InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Kompletní průvodce, jak vybrat kusový koberec

29.03.2022
Koberec má velkou dekorativní sílu, přičemž v současné době existuje nespočetné množství provedení, variant, tvarů, velikostí, stylů i materiálů. Pokud se tedy pouštíte do výběru kusového koberce, je nezbytné vzít v potaz i celou řadu faktorů. Pamatujte na to, že příliš malý koberec se v místnosti snadno ztratí, zatímco extrémně velký zase zahalí prostor a přebije stávající vybavení.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Co byste měli zvážit před nákupem koberce?


Pokud jde o kusové koberce, v první řadě si ujasněte, k jakému účelu by měly v jednotlivých místnostech sloužit. Hledáte výrazný model pro sjednocení estetiky? Prahnete po funkčním koberci, který zabrání uklouznutí v prostorách s vysokým provozem? Pokud máte domácí mazlíčky či malé děti, choulostivý vintage styl není ideální volbou. V neposlední řadě se zamyslete nad velikostí a tvarem, stylem či materiálem, délkou vlasu, údržbou i čištěním.

Velikost a tvar jsou vlastnosti, které musíte zohlednit


Při výběru kusového koberce se zajímejte o velikosti, která dokonale zapadne do konkrétní místnosti.

Obývací pokoj. Pokud je pohovka u zdi, zajistěte, aby na koberci byly alespoň její přední nohy i přední nohy případných křesel. Ve velkém obývacím pokoji se sedací soupravou uprostřed místnosti dbejte na to, aby na koberci byly její přední i zadní nohy, protože to potom vypadá po estetické stránce mnohem lépe.

Jídelna. Jako referenční bod použijte velikost stolu. V podstatě nezáleží na tom, jestli je stůl kulatý, nebo hranatý, koberec by měl na všech stranách přesahovat alespoň 60 centimetrů, aby se na zbývající část koberce vešly židle.

Ložnice. V případě velké místnosti zvolte i velký koberec, který se vejde pod celou postel i noční stolky a zároveň bude přečnívat ještě po obou stranách postele.

Kuchyň a vstupní chodba. V těchto prostorech se hodí úzký běhoun či menší kusový koberec.

Sáhněte po správném materiálu


Styl kusového koberce určuje materiál, z něhož je vyroben. Existují určité materiály, které se používají nejčastěji, a na ně se právě zaměříme.

Přírodní vlákna. Vlna, bavlna, hedvábí, juta a sisal. Všechny uvedené materiály se vyznačují vysokou odolností a dlouhou životností. Čištění je však u přírodních vláken náročnější a často vyžaduje přítomnost profesionála.

Syntetická vlákna. Akryl, polyester a polypropylen. Kusové koberce z těchto materiálů jsou cenově dostupnější, snadno se čistí a jsou obvykle odolné vůči skvrnám. Udržují se však v nich plísně a bakterie, zejména pokud máte v domácnosti mazlíčky. Čištění je tak častější.

Umělé hedvábí. Jedná se o velice kvalitní materiál, který je odolný vůči škodlivým vlivům. Umělé hedvábí je cenově dostupné, ovšem může se zničit nečistotami i rozlitou vodou.

Vyberte tedy kusový koberec, který vám bude vyhovovat po všech stránkách.

Autor: ID

Další články z rubriky Bydlení

Jak přijít k zahradní chatce snadno, rychle a za pěkné peníze?

Koupili jste si nedávno novou zahrádku v zahrádkářské kolonii? Pak musíte pravděpodobně nahradit původní chatku, která po desítkách let života čeká na své spadnutí. V dnešní době už nemusíte shánět řemeslníky, materiál ani trávit desítky hodin času ...

Žádný domov se neobejde bez pořádného plotu. Jaký zvolit?

Dokončujete právě výstavbu zbrusu nového domova? Pak nesmíte zapomenout ani na jeho ochranu před zvířaty, zloději i zvědavými pohledy kolemjdoucích os ...

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, ...

Uhlíkový beton: Revoluční materiál budoucnosti

Uhlíkový beton, nový kompozitní materiál, představuje revoluční průlom v oblasti stavebnictví. Tento materiál, který kombinuje beton a uhlíková vlákna ...

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vzt ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »