InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Vyberte do interiéru správný druh tapety. Co všechno zohlednit?

30.03.2022
V současné době existuje nepřeberné množství tapet, přičemž správně zvolená varianta může místnost opticky zvětšit i prosvětlit, ba dokonce zakrýt nedokonalosti. Hrajte si se světlem, zaměřte se na barevnost a zvolte i vhodný styl. V následujících řádcích vám poskytneme hned několik praktických tipů.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Věděli jste o tom, že i barva výrazně ovlivňuje atmosféru v místnosti? Pokud chcete, aby prostor vypadal větší a strop vyšší, sáhněte po tapetách se studenými barvami (zelená, modrá a fialová). Jemné chladné barvynavozují klid, zatímco syté chladné barvy působí svěže a dramaticky. V místnostech, kde chcete vyvolat pocit tepla, jsou zase vhodnější teplé barvy jako červená, žlutá a oranžová. Fungují dobře v pokojích orientovaných na sever.

Hra se světlem


Do místností orientovaných na sever, v tmavých chodbách a prostorách bez oken zvolte tapety, které budou odrážet světlo. Ideální jsou vzorované tapety ve světlých, případně duhových barvách, a tapety by měly mít hladký povrch. Pamatujte na to, že naopak tmavé barvy světlo pohlcují, a potom se zdá místnost menší. Současně i texturované povrchy mají tendenci ztmavovat.

Skryjte nedostatky pomocí textury


Vzory se skutečnou, respektive domnělou texturou zamaskují nedokonalosti stěn i architektonické nedostatky. V takovém případě se hodí třeba tapety stimulující vzor pytloviny, expandovaného vinylu, tkaniny či látky, dále pak i mramoru, dřeva či kůže.

Zvolte vhodný styl


Formální vzhled vtisknete místnosti tapetou s velkoplošnými vzory a dramatickými barvami. Svěžest prostoru naopak dodají malé motivy, například puntíky. V dětských pokojích se často fantazie neklade a zakoupit můžete třeba tapetu imitující přírodu, pohádkový les a podobně.

Sáhněte po správném vzoru


Pruhy a ostatní vertikální vzory zdůrazňují výšku, naznačují důstojnost a formálnost. Svislé vzory, včetně květinových, zvyšují strop. Vodorovné vzory zdůrazňují šířku, navozují klid a odpočinek, přičemž v úzkých místnostech se nebudete potom cítit tak stísněně.

Nezapomeňte na kombinace


Kombinujte střídmě. Interiér s tapetami bez vzorů může nudit, kdežto v místnostech, kde je naopak příliš mnoho vzorů, se můžete cítit neklidně. Vždy kombinujte takové vzory, které mají stejnou barvu, případně se k sobě barevně hodí.

Kolik tapety budete potřebovat?


Vypočítejte si plochu stěn, které chcete pokrýt tapetou. Změřte vždy stěnu od stropu k podlaze a od jednoho roku k druhému. Získané dva údaje vynásobte a získáte plochu ve čtverečních metrech.

Tapety se prodávají v rolích, přičemž u každé je pak uvedeno číslo, na jakou plochu tapeta vystačí. Vezměte tedy plochu stěn a vydělte ji číslem uvedeným u role. Zjistíte tak, kolik rolí s tapetou potřebujete.

Autor: ID
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »