InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V Královéhradeckém kraji začala stavební sezona a s ní rekonstrukce krajských silnic

11.04.2022
Se začátkem jara odstartovala také stavební sezona a s ní spojené rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy. Během dubna současně poběží 12 staveb napříč regionem, přičemž nejvíce jich bude na Trutnovsku.
Foto: kr-kralovehradecky.cz
"U oprav a rekonstrukcí krajské silniční sítě je naším cílem v letošním roce proinvestovat skoro 1,5 miliardy korun. Se začátkem stavební sezony během tohoto měsíce poběží celkem 12 projektů. Mezi ty nejvýznamnější patří třetí etapa rekonstrukce silnice II/285 z Jaroměře do Nového Město nad Metují, další etapa rekonstrukce silnice II/300 na trase Trutnov - Babí - Královec, druhá etapa rekonstrukce silnice II/280 z Libáně přes Dětenice směrem na hranice se Středočeským krajem, nebo probíhající revitalizace takzvaných polských mostů na silnici II/296 do Pece pod Sněžkou. Tyto stavby představují mnohá dopravní omezení a uzavírky, a proto prosím řidiče o zvýšenou trpělivost a ohleduplnost na jejich cestách," řekl radní pro oblast dopravy Václav Řehoř.

Jičínsko


Od 21. března do první poloviny listopadu na Jičínsku probíhá rekonstrukce silnice na trase Osenice - Dětenice - Libáň. Při opravě úseku z Osenic přes Dětenice až po křižovatku silnic II/280 a III/2806 budou řidiči osobních vozů projíždět stavbou jedním jízdním pruhem.

Při opravě úseku mezi křižovatkami silnic II/280 a III/2806 v Dětenicích po křižovatku silnic II/280 a II/501 v Libáni, dojde v tomto úseku k úplné uzavírce. Objízdná trasa pro osobní automobily povede mezi Libání a po komunikacích III/27940 a III/2806. Tato objízdná trasa se bez kratších časových intervalů předpokládá po celou dobu výstavby.

Objížďky pro nákladní dopravu vedou po celou dobu rekonstrukce po silnici II/279 přes Dolní Bousov, dále po silnici I/16 přes Jičín a poté po silnici I/32 do Kopidlna.

Hradecko


Začátek stavební sezony na Hradecku se týká zejména zahájení rekonstrukce komunikace ze Zachrašťan k začátku průmyslové zóny Zábědov. Stavební práce zde budou probíhat za úplné uzavírky do konce letních prázdnin. Objízdná trasa pro osobní automobily vede po silnicích II/324, III/32414 a III/32412 přes Lužec nad Cidlinou do Nepolis. Nákladní doprava pak povede přes silnice I/11, II/328 a II/324 přes Městec Králové.

Od 4. dubna je pro dopravu plně uzavřena silnice III/32426 v Nechanicích. Uzavírka komunikace by měla trvat do 24. září letošního roku. Obousměrná objízdná trasa vede z Nechanic po silnici II/323 přes Kunčice a Homyle. Dále pak vede po silnici III/32329 do Libčan, zde odbočuje na veřejně přístupnou komunikaci do Radíkovic a následně pokračuje po silnici III/32426 přes Hrádek až ke státnímu zámku Hrádek u Nechanic.

Náchodsko


Silničáři během dubna začnou pracovat na čtyřech projektech na Náchodsku. Stavební práce nyní probíhají mezi Lipím a Náchodem. Do konce října letošního roku se bude opravovat úsek od odbočky z Bartoňovy ulice na ulici Pod Vyhlídkou po odbočku do ulice Pod Lipím. Objízdná trasa pro veškerou dopravu vede přes Nový Hrádek.

Od 11. dubna začne rekonstrukce silnice na trase z Jaroměře do Nového Města nad Metují. V tomto případě stavební práce budou probíhat na více jak 8,6 kilometru dlouhém úseku z Rychnovku přes Jesenici až do Nahořan. Úplná uzavírka potrvá až do 12. listopadu letošního roku a objízdná trasa povede po komunikacích III/28517, I/33, II/285 a II/304.

Hronov čeká od 19. dubna pokračování v rekonstrukci silnice II/303 v intravilánech Velkého Poříčí a Hronova. Stavební práce se uskuteční za úplné uzavírky. Řidičům bude k dispozici do 4. prosince letošního roku objízdná trasa přes Červený Kostelec a Zbečník.

Úplné dopravní omezení nastane také v rámci rekonstrukce silnice II/302 na vjezdu do Broumova za hejtmánkovickým mostem před Střelnici u úřadu města Broumova. Stavbaři zahájí stavební práce 25. dubna a trvat budou do 5. listopadu 2022. Pro automobily vyšší 3,3 metru, dojde k umožnění průjezdu stavbou prostřednictvím semaforu. Ostatní vozidla budou jezdit po komunikacích III/30326, III/3024 a II/302.

Trutnovsko


Na Trutnovsku nyní probíhá rozsáhlá revitalizace takzvaných "polských mostů" v Temném Dole směrem do Pece pod Sněžkou. Přestavba třech mostních objektů probíhá současně a řidiči dotčeným úsekem projíždějí kyvadlově po vybudovaných mostních provizoriích. Toto dopravní omezení by mělo trvat do 23. října 2022.

Od konce března běží také rekonstrukce silnice III/30011. Stavební práce se týkají zhruba 1,5 kilometru dlouhého úseku, od konce obce Zálesí do obce Doubravice a končí u křižovatky se silnicí II/325 v Doubravici, kde dojde také k opravě dešťové kanalizace. Objízdné trasy vedou přes Zálesí, Dvůr Králové a Lipnici u Dvora Králové nad Labem. K obnovení provozu na opravované komunikaci by mělo dojít 12. června. Následovat bude rekonstrukce úseku silnice II/325 v obci Doubravice, ve směru na Bílou Třemešnou.

V dubnu odstartovala rekonstrukce silnice II/300 za obcí Trutnov-Babí směrem do Prkenného Dolu. Kompletní uzavírka více jak 4,2 kilometru dlouhého úseku by měla trvat do 12. listopadu 2022. Objízdná trasa pro vozidla do 6 tun vede přes Bernartice-Křenov a Lampertice. Vozidla nad 6 tun pak musí jet po I/14 přes Trutnov směrem na Voletiny, Zlatou Olešnici, Bernartice, Královec a Žacléř.

S úplnou uzavírkou se řidiči setkají také v Libňatově, kde probíhá kompletní rekonstrukce silnice III/3041, od křižovatky se silnicí II/304, až po konec intravilánu obce. Kromě opravy komunikace dojde také k rekonstrukci dešťové kanalizace, včetně částečné modernizace zdejších mostů. Objízdná trasa v obou směrech vede přes Úpici, Radeč a Maršov u Úpice. Stavební práce zde potrvají do 5. listopadu.

V pondělí 18. dubna začne rekonstrukce druhého úseku silnice III/29920 na trase z Kuksu do Stanovic. Stavební práce začnou na vjezdu do obce Kuks, konec tohoto rekonstruovaného úseku je v křižovatce u obecního úřadu, na výjezdu směrem na Stanovice. Nový povrch vozovky bude tvořit skládaná žulová dlažba žluté barvy, mezi žulové obruby. V části zrekonstruované komunikace dojde také k vybudování železobetonové opěrné zdi. K úplné uzavírce silničního provozu dojde od 2. května, přičemž objízdné trasy povedou směrem od Kuksu přes Choustníkovo Hradiště, dále po silnici II/299, ze které se sjede na silnici III/29925 do Žirče, poté pokračuje po silnici III/29915 a uhýbá na silnici III/29920. Přístup do obce bude po již po dokončeném úseku v minulém roce, od silnice I/37.





Zdroj: Královéhradecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Speciální pasti pomohou při monitoringu sršně asijské

PLZEŇ - Invazní sršeň asijská, která představuje značné riziko pro chovy včel a volně žijící druhy hmyzu, se v České republice poprvé objevila v říjnu předchozího roku v Plzni. Nejnovější nález pochází z letošního února z Hrádku u Rokycan. Klíčovým ...

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá o ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »