InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Regionální potravina Libereckého kraje odstartovala 13. ročník potravinářské soutěže

21.04.2022
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel od Davida Stárka nebo Vomáčka cuketová od Martiny Papežíkové.
Foto: regionalnipotravina.cz
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:


"Mám velkou radost, že se v letošním ročníku Regionální potraviny Libereckého kraje podařilo vyhlásit vítěze všech devíti kategorií. A co víc, čtyři zlaté příčky obsadili výrobci, jejichž produkty získaly ocenění úplně poprvé. Nabídka regionálních potravin je tak zase o něco širší a pestřejší. Překvapilo nás množství přihlášených pekařských výrobků - tato kategorie byla letos bezkonkurenčně nejsilnější," zhodnotil výsledky Václav Chábera, koordinátor soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.

Nové kandidáty na značku navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Krajského úřadu Libereckého kraje.

"Označení Regionální potravina vnímám jako jednu z našich konkurenčních výhod, rozhodně nám logo na kysaných dobrotách při jejich propagaci pomáhá. Věřím, že i naši zákazníci si uvědomují, k čemu nás právo toto označení nést zavazuje - dodržování a zlepšování již tak vysoké kvality produktů," řekl Petr Matušík, majitel společnosti SAMIR Kysané zelí, jejíž výrobky získaly opakovaně v minulých letech označení Regionální potravina Libereckého kraje. "Kromě marketingového přínosu si cením také skutečnosti, že projekt podporuje produkci kvalitních potravin a napomáhá zachovávat tradice," dodal Petr Matušík.

Soutěž lokálních produktů probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina.

Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu 4 let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 419 produktů od 321 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.


Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Den železnice v pražských Vršovicích nabídne moderní i historické vlaky

Nádraží a depo Českých drah v pražských Vršovicích se v sobotu 1. června stane dějištěm Regionálního dne železnice. Návštěvníci se během této velkolepé akce mohou těšit na ukázky nejnovějších vozidel, které České dráhy v následujících měsících ...

Česká pošta ve vybraných lokalitách pokračuje v testování mobilní pošty

Česká pošta ve vybraných lokalitách testuje zájem občanů o zajištění poštovních služeb prostřednictvím mobilní pošty. Ta poskytuje nejen základní pošt ...

Pražské letiště se připravuje na silnou letní sezónu, mělo by odbavit přes tři a půl milionu cestujících

Letiště Praha se připravuje na silnou letní sezónu. Dle současných prognóz by jen o prázdninách mělo odbavit přes tři a půl milionu cestujících. Těm b ...

Ve zlínském muzeu zavládla radost z mimořádného úspěchu

Napětí, které panovalo v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně poté, co na konci dubna byla uveřejněna nominace zrekonstruovaného areálu na Ploštině na c ...

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich ...

Doporučujeme



Středa 29.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »