InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi nabídne víkendové akce, prohlídky pro seniory i autokino

19.04.2022
Kromě tradičních akcí, jako jsou Den bezpečnosti či Pradědečkův traktor, proběhnou letos v muzeu zemědělské techniky v Čáslavi také výstava i akce věnované traktorům domácí výroby. Muzeum myslelo i na seniory a nachystalo pro ně speciální komentované prohlídky. Na výstavě Vojáčci v krajině si přijdou na své milovníci vojenské tematiky, nově jsou vystaveny také kočáry a zaujme i venkovní panelová výstava Agrolesnictví - příležitost pro krajinu a zemědělství.
Foto: nzm.cz
Už 21. dubna se uskuteční oblíbený Den bezpečnosti. Akce je určena především dětem z mateřských a základních škol. Koná se od 9 do 13 hodin a děti se budou moci seznámit s činností složek Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby i dalších organizací, jejichž akční ukázky práce proběhnou přímo v areálu muzea. Na dalších stanovištích si budou moci děti prohlédnout například simulátor převrácení vozidla nebo přistavenou techniku. Zpřístupněny budou také vybrané haly muzea se zemědělskou technikou.

Novinkou sezony jsou Seniorské středy. Od května je každá první středa v měsíci věnovaná seniorům, pro které muzeum připravilo komentovanou prohlídku. Začátek programu je vždy v 10 hodin a cena činí 50 korun.

V pátek 13. května pozve muzeum příznivce filmů do autokina. A na který film? Ten si vyberou diváci sami hlasováním, jež proběhne na facebookové stránce Traktory Čáslav. Promítání začne ve 21:30 a vstupné bude 150 korun za vůz. Na místě bude zajištěno občerstvení - pivo, limonády a popcorn.

Během Dne otevřeného depozitáře v neděli 15. května bude šance vidět exponáty z podsbírky zemědělská technika v běžně nedostupném nízkonákladovém depozitáři, který muzeum otevřelo v loňském roce.

Ani letos nebude chybět nejoblíbenější akce čáslavského muzea Pradědečkův traktor. Koná se 4. a 5. června a účastníci opět uvidí zemědělské stroje v chodu. Těšit se mohou na komentovanou přehlídku historických traktorů a dalších strojů. Držitelé řidičského oprávnění na traktor si budou moci na jednom z historických strojů vyzkoušet jízdu zručnosti.

Kdo má rád nablýskaná auta a veterány, budete mít v sobotu 30. července příležitost si je prohlédnout přímo v areálu muzea během Srazu veteránů. Připraven bude doprovodný program, zajímavé soutěže i otevřené depozitáře traktorů, kombajnů a mlátiček.

Historické zemědělské stroje v chodu, slavnostní dožínkový průvod, cimbálová muzika, folklórní tance i ochutnávka produktů lokálních pivovarů, to vše přinesou Dožínky - pivní slavnosti. Naplánované jsou na 27. srpna a součástí programu bude i ukázka vybraných zemědělských strojů v provozu.

Sezonu uzavře akce Domáda - spanilá jízda, vyhlášení soutěže o nejhezčí traktor domácí výroby formou přehlídky těchto traktorů. Připravena bude i soutěže zručnosti, program pro děti a nebude chybět ani hudba k tanci a poslechu.

Zdroj: Národní zemědělské muzeum

Další články z rubriky Regiony

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí již nabylo právní ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »