InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

V červnu vznikne nové vlakové spojení Prahy se severoněmeckým přístavním městem Flensburg

06.04.2022
Od června se rozšíří přímé vlakové spojení Praha - Hamburg až do Flensburgu na německo-dánské hranici. Provoz vlaku zajišťují České dráhy ve spolupráci s Deutsche Bahn.
Ilustrační snímek | Foto: Správa železnic
"V kooperaci s našimi zahraničními partnery se snažíme průběžně rozšiřovat nabídku atraktivních spojení. Od června tak pojede přímý vlak Českých drah do severoněmeckého Flensburgu, který je vyhledávanou turistickou destinací a představuje bránu pro cesty po železnici do Dánska a Skandinávie," říká Petr Vondráček, ředitel odboru obchodu osobní dopravy Českých drah.

Vlak pojede poprvé v neděli 12. června z Prahy v 10:25 hod. a do Flensburgu přijede večer v 19:07 hod.. Opačným směrem bude jezdit od pondělí 13. června. Plánovaný odjezd z Flensburgu je v 8:31 hod. a do Prahy přijede v 17:35 hod. Spoj EC 174 / 175 Berliner nově zastaví na severu Německa také ve městech Schleswig, Rendsburg a Neumünster. Pro toto spojení budou v nabídce cenově výhodné Včasné jízdenky Evropa.

Vlak poskytuje komfortní a ekologické cestování. Klimatizovaná souprava je vybavena palubní Wi-Fi sítí, cestující mají k dispozici elektrické zásuvky 230 V a USB konektory pro napájení elektroniky, ve vlaku je řazený restaurační vůz i oddíly pro cestující s dětmi, pro cestující na ortopedických vozících nebo pro přepravu jízdních kol. Po většinu trasy je vlak napájen elektřinou z 100% obnovitelných zdrojů.

České dráhy nabízejí v jízdním řádu 2022 přímé vlakové spojení do Německa, Polska, na Slovensko, do Maďarska, Rakouska a Švýcarska. Denně zajišťují vlaky Českých drah přímé spojení do více než 130 zahraničních destinací. Do dalších míst lze cestovat s přestupem na spoje zahraničních partnerů. Včasné jízdenky Evropa lze využít i pro cesty na Slovensko, do Chorvatska, Slovinska, Maďarska, Polska, Rakouska, Švýcarska, Lucemburska, Belgie, Nizozemí nebo Dánska.

Flensburg

Historické hospodářské a kulturní centrum na pomezí německé spolkové země Šlésvicko-Holštýnko a Dánska. Vznik je datován do 12 století. Ve městě se nachází množství historických objektů, církevních staveb, Starý přístav a řada muzeí (městské, přírodopisné, rybářské, lodní dopravy, rumu). Město je známé také díky množství kulturních, společenských a sportovních událostí po celý rok (regata).

Schleswig

Staré vikingské město a historické sídlo zdejších vládců. Ve městě se nachází katedrála s hrobkou dánského krále Frederika I. Dánského. Na hradě Gottorf je rozsáhlé historické a přírodopisné muzeum s unikátními exponáty, jako je vikingská loď Nydamboot nebo mumie Dívky z Windeby, která vznikla přírodní cestou v močálech na severu Německa. U zámku se nachází rozlehlá barokní zahrada. Ve Schleswigu se nachází také jedinečné Vikingské muzeum Haithabu.

Rendsburg

Jedinečný ocelový most přes kanál spojující Severní a Baltské moře. Délka ocelové mostní konstrukce o hmotnosti 17 740 tun má délku 2,5 kilometru. Celková délka včetně příjezdových ramp je 7,5 kilometru. Výška mostu nad kanálem je 42 metrů a umožňuje tak proplouvat i velkým námořním lodím. Na mostě je zavěšen neobvyklý transportér, který zajišťuje přepravu osob a silničních vozidel přes kanál.

Neumünster

První zmínky o osídlení Neumünsteru pocházejí z roku 1127. Vývoj města výrazně ovlivnil textilní průmysl, dnes se v něm nachází textilní muzeum. V okolí řada přírodních rezervací (např. rašeliniště Dosenmoor).

Zdroj: České dráhy

Další články z rubriky Regiony

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni konalo diskusní fórum v rámci projektu ROAD SHOW - ČESKÝ PODNIKATEL JAKO SOUČÁST ...

Z Českých Budějovic se bude přes zimu létat do egyptské Hurghady

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského letiště začne létat ve spolupráci s leteckou společ ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

BMW se během letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vrací před Císařské lázně

Ve dnech od 28. června do 6. července 2024 se Karlovy Vary opět přemění na filmové centrum Evropy a značka BMW bude v roli oficiálního vozu tradičně v ...

Ovzduší v Brně se zlepšuje navzdory narůstající zátěži z dopravy, zjistili vědci z Masarykovy univerzity

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji díky fungujícím opatřením dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou or ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »