora. Kromě trhů či hudebních vystoupení čeká návštěvníky žehnání slatině. Oslavy zakončí ve 22.22 ohňostroj nad Třeboní.
 
V Lázních Vráž připravili pro klienty věrnostní program s názvem "Druhý domov". Umožní jim čerpat exkluzivní slevy a cenově zvýhodněné pobyty.

Lázně Lednice zvou 21. května na Májovou slavnost. Mimo tradičního žehnání prameni bude připraven kulturní program i den otevřených dveří lázní s ukázkou procedur. Víc na www.lednicelazne.cz.
 
Festival Otevírání pramenů 6. - 8. května zahájí sezonu v Luhačovicích. Zatímco sobota bude ve znamení pouliční zábavy, neděle bude duchovní a folklórní. Po mši svaté se vydá průvod po pramenech, kterým požehná luhačovický farář. Během akce "Návrat k tradicím" se představí folklórní soubory a pěvecké sbory. 
 
V Jeseníku a Priessnitzových léčebných lázních letos 12. - 15.května oslaví 200.výročí založení Vincenzetosem Priessnitzem. Přijede třeba speciální historický parní vlak s panem Priessnitze a paní Priessnitzovou.
 
Podle Českého statistického úřadu lázně v České republice loni přivítaly 571 208 návštěvníků. Z toho 101 851 hostů bylo ze zahraničí, v ČR v průměru strávili 5,3 nocí. Nejvíce lázeňské klientely bylo z Německa (69 565), následovalo Slovensko (5 667) a Ukrajina (2 104). Zásadní roli v návštěvnosti sehrála trvají pandemie koronaviru, ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 bylo hostů o cca 313 tisíc méně.


Zdroj: Agentura CzechTourism

Další články z rubriky Regiony

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s ...

Kraj Vysočina letos opět přispěje městům s památkami Unesco

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého svět ...

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, ...

V Rokycanech se otevřela první veřejná ekologická toaleta v Česku

Město Rokycany v polovině dubna slavnostně otevřelo novou kompostovací veřejnou toaletu finské technologie, jedinou svého druhu, za účasti finského ve ...

Začátkem května odstartuje na Lipně cyklistická sezona

Otevřením nového úseku Vltavské cyklistické cesty v sobotu 4. května slavnostně začne nová cyklistická sezona v jižních Čechách. První turisté se svez ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »