InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Kdy jste si naposledy koupili polštář?

29.03.2022
Spánek je ovlivněn mnoha faktory, dokonce i takovým, jako je polštář. Spousta lidí se většinou zaměřuje na matraci, ovšem stejná pozornost by měla být věnována i polštářům a přikrývkám. Pokud tedy používáte opotřebovaný polštář, který si neustále natřásáte, abyste se na něm cítili pohodlně, je na čase ho vyměnit. Zřejmě už neposkytuje potřebné pohodlí, ale ani oporu.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Proč na polštáři záleží?


Správná poloha je klíčem ke klidnému spánku bez neustálého probouzení. Stejně tak předcházíte palčivým bolestem krční páteře a ztuhlosti. S velkou pravděpodobností si to ani neuvědomujete, nicméně polštář jako takový také podporuje zdravé držení těla při spánku.

V noci by tělo mělo být v jedné rovině, a to od kolen a boků přes páteř až po hrudník a ramena, krk i hlavu. Pokud však krk a ramena nemají dostatečnou oporu, případně jsou tyto části těla podepřeny pod špatným úhlem, dochází k nerovnováze páteře a těla. Po probuzení tak cítíte ztuhlý krk, ramena i záda.

Průvodce výběrem polštáře


Stejně jako u matrace, tak i výběr polštáře ovlivňuje celá řada faktorů. Podívejme se tedy, na co byste se měli zaměřit, abyste sáhli po správném polštáři.

Výplň (vlákno)


Existuje celá řada výplní pro polštáře. Bohužel, neexistuje jedna nejlepší výplň, která by vyhovovala všem. Každý materiál má své přednosti a úskalí. Běžně se však setkáte s následujícími variantami.

Peří. Polštáře jsou lehké a měkké, přičemž pro výrobu se zpravidla používá buď husí, nebo kachní peří. Husí peří je měkčí, ale také dražší. Existuje i syntetické prachové peří, které je levnější, ovšem je nezbytné výplň častěji vyměňovat.

Vlna. Polštáře z vlny jsou přirozeně hypoalergenní a odolné vůči plísním i roztočům. Vlněné polštáře odvádějí vlhkost od hlavy i krku a účinně regulují teplotu během spánku. V zimě zahřívají, v létě naopak ochlazují. Vlněné polštáře jsou pevné a chlubí se dlouhou životností, nicméně na druhou stranu vlna je poměrně tvrdá.

Bavlna. Bavlněné polštáře jsou v mnoha ohledech podobné vlněným, neboť jsou také přirozeně hypoalergenní a odolné vůči roztočům či plísním. Bavlněné polštáře jsou poněkud ploché a pevné.

Latex. Latexové polštáře jsou pevnější než péřové, ale stále jsou velice pohodlné. Drží svůj tvar.

Paměťová pěna. Polštáře z tohoto materiálu se staly v posledních letech nesmírně populární, protože paměťová pěna se přizpůsobí vašemu individuálnímu tvaru. Reaguje na vaši váhu i tělesné teplo, změkčuje se a přizpůsobuje liniím hlavy, krku i ramen. Rovnoměrně rozkládá hmotnost po celém svém povrchu. Polštáře z paměťové pěny jsou oblíbené u osob, které trpí bolestmi hlavy a krku.

Sáhněte tedy po polštáři, který vám bude vyhovovat svými vlastnostmi. Dopřejte si konečně kvalitní spánek.

Autor: ID

Další články z rubriky Bydlení

Chcete si nechat postavit odolnou halu? Mrkněte se na monolitické konstrukce

Chystáte se právě rozšířit své podnikání o zbrusu novou výrobní halu, skladiště nebo třeba administrativní budovu? Pak zajisté chcete mít celý projekt hotový co nejrychleji, nejkvalitněji a nejlevněji. Právě v takovém případě si nesmíte nechat ujít ...

Jak si vybrat box na hračky?

Dětský pokoj je opravdovým pokladem různých hraček. Plyšáci, panenky, autíčka, skládačky, kostky, hry nebo míče - možností je skutečně mnoho a to jsou ...

Rychlovarná konvice a topinkovač jsou praktické spotřebiče do kuchyně, musí ale okouzlit i designem

Při nákupu rychlovarné konvice a topinkovače, většinou sáhneme po praktických modelech, které jsou cenově přijatelnější. Měli bychom ale také zohledni ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Zahalte vaše domovy do přírodní elegance s ručně vyráběnou keramikou

V dnešní době, kdy se moderní technologie zdá, že ovládají každý aspekt našich životů, je něco magického na přírodních, ručně vyráběných předmětech. A ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »